3 Kasım 2006 Cuma

PAPATYA KURABİYE

Muhterem'le Afiyetle
Ramazan ayını geride bıraktık, yakında gündüz oturmaları ve günler başlar.
Günler de hazırladığımız menüde, mutlaka bir kurabiye çeşidi bulunur.
Ramazan ayından önce istatistiklerime baktığım zaman, kurabiye kategorisine çok tıklandığını farkettim ama kurabiye kategorisinde sadece 1 tarif vardı.
Bu açığı kapatmam lazım deyip, kurabiyeler yapıp resimlerini hazırladım.
Araya Ramazan girince kurabiye tarifi eklemeyi sonraya bıraktım.
Papatya kurabiyeyle sık sık karşılaşmış olabilirsiniz ama hamurumuz farklı olabilir.
Bu kurabiye hamuruna çok değişik şekiller verebilirsiniz.
Bugüne kadar beni hiç mahçup etmedi, yayılmadan verdiğim şekilde kaldı.
Bu hamurla hazırladığım diğer kurabiye şekillerine önümüzdeki günler de yer vereceğim.
"Afiyetle Kalın"

PAPATYA KURABİYE;
Malzemesi;

1 Paket (250 gram) Margarin,
1 su bardağı pudra şekeri,
1  adet yumurta,
3 su bardağı un.
3 yemek kaşığı kakao,
PAPATYA KURABİYE TARİFİ;
Oda sıcaklığında yumuşamış olan margarine, pudra şekerini ekleyip,yoğurmaya başlayın.
Unu ve yumurtayı da ekleyip, iyice yoğurun.
Sizi baştan uyarayım, bu hamur ilk önce lime lime dökülür, hiç toparlanmayacakmış gibi durur ama siz azimle yoğurunca çok kolay şekil verilebilen bir hamur ortaya çıkar.
Kullandığınız margarinde kıvam ve pişirme sırasında kurabiyenin yayılmaması için çok mühim.
Ben bu tür tariflerde Ülker'in Bizim margarinini kullanıyorum.
Kullanılan yumurtanın büyüklüğüne, margarinin hamuru toparlamasına bağlı olarak unu biraz arttırmanız gerekebilir.
Hamurunuzdan papatyanın ortasını yapmak için çok az bir miktar ayırın.
Ayırdığınız hamura kakao karıştırıp, iyice yoğurun.
Beyaz olan hamurdan misket büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin yada tepsinizi yağlayın.
Hazırladığınız misket hamurlarını tepsiye papatya şeklinde yerleştirin.
Tam ortasına kakaolu hamurdan hazırladığınız parçayı yerleştirin.
İsterseniz kenarları kakaolu, ortası beyaz da yapabilirsiniz.
Hazırladığınız kurabiyeleri ısınmış ama kızgın olmayan fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"

2 Kasım 2006 Perşembe

DEREOTLU ve KUŞÜZÜMLÜ PİLAV

Muhterem'le Afiyetle
Kuş üzümünü pilavda çok severim.
Tatlı bir tat bırakması ve pilava verdiği görüntü zenginliğinden vazgeçemem.
Knor'un Kaçkar pilav harcını kullanacaksam, içindeki kuş üzümünü yeterli görmeyip, mutlaka üzerine eklerim.
Bugün vereceğim tarifte, pilav harcı gibi hiç bir yan ürün yok.
Tamamen doğal malzemelerden oluşuyor.
Dereotunu pilav piştikten sonra ekliyoruz ki, dereotunun rengi kararmasın.
"Afiyetle Kalın"

DEREOTLU ve KUŞÜZÜMLÜ PİLAV;
Malzemeler;

2 su bardağı pilavlık pirinç,
Yarım su bardağı sıvı yağ,
Yarım demet incecik kıyılmış dereotu,
Yarım su bardağı kuş üzümü,
Yeterince tuz.
TARİFİ;
Önceden ayıklayıp, ıslattığınız pirinci iyice süzün.
Pilav tenceresine svıyağı koyup, pirinci ekleyin ve iyice kavurun.
Pirinçler berrak bir renk alınca, kavrulmuş demektir.
Suyunu ekleyin,(suyu eklerken dikkat edin, önceden ıslatılmış pirinç fazla su çekmiyor)
Tuzunu ve kuş üzümünü ilave edin.
Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın, ağır ağır pişsin.
Pilav piştikten sonra kıyılmış dereotunu ekleyip, kaşıkla havalandırarak hafifçe karıştırın.
"Afiyet Olsun"

28 Ekim 2006 Cumartesi

KÖY BÖREĞİ

Köy böreği, elde açılan ince yufkaların sacta pişirilip, kurutulmasıyla elde edilen yufkalarla hazırlanan bir börek.(Ne cümle oldu ama!)
Bizde annem bu yufkaları açıyor, mutlaka bayramlarda hazırlanan bir börektir.
Bayram ziyaretine gitiğimiz her yerde bu börek ikram edilir.
Bayramdan 2-3 gün önce bu yufkalar açılıp, sacda kurutulup hazırlanır.
Bayramda misafir geldikçe tepsiye hazırlanan börekler ocağın üzerinde çevire çevire kızartılır.
Bu börek sıcakken çok lezzetlidir.
Her çeşidini yapabilirsiniz,genellikle mantarlı,etli,kıymalı ve benim favorim olan yumurtalı yapılır.
Bir de yufkalar sıcak yağlı suda ıslatılınca çok lezzetli olur.
Çocukken annem mutlaka bize ıslatılmış yufkalardan verirdi.
Ne yazık ki benim emsallerim ve genç kızlarımız arasında bu yufkayı açmayı öğrenen yada açabilen çok az kişi var.
Bende yufka açmayı öğrenmeyenlerdenim.
Yufka açmayı öğrenmek için hiç vakit ayırmadım, zahmetli bir iş gibi geliyor bana.
Allah annelerimize uzun ömür ve sağlık versin, onlar bizim için yapmaya devam ediyorlar.
"Afiyetle Kalın"

KÖY BÖREĞİ;
Malzemesi;

1 kilo un,yeterince su ve tuz.
Yufkaları ıslamak için;Yarım su bardağı sıvı yağ
Böreği tepside kızartmak için;1 çay bardağı sıvı yağ
İçi için;
Yarım kilo küçük doğranmış kuşbaşı,2 adet orta boy soğan.
TARİFİ;
Un, tuz ve su ile kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın.
Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopararak,yuvarlayın.
Un yardımıyla pezilerinizi incecik açın, temiz bir çarşaf yada sofra bezi gibi bir örtünün üzerine açtıklarınızı dizin.
Sacınızı ısıtın (tepsi yada teflon tavada olabilir), yufkaları tek tek pişirip kurutun.
Pişen yufkaları üst üste dizin, biraz ılınınca silkeleyerek katlayıp, poşete koyup kaldırın.

Böreği yapacağınız zaman;
Tepsiye yarım su bardağı sıvı yağ ile 1.5 su bardağı su ve biraz tuz atıp bir iki taşım kaynatın.
Kaynayan yağlı su biraz ılınınca kuru yufkaları tek tek bu suya batırıp, biraz yüksekçe bir yerden sarkıtıp, fazla sularını süzdürün.
Annem bu işi oklavanın üzerine asarak yapıyor.
Böreği kızartacağanız tepsiye biraz yağ dökün.
Altına 1 kuru yufka serin.Üzerine ıslanmış yufkalardan 3/1 ini yerleştirin.
Daha önce hazırladığımız iyice pişmiş kuşbaşı eti yerleştirin.
Tekrar ıslak yufka ve et olarak dizmeye devam edin.
En üste kadar böyle devam edin.
En üstüne de kuru bir yufka yerleştirin.
Ocağa tepsiyi yerleştirip çevire çevire böreğin altını kızartın.
Sofranın ya da sininin üzerine aktararak böreğin diğer tarafını çevirin.
Tepsiyi yeniden yağlayıp böreğin diğer tarafınıda kızartın.
Sıcakken dilimleyip servis yapın.

"Afiyet Olsun"