11 Nisan 2007 Çarşamba

KİREN (KIZILCIK) TARHANASI

Şimdilik son yöresel yemeğim kiren yada diğer adıyla kızılcık tarhanası.
Annem her yaz normal tarhana yapınca "hastalıkta sağlıkta evde bulunsun" diyerek biraz da kiren tarhanası yapar.
Nezle-grip-ishal gibi hastalıklarda çok iyi sonuç verir.
Hastalandığımız zaman mutlaka hazırlayıp, içeriz.
Şifası kirenden midir? yoksa içinde ki bol sarımsaktan mıdır? bilmem ama bildiğim tek gerçek insanı hemen kendine getirdiğidir : )
Lezzet dergisi yıllar önce yöre yemekleri ansiklopedisi vermişti.
Karadeniz bölgesinin tarifleri arasında bu tarhanada vardı.
Birde "şifalı olduğu için bu tarhanaya doktor tarhanası da denir" diye küçük bir not yazmışlardı.
Kızılcık ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"

kiren ağacı
*Kızılcık veya kireni ağacın dalında gördünüz mü?
Bu sene ki yaz tatilimizde kiren ağacı bulmuşken resmini çekip, buraya eklemeye karar verdim.

KİREN TARHANASI;

kiren tarhanası
Tarhananın yapılışı;
3 Kilo kiren yada kızılcık, bol sarımsak ve tuz ile yumuşayıncaya kadar 10 gün bekletilir.
Daha sonra çektiği kadar un ilave edilip, yoğurulur.

Temiz bir sofra bezinin üzerine, hamur parçalar halinde serilir.
Güneş rengini alıp soldurduğu için, mutlaka gölgede kurutulur.
Kuruyan hamur parçaları ovalayarak ve robottan geçirerek incecik un haline getirilir.
Un haline geldikten sonra da yine bir kaç gün sofra bezlerinin üzerine serilerek kurutulur.

Çorbanın Yapılışı;
Çorba tenceresine 2-3 kaşık sıvı yağ dökün.
Üzerine 5 bardak su ilave edip, 4 kaşıkta tarhana ekleyin.
Su kaynayıncaya kadar topaklanmaması için sürekli karıştırın.
İçine bol sarımsak rendeleyip, tuzunu ilave edin.
Piştikten sonra sıcak sıcak servis yapın.
" Afiyet Olsun"

İbrahim paşa sarayı
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
1-15 Nisan tarihleri arasında Türk ve İslam Eserleri müzesinde ki "Bir Kul, Bir Resul" sergisine gitme imkanınız yoksa, sizin için hazırladığım bol resimli yazıyı ve video klibi görmek için, bakınız;

Türk islam eserleri müzesi

10 Nisan 2007 Salı

MISIR BULGURLU KARALAHANA

Bir Karadenizlinin karalahanadan uzak durması düşünülemez.
Karalahana bahçesinden ve mutfağından eksik olmaz.
Çorbasından, sarmasına, yemeğine kadar her çeşidi yapılır.
Bu yemeğe biz bulgurlu mancar yada saçaklı diyoruz.
Mısır bulguru ve haşlanmış karalahanadan yapılıyor.
Lahana "azman" denilen biraz göbekli olan körpe karalahanadan olmalıdır.
Bol baharat özellikle kırmızı biber ve karabiberle sıcak sıcak yenir.
Sağolsun annem sık sık pişirir, resimde gördüğünüz yemeği de yine annem pişirdi.
"Afiyetle Kalın"

MISIR BULGURLU KARALAHANA;
Malzemeler;
1 kilo göbekli karalahana,
1 su bardağı mısır bulguru,
2 adet kuru soğan,
2 yemek kaşığı salça,
Sıvı yağ,tuz ve baharat.
Yapılışı;
Karalahanaların saplarını ve yapraklarını ayrı ayrı doğrayın.
Önce saplarını sonra yapraklarını haşlayın.
Suyunu süzüp, pişireceğiniz tencereye aktarın.
Karalahanaya biraz su ve mısır bulgurunu ekleyin.
Tavada sıvıyağda küçük doğradığınız soğanları kavurun, salçasını ve baharatını ekleyin.
Tencerede pişmekte olan karalahananın üzerine döküp, iyice karıştırın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Kastamonu yazımızın 2. ve son bölümünde Kastamonu'ya özgü ürünler, gelenekler ve yemeklerden oluşan bir dosya hazırladım.
Bakınız;


6 Nisan 2007 Cuma

ETLİ EKMEK


Kastamonu'nun yöresel yemeklerine devam ediyoruz.
Etli ekmek, Kastamonu denilince tirit kadar meşhur bir yemektir.
Yapılışı kolay, çiğ böreğin biraz daha büyüğü ve mayasız olanı.
En mühimi iç malzemesi, kıyması biraz sulu olmalı, ister su ekleyerek,
isterseniz domatesi bol tutarak kıymayı sulu hale getirebilirsiniz.
Piştikten sonra tereyağı ile yağlayıp, geniş şeritler halinde kesebilirsiniz.
Dışarıda etli ekmek yediğinizde servisi hep böyle geniş şerit şeklinde kesilmiş olarak yapılıyor.
"Afiyetle Kalın"

ETLİ EKMEK;
Malzemeler;
1 kilo un,
2 adet yumurta,tuz.
İç malzemesi;
Yarım kilo kıyma,
3 adet domates,
3 adet sivri biber,
3 adet kuru soğan,
tuz,karabiber,tereyağ.
TARİFİ;
İç malzesi için, soğanları-domatesleri-biberleri robotta iyice kıyın.
Hazırladığınız malzemeyi kıymanın içine ekleyip, tuzunu ve karabiberini ekleyin.
Undan açmak için bir miktar ayırın, kalanına 2 yumurta, tuz ve su ilave ederek, kulak memesi kıvamında hamur hazırlayın.
Hamuru mandalina büyüklüğünde pezilere ayırın.


Un yardımıyla hamurları teflon tavanıza sığacak büyüklükte açın.



Açtığınız yufkanın yarısına kıymalı harçtan yayın.



Diğer yarısını üzerine kapatıp, kenarları açılmasın diye parmaklarınızla bastırın.



Teflon tavanızı ocağın üzerinde ısıtın, hazırladığınız yufkayı içine koyup, pişirin.


Arkasını çevirdiğiniz zaman tereyağ sürün.
Diğer tarafına da pişince tereyağ sürüp, sıcakken geniş şeritler halinde kesip, servis tabağına alın.
"Afiyet Olsun"