12 Eylül 2008 Cuma

KIYMALI BAMYA

muhteremle afiyetle
Bamya sevmeyen biri olarak,yıllarca bamya almadım, pişirmedim.
Geçen yıl, hiç bir sebzeyi seçmeden yiyen eşim "bari konservesini pişir de, özlem giderelim" dedi.
Kızım da bu konuda babasına çekti, bamyayı çok seviyor.
Bende eşim ve kızım için kışın konserve olarak pişirdim.
Yazın tezgahlarda körpecik bamyaları görünce "bizimkilere taze taze bir bamya pişireyim de yesinler" diyerek yarım kilo aldım.
Bamyalar ufacıktı ve ben tepesini annemden gördüğüm gibi külah şeklinde keseceğim diye tam 1,5 saat uğraştım.
Ben bamyaların kafasının külah şeklinde kesilmezse salyasının aktığını duymuştum.
Sonradan öğrendimki bamyanın uzamasını engelleyen külah gibi kesmemiz değil, limonmuş.
Yaz boyunca 2-3 kez bamya aldım ama yine güzel göründüğü için külah gibi kestim.
Sık sık yapınca elim alıştı ve külah gibi soyma işini 1 saate düşürdüm : )
Baktım süreyi fazla kısaltamıyorum, bamyayı aldığım zaman temizleyip, buzluğa koyuyorum.
Pişireceğim zaman temizlenmiş olması bana çok vakit kazandırıyor.
Bamya ile hazırladığım tariflerin hepsi 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"

bamya tarifleri
KIYMALI BAMYA;
Malzemeler;
Yarım kilo bamya,
250 gram kıyma,
1 adet soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım limon,
Tuz-zeytinyağı.
Yapılışı;
Bamyaların külahını portakal soyarmış gibi soyun.
Tencereye 3-4 kaşık zeytinyağı damlatın ve küçük doğradığınız soğanları yağda kavurun.
Pişen soğanların üzerine kıymayı ekleyip,kavurun.
1 yemek kaşığı salçayı ekleyin.
Temizlediğiniz ve yıkadığınız bamyaları kavrulan kıymanın üzerine ekleyip,tuzunu ve üzerini geçmeyecek kadar suyunu ve limon suyunu ekleyin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
"Afiyet Olsun"

10 Eylül 2008 Çarşamba

ELDE KESME MAKARNA

Muhterem'le Afiyetle
Kesme makarna yada bizim ailedeki adıyla üstten dökmeli, küçük kulaklı makarna.
Bu makarna mantı yada kulaklı makarnaya bakarak daha kolay hazırlanır.
Hazırlarken en güzel tarafı kesme işidir.
Küçükken annemi izler, açtığı hamurun önce şeritlere sonra bir sağa bir sola giden bıçakla küçük üçgen parçalara dönüşmesini büyük bir hayranlıkla takip ederdim.

8 Eylül 2008 Pazartesi

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI


BU BİR KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI HİKAYESİDİR : )
Kabak çiçeğinden yapılan dolmayla 2 yıl önce yemek dergileri ve yemek sitelerinde tanıştım.
Bizde kabak çok yetiştirilir ama hiç çiçeğinden dolma yapılmaz.
Tariflerde gördükçe,ben bunu mutlaka tatmalıyım diye düşünmeye başladım.
Kabak çiçeğini pazarlarda bulmak mümkün olmuyor,dolma olarak piyasada satılan bir ürün de değil.
Sadece bir kere "Sofradaki Anadolu" etkinliğinde İzmir standında kabak çiçeği dolması ile karşılaştım.


Geçen yıl köye gittiğimde bir fırsatını bulup,dolma olayını gerçekleştiremedim.
Bu yıl gittiğimde eşimin abisinin köydeki evinde kaldık.
Yengeme kabak çiçeğinden dolma yapmak istediğimi söyledim.
Sağolsun evin çevresindeki bütün kabakların yerini gösterdi.
7 öbek kabak dikiliydi ama yarısı arı kovanlarının içindeydi.
Vızır vızır çalışan arı kovanlarının içine girmeye cesaretim olmadığı için ne yazık ki en çok çiçeği olan 3 kabak öbeğini yok saydım.


Kalan sağlar bizimdir diyerek,sabah erkenden kovanların uzağında ki kabak öbeklerinden çiçekleri topladım.
Bu arada erken toplanmadığı zaman çiçekler kapanıyormuş.
Yukarı doğru büyüyen çiçeklerde kabak olmuyormuş,mümkün olduğunca onlardan topladım.

Kovanlardan uzakta olsada sonuçta bir çiçek topluyorum ve arılar,çekirgeler beni pek rahat bırakmıyorlar : )




Sonunda zafer benim, çiçekleri topladım ama sadece 12 adet : (


Çiçekleri musluğun altında iyice yıkıyorum, iç kısmında ki tohumlarını koparıyorum.
Suyunun süzülmesi için tabağa ters çevirip,bırakıyorum.


İç malzemesini hazırlayıp, çiçekleri dolduruyorum.
Çiçeklerin geniş yaprakları beni aldatıyor ve içini biraz fazla dolduruyorum.
Elimde sadece 12 adet çiçek var ve tencerenin dibine direkt olarak çiçekleri dizmeye kıyamıyorum.
Kaynayan suyun çiçekleri yıpratmasından ve tencerenin dibine yapışmalarından korkuyorum.
Çiçeklerin altına kabak dilimlerinden yatak yapıyorum.
Mümkün olan en kısık ateşte pirinçleri pişene kadar pişiriyorum.


Üst resimde gördüğünüz gibi çiğken hiç fazla doldurulmuş gibi görünmüyordu ama pirinçler pişince narin çiçek yaprakları bu baskıya dayanamayıp,biraz yırtıldılar.
Bir daha kabak çiçeği dolması yaparsam içine en fazla 1 tatlı kaşığı iç yerleştireceğim.
"Afiyetle Kalın"


KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI;
Malzemeler;
Kabak çiçekleri, (bende 12 adet vardı)
1 su bardağı pirinç,
1 küçük boy kuru soğan,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı kuş üzümü,
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık,
Tuz,zeytinyağ.
Yapılışı;
Kabak çiçeklerini yıkayıp,tohumlarını koparın.
İç malzemesi için soğanı rendeleyin,diğer malzemeleri de karıştırıp,tuzunu yağını ekleyip,karıştırın.
Çiçekleri 1 tatlı kaşığı iç ile doldurun.
Yaprakları ile ağzını kapatıp,tencereye dizin.
Tuz ve zeytinyağı ekleyip,çok kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Soğuduktan sonra servis yapın.

"Afiyet Olsun"