Bugün size kırılmış buğdaydan elde edilen "Göce" ile hazırladığım çorba tarifi vereceğim.
Göce'yi Kastamonu da bir pazardan, yöresel ürünler ve bakliyat satan bir tezgahtan aldım.
Açıkçası daha önce bu isimde bir ürün görmemiştim.
Merak edip aldım, meğer pek çok şehirde bilinen ve bulunan bir ürünmüş.
Hatta İstanbul'a döndükten sonra semt pazarında bile gördüm.
Aldığım Göce'nin bir kısmı ile kıymalı ve salçalı çorba pişirdim.
Göce Nedir?
Tarhana ve Bulgur yapmak için kullanılan kabuğu soyulmuş ve kırılmış buğdaya "Göce" denir.
Buğdayın iri parçalar halinde çekilmesi veya un haline gelecek kadar ince çekilmesi ile hazırlanır.
İnce veya kalın olmasına göre çorba, köfte, tarhana, keşkek yapımında kullanılır.
Bakliyat satan dükkanlarda, pazar tezgahlarında ve yöresel ürünler satılan dükkanlarda bulabilirsiniz.
Birde yöresel şehir günlerinde; mesela Kastamonu Günleri, Afyon Günleri gibi festivallerde bulabilirsiniz.
Konu ile ilgili tarifler;
Buğday ile hazırladığım diğer tariflerim;
Terbiyeli Buğday Çorbası
Marine Edilmiş Tavuk Eşliğinde Buğday Pilavı
Buğday Cacığı
Ispanaklı Buğday Salatası
Buğdaylı Semizotu Salatası
Terbiyeli Buğday Çorbası
Marine Edilmiş Tavuk Eşliğinde Buğday Pilavı
Buğday Cacığı
Ispanaklı Buğday Salatası
Buğdaylı Semizotu Salatası
KIYMALI GÖCE ÇORBASI;
Malzemeler;
Yarım su bardağı Göce,
100 gram kıyma,
1 adet küçük boy soğan,
1 tepeleme yemek kaşığı salça,
4 su bardağı su,
Sıvıyağ, Tuz,
Katık Malzemesi;
1 yemek kaşığı tereyağ,
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber.
KIYMALI GÖCE ÇORBASI TARİFİ;
Çorba tenceresine 3-4 kaşık sıvıyağ dökün.
Küçük küçük doğradığınız soğanları ilave edin.
Soğanları 2-3 dakika pişirin.
Kıymayı ilave edin, kıyma pişinceye kadar kavurun.
İçine 1 yemek kaşığı salça ilave edin.
Salçayı bir kaç dakika pişirin.
Üzerine 4 su bardağı su ilave edin.
Not;
Su miktarı göcenizin cinsine göre değişebilir.
Çorbanın suyu kaynayınca göceyi ilave edin.
Damak tadınıza uygun tuzunu ilave edin.
Arada bir karıştırarak kaynamaya bırakın.
Göceler yumuşadığı zaman çorbanız pişmiş demektir.
Çorbanın katığınız hazırlamak için;
Küçük bir sahanın içine tereyağ, zeytinyağ döküp, yağı eritin.
Üzerine kurunane ve kırmızı pul biber ilave edin.
Nanenin yanmaması için ocağı hemen kapatın.
Hazırladığınız katığı çorba tenceresinde ki çorbanın üzerine dökün.
Çorbayı karıştırın, sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...