Bazı evlere buğday sadece aşure yapılacağı zaman giriyor.
Ben aşurelik buğdayı salata ve çorba yapmak için evden eksik etmem.
Buğday ile 2 çeşit salata hazırlıyorum.
Birisi yaz sebzeleri olan patlıcan-kabak-biber kızartması ekleyerek hazırladığım bir tarif, diğeri ise maydanoz-dereotu gibi bol yeşillik ekleyerek hazırladığım daha hafif olan bir tarif.
Bugünkü buğdaylı tarifi Ramazan'dan önce eski Lezzet dergilerime bakarken fark ettim.
Hemen tarifi not aldım ve denedim, çok beğendik.
Tam anlamıyla yazlık, ferah bir tarif.
Adı cacık ama su eklenmediği için yoğurtlu salata sınıfına giriyor.
Ramazan da İstanbul'da ki evimizde iftar masaları için bir kaç kere hazırladım.
Bayramdan önce köye gelince, köyde ki evde de iftar ve sahur için sık sık hazırladım.
Geçen hafta köydeki evimizde bir ikindi çayı masası için hazırladığım mönüye buğday cacığı ekledim.
İkindi çayı masasının resimleri 👉BURADA
Daha sonra yine köyde bir akşam yemeği için hazırladım.
Akşam yemeği masasının resimleri 👉BURADA
BUĞDAY;
Buğday (triticium vulgare) :
Birçenekligillerdendir. Sapları kamışsıdır ve içleri boştur.
Çiçekleri başak şeklindedir. Yemişlerine buğday denir.
İçeriğinde B vitamini ve
karbonhidratlar vardır.
Bunlar, tanelerin kepeğindedir.
Bu nedenle buğday unu
ne kadar çok kepekli, yani esmer olursa, o derece faydalı olur.
Aşurelik buğdayın faydaları;
Karbonhidrat
bakımından oldukça zengin bir tahıl olan aşurelik buğday tam bir enerji
deposudur. Vücudun harcamış olduğu enerjiyi büyük bir oranda karşılar.
Vücudun
görevlerini dengeli ve sağlıklı olarak yerine getirmesine yardımcı olan
aşurelik buğday zihnin canlanmasını sağlayarak beyin yorgunluğunun
giderilmesine de katkı sağlar.
İçinde bulunulan
lifler sayesinde kabızlık problemi yaşayan kişilere için oldukça fayda sağlayan
aşurelik buğday aynı zamanda vücudun temizlenmesine yardımcı olur.
Aşurelik buğdayın
faydaları arasında aynı zamanda içerisinde bulunan karbonhidratın enerji
kullanılmasının önüne geçerek Kas kaybı yaşamasının engel olması da
sayılabilir.
Özellikle büyüme
çağındaki çocuklar açısından oldukça faydalı olan aşurelik buğday içerisinde
bulunan E vitamini sayesinde büyüme ve gelişmeye katkı sağlar.
Aşurelik buğdayın
B vitamini açısından oldukça zengin olması aynı zamanda kadınlarda adet öncesi
yaşanan bir takım şikâyetlerin hafiflemesine yardımcı olur.
Aşurelik buğday
düzenli olarak tüketildiği takdirde kanser hastalıklarına yakalanma oranını
azaltır.
Kan şekeri
oranının dengede tutulmasını yardımcı olan aşurelik buğday bu etkisi sayesinde
şeker hastaları tarafından fazla olmamak kaydıyla gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
Aşurelik buğday
iyi bir E vitamini ve çinko kaynağı olmasından dolayı göz sağlığı açısından da
oldukça önemlidir. Görme problemlerinin ilerlemesinin büyük bir oranda önüne
geçer.
Kalp
hastalıklarına karşı oldukça etkili olan aşurelik buğday tüketimi kalp sağlığı
açısından da önem taşır.
Cilt ve saç
sağlığının korunmasına yardımcı olan birtakım bileşen ve mineraller içermesi
bakımından aşurelik buğday cilt ve saç sağlığında ortaya çıkacak problemlerin
azaltılmasına yardımcı olur.
Aşurelik buğdayın zararları;
Aşırı miktarda
tüketilmediği takdirde hiçbir zararı olmayan aşurelik buğday, aşırı tüketilmesi
nedeniyle birtakım zararlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Aşırı tüketimi
şişkinliğe neden olmakla beraber vücut yapısı hassas olan kişilerde alerjiye
sebep olabilir.
Bunların yanı sıra aşurelik buğday kalorisi oldukça yüksek
olması bakımından kilo aldırıcı etkiye sahiptir.
Aşırı miktarda tüketilmesi
vücudun yağ depolanmasına sebep olacağı için aşurelik buğday vücut için yeterli
olacak miktarda tüketilmeye özen gösterilmelidir.
KaynakBuğday ile hazırladığım diğer tariflerim;
Terbiyeli Buğday Çorbası
Marine Edilmiş Tavuk Eşliğinde Buğday Pilavı
Ispanaklı Buğday Salatası
Buğdaylı Semizotu Salatası
Brokolili Buğday Salatası
Buğday Salatası (yeşillikli)
Buğday Salatası (kızartmalı)
"Afiyetle Kalın"
BUĞDAY CACIĞI;
Malzemeler;
1 su bardağı aşurelik buğday,
2 adet orta boy salatalık,
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
Zeytinyağı, tuz, kırmızı pul biber.
BUĞDAY CACIĞI TARİFİ;
Buğdayı 1-2 saat önce ıslatın.
Daha sonra içinde bulunduğu suyu süzün.
Üzerini geçecek kadar su ekleyip, yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün.
Salatalıkları buğdayın ebatlarında minik minik doğrayın.
Sarımsakları soyup ezin, yoğurtla karıştırın.
Sarımsaklı yoğurdu, salatalıkları, haşlanmış buğdayı, damak tadınıza uygun tuzunu ekleyip karıştırın.
Hazırladığınız salatayı servis yapacağınız kaselere paylaştırın.
İçine bir tatlı kaşığı kırmızı pul biber ekleyin.
Hazırladığınız kırmızı pul biberli zeytinyağını kaselerin üzerinde paylaştırın.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...