24 Mart 2007 Cumartesi

KATMERLİ

Bugünkü tarifimiz Kastamonu yöresinde sık sık yapılan ve çok iyi bilinen, bizde ki adıyla katmerli.
Milföy hamuru gibi tekrar katlanıp açıldığı için, piştikten sonra yaprak yaprak ayrılır.
Bazen içine kıymalı patates püreside koyup, kıvırıp açarak pişiriyoruz.
Bu katmerliyi ocağın üzerinde, teflon tava ile yapabilirsiniz.
Lezzetini arttırmak için tavadan almadan önce sıvı yağ yerine tereyağ sürebilirsiniz.
Ben yumuşak olması için piştikten sonra üst üste diziyorum.
Bizim evde pazar kahvaltılarında en sevilen hamur işi katmerlidir.
"Afiyetle Kalın"

KATMERLİ;
Malzemesi;
1 kilo un,tuz,
2 su bardağı sıvı yağ.
Yapılışı;
Undan bir kase kadar açmak için ayırın.
Geri kalan unla su ve tuzunu ayarlayarak, kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur hazırlayın.


Hamurları büyük bezelere ayırın, ayırdığınız un yardımıyla hamurları açın.
Açtığınız yufkanın üzerine fırçayla sıvı yağ sürün, eğer iç malzemeli yapacaksanız, malzemeyi yufkayı kıvırmadan önce yerleştirin.
Yağladığınız yufkayı rulo yapıp, kıvırarak gül böreği gibi sarın.
Bütün bezeleri bu şekilde hazırlayın.


Hazırladığınız yağlanmış, rulo yapılıp gül böreği gibi sarılmış hamurları teflon tavanızın boyutlarında tekrar açın.
Teflon tavanızı ocağın üzerinde ısıtın, içine ikinci defa açtığınız yufkayı yerleştirip, pişirin.


Kızaran yufkanın arkasını çevirin, pişen tarafına sıvı yağ sürün.
Diğer tarafıda pişince isterseniz sıvı yağ, isterseniz tereyağ sürüp servis tabağına alın. Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

20 Mart 2007 Salı

ZEYTİNYAĞLI BAKLA

BAHARIN MÜJDECİSİ BAKLA!
Bahar gelince tezgahlarda arz-ı endam eden sebzelerden birisidir, bakla.
Olmazsa olmazı dereotudur, sarımsaklı yoğurtta çok yakışır.
Ben doğal rengi ve haliyle sevdiğim için salçasız pişiriyorum.
Sarımsaklı ve dereotlu yoğurtta mutlaka yanında yer alır.
Baklanın bence tek kusuru temizlerken ellerinizi karartmasıdır.
"Afiyetle Kalın"

ZEYTİNYAĞLI BAKLA;
Malzemesi;

1 Kilo Bakla,
1 adet kuru soğan,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,tuz,
1 Demet dereotu.
Yapılışı;
Baklaları yanlarında ki kılçığını da çıkararak ayıklayın.
Tencerede küçük doğradığınız soğanları zeytinyağında kavurun, ayıkladığınız baklaları ekleyin.
Tuzunu ve suyunu ekleyerek pişmeye bırakın.
Dereotunu incecik kıyın.
İsterseniz tencereye ekleyin, isterseniz de yoğurda karıştırıp baklanın yanında servis yapın.
"Afiyet Olsun"

19 Mart 2007 Pazartesi

HODAN-ISPIT, İVRİMCE OTLARI

Muhterem'le Afiyetle
YE # 20 YURDUMUZUN YENİLEBİLİR OTLARI 
Bu ay ki yemek etkinliğimizin konusu "Yurdumuzun Yenilebilir Otları"
Ev sahibimiz (Benim Mutfağım) sayfasından Asya. 
Asya bahar aylarında ortaya çıkan otları düşünerek bu konuyu seçmiş, doğrusu benim hodan-ıspıtı bulmam hiç kolay olmadı.
İvrimce otu ise yayınlanmayı bekleyen resimlerimin arasında vardı.
Asya'ya teşekkür edip, kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Yenilebilir otlarla hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA

ISPIT-KALDİRİK-HODAN-FODAN-ZILBIT-TOMARA vs.
İlk tarifini verdiğim ot, Ispıt diye bilinen, aslında adı Hodan olan ama bizim oralarda şive sonucu fodanda denilen bir ot.
Bizde bazı kişilerde -H- harfi nasıl oluyorsa -F-olarak konuşuluyor.
Mesela Hüseyin bir bakmışsınız Füseyin olmuş yada hortum olmuş, fortum: )
Yıllarca Hodanı Fodan bilmemin sebebi de bu şive meselesi, internette fodan diye bir ot yok, hodan diye var.
O zaman anladım ki benim aslında Fodan diye bildiğim Hodandan başka bir şey değil.
Bazı komşularımızda bu otu Ispıt diye biliyor.

Tabi Hodanı bulmak hiç kolay olmadı, Cumartesi akşamı bulup, pişirip, resmini çektim.
Bulmam başlı başına olay zaten.
Cumartesi günü sabah 9'da Sarıyer Yeniköy'e gitmek için yola çıktık ama inanılmaz bir trafik vardı.
Sanki herkes Maslak civarına gitmek için yola çıkmış gibiydi.
Trafik sıkışıklığı yüzünden ilerleyemiyorduk, arabada can sıkıntısından laflıyorken, konu yemek etkinliğinde ki yenilebilir otlara geldi.
Annemle, hepimizin büyüğü Meliha abla otobanda yol kenarında ki yenilebilir otları saymaya başladılar.
Bu konuda inanılmaz bilgileri var, en az 3-4 çeşit yenilebilir ot gördüler.
Bir de her yeri hodana benzeyen, kedi başı diye bilinen mor çiçekli bir ot kaplamış durumda.
Tabi onca egsoz ve kükürtün altında kalan otlardan kimseye hayır gelmez.
Yeniköy'e vardık, öğleden sonra konu yine hodana geldi, ben yine kısaca durumu anlattım "pazarlarda bulamadığımı ama en çok hodanın tarifini vermek istediğimi" söyledim.
Sağolsun Fatma abla "ben bahçeye biraz ekmiştim, istersen senin için toplayalım" dedi.
Hemen bahçeye gittik, Fatma abla hodanları toplayıp, verdi.
1 aydır aradığım hodan, hiç ummadığım bir şekilde artık elimdeydi.
Çiçekleri daha güzel ve diriydi ama yolculuk esnasında soldular.
Tekrar teşekkür ederim Fatma abla.
Pazarlarda satılan hodanlar daha saplı oluyor, benim resmini çektiğim, bahçeden topladığımız hodanın yaprakları daha çok.