30 Nisan 2009 Perşembe

TEPSİDE SEBZELİ KÖFTE

Arada bir tepside köfte yapıyorum.
Köftelere şekil vermeye vaktiniz yoksa çok kolaylık oluyor.
Geçenlerde de köftenin altına sebze ve üstüne de biber dizdim.
Sebze yemeyen çocuklar için alternatif olabilir.
Evde sivri biber yoktu, çarliston biber kullandım ama biraz kaba : ) oldular.
Çarliston kullanırsanız, ince ince keserek kullanmanızı öneririm.
Sebze olarak patates ve patlıcan, tepsi olarakta kare Borcam kullandım.
"Afiyetle Kalın"


TEPSİDE SEBZELİ KÖFTE;
Malzemeler;
Yarım kilo köftelik kıyma,
2 su bardağı ekmek içi,
1 adet orta boy soğan,
Yarım demet maydanoz,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz, karabiber,
3 adet patlıcan,
4 adet büyük boy patates,
7-8 adet sivri biber,
3 adet domates,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı biber salçası,
2 tatlı kaşığı kekik.
Yapılışı;
Köfteyi yapmak için;
Kıymayı, ekmek içini, yumurtayı, rendelediğiniz soğanı, incecik doğradığınız maydanozu, tuzu, karabiberi ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyerek iyice yoğurun.
Patlıcanları alacalı soyun ve tuzlu suda bekletin.
Patatesleri soyup, halka halka doğrayın.
Patlıcanları tuzlu sudan sıkarak çıkarıp, yıkayın ve halka halka doğrayın.
Tepsinin dibine önce patatesleri sonra patlıcan dilimlerini yerleştirin.
Domateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayıp, ekleyin.
Sebzelerin üzerine tuz ve biraz yağ ekleyin.
Patlıcanın acı çıkma ihtimaline karşı 1-2 kaşık toz şeker serpebilirsiniz.
Hazırladığınız köfteyi tepsinin üzerine yayıp, yerleştirin.
Üzerine, tohumlarını çıkardığınız sivri biberleri dizin.
Biber salçasını 2 çay bardağı su ile ezin ve tepsiye dökün.
En üstte kekik serpin ve tepsiyi alüminyum folyo ile kaplayın.
Önceden ısıttığınız, orta hararette ki fırında pişirin.
Biberlerin kızarması için son 5-10 dakikasında alüminyum folyoyu çıkarın.
Piştikten sonra dilimleyerek, sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

28 Nisan 2009 Salı

SÜSLÜ MISIR PATLAKLARI

YAMAN ETKİNLİK=ÇOCUKLARA ÖZEL CİCİLİ BİCİLİ SUNUMLAR.
Etkinliğimizin bu ay ki konusu, Nisan ayına uygun "çocuklara özel cicili bicili sunumlar"
Bu etkinlikte göreceğiniz bütün tarifler çocuklar için.
Ev sahibimiz; Kitchen o'clock blogundan Nilay'a kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Tarif Lezzet dergisinin Mart sayısında "Çikolatalı Patlaklar" adı ile çıktı.
Bu etkinlik konusu açıklanınca aklıma hemen bu tarif geldi ve hazırladım.
Tarif kolaylıkla hazırlanıp, şekle giriyor.
Yalnız ben fazla beklemeyip, erimiş çikolatayı ılık haldeyken mısırların üzerine döktüm, o yüzden mısırlarda biraz erime oldu, bunun dışında bir aksilikle karşılaşmadım.
"Afiyetle Kalın"
SÜSLÜ MISIR PATLAKLARI;
Malzemeler;
Yarım su bardağı patlatmalık mısır,
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ,
Patlakları yapıştırmak için;
1 paket vanilya,
yarım çay bardağı bal,
75 gram tereyağı,
1 çay bardağı toz şeker,
4 yemek kaşığı krema,
10-12 adet marshmallow şeker, (ben marshmallow şeker olarak BİM'de satılan Haribo Marshmallow kullandım)
Üzeri için;
1 çay bardağı fındık,
150 gram bitter çikolata,
Süsleme şekerleri.


TARİFİ;
Ayçiçek yağı ile mısırları kapaklı bir tencerede yüksek ısıda patlatıp, soğutun.
Tereyağı, bal, şeker ve vanilyayı sos tenceresine alın ve orta sıcaklıktaki ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırın.
Krema ve marshmallowları ekleyerek eriyinceye kadar karıştırın.


Hazırladığınız karışımı sürekli karıştırarak ılıtın ve mısırlara ekleyin.


Elinize biraz yağ sürüp, patlamış mısırlara yuvarlak şekiller verin.


Çikolatayı benmari usulü eritin.
Mısır toplarının üzerini erimiş ama sıcak olmayan çikolata-süs şekerleri ve fındıkla süsleyin.
"Afiyet Olsun"

24 Nisan 2009 Cuma

KURUTULMUŞ TAZE FASULYE

YE # 44 YÖRESEL YEMEKLER= KURUTULMUŞ TAZE FASULYE
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu; Yöresel Yemekler.
Etkinliğimizin ev sahibi; "Mine Mutfakta" blogunun sahibi olan, arkadaşımız Mine.
Kolay gelsin dileklerimi iletip, konuya geçiyorum.
Ben Kastamonu'luyum.
Bizim oralarda en çok hamur işi yapılır, çeşit çeşit otlar ve sebzelerde çok rağbet görür.
Ben yöreme ait bildiğim tarifleri daha önce yapıp yayınladığım için bu etkinlikte ne yapacağıma birden karar veremedim.
Sağolsun halam bu tarifte gördüğünüz kurutulmuş fasulyeleri göndermişti, bende değerlendireyim dedim.
Taze fasulyeyi yazın güneşte kurutup, kışın pişirmek bizim oralarda sık sık yapılır.
Çocukluğumda rahmetli ananem sık sık gönderirdi, kurutulmuş fasulyenin kendine has bir kokusu vardır, o kokuyu duydukça hep ananeciğim aklıma gelir.
Şimdi de sağolsun halam her yıl gönderiyor.
Diğer Yöresel yemek tariflerim için, bakınız; YÖRESEL YEMEKLER
"Afiyetle Kalın"