Bugün tam anlamıyla bir Sonbahar yemeği tarifim var.
Sonbahar da kızarıp, olgunlaşması için gerekli ısı ve ışığa ulaşamayan ve yeşil kalan domateslerle yemek yapacağız.
Yaz aylarında bahçede güneşin ısısıyla kolayca kızaran olgunlaşan domatesler, Sonbahar da bahçede günlerce de kalsa kızaramıyor.
Pek çok kişi yeşil domatesle turşu yapar ama ben domates turşusu yapmak istemedim.
Ya zeytinyağlı, az pirinçli yemeğini yapacaktım.
Yada çok sevdiğim bol pirinçli "dible" yapacaktım.
Tabii ki dibleyi tercih ettim😏
Dible Tariflerim;
Köydeki evimizden paylaştığım masa resimlerinde, manzaramızı hep yaz olarak gördünüz.
Bu da Sonbahar hali, İstanbul'a dönmeden bir kaç gün önce çekmiştim.
Konumuz Sonbahar olunca yazıya eklemeye karar verdim.
Yazın ortasında diktiğimiz için olgunlaşmaları Ağustos sonunu buldu.
Sık sık domates topladık, kullandık.
Ekim ayında ise artık ürünler kızarmadan öylece kalmaya başladı.
Bahçede kalan son ürünleri topladım, bugünkü tarifi hazırladım.
"Afiyetle Kalın"
YEŞİL DOMATES DİBLESİ;
Malzemeler;
Yarım kilo yeşil domates,
1 adet kuru soğan,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Yarım çay bardağı pirinç,
1 yemek kaşığı kuru nane,
4-5 dal taze nane,
Tuz.
YEŞİL DOMATES DİBLESİ TARİFİ;
Domatesleri yıkayın, doğrayın.
Tencereye zeytinyağını dökün, küçük doğradığınız soğanları ekleyin.
Soğanlar şeffaflaşıncaya kadar 3-4 dakika pişirin.
Doğradığınız yeşil domatesleri tencereye ilave edin.
Ayıklayıp, yıkadığınız pirinci ilave edin.
Damak tadınıza uygun miktarda tuzunu ilave edin.
1 yemek kaşığı kuru nane ilave edin.
2 su bardağı su ilave edin.
Kaynadıktan sonra ocağı kısarak, kısık ocakta pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Yemek piştikten sonra ocağı kapatın, ince ince doğradığınız taze naneyi ilave edin.
Ilık veya soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...