18 Ağustos 2011 Perşembe

SOĞAN DOLMASI

Beyaz soğanı çok severim, yemeklerimde ve acı olmadığı için salatalarda bol bol kullanırım.
Soğan salatasında tercihim beyaz soğandır.
Bakınız; Soğan Salatası
Pazar kahvaltılarında yada canımız hafif bir akşam yemeği yemek istediğinde beyaz soğanları yumurtalı olarak pişiririm.
Bakınız; Soğanlı Yumurta
Turşu kavuracağım zaman turşunun tuz miktarını dengelemesi için yine bol bol beyaz soğan kullanırım.
Bakınız; Turşu Kavurması
Soğan dolması yapmak içinde yine beyaz soğan kullandım.
Bazı tariflerde soğan hafif haşlanarak, yaprak yaprak ayrılıyor ve içleri o şekilde dolduruluyor.
Ben çiğken iç kısımlarını bir kaç kademe çıkararak hazırladım.
Kıymalı harç kullandım ama eminim zeytinyağlısı da çok güzel olur.
"Afiyetle Kalın"
SOĞAN DOLMASI;
Malzemeler;
1 kilo beyaz soğan (soğanların büyük olması işinizi kolaylaştırır)
İç malzemesi;
100 gram kıyma,
1 büyük çay bardağı pirinç,
6-7 dal dereotu,
6-7 dal maydanoz,
1 adet soğan,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı biber,
1 çay kaşığı biber salçası,
Tuz, zeytinyağı.
Kapak için;
Domates.
TARİFİ;
Dolmanın içini hazırlamak için, soğanı rendeleyin.
Pirinci ayıklayıp, yıkayın.
Dereotu ve maydanozu ince ince doğrayın.
Daha sonra hepsini kıyma, salça ve baharatlarla birlikte yoğurun.
Soğanların baş kısmını keserek kabuklarını soyun.
En içte yer alan kısmından bir kaç kademe boşaltın.
Bu iş için kabak oyacağı kullanabilirsiniz.
Hazırladığınız kıymalı harç ile soğanları doldurun.
Domates ile kapak yapıp, dibi geniş bir tencereye hazırladığınız soğan dolmalarını yerleştirin.
Yarım çay bardağı zeytinyağını dolmaların üzerine dökün, tuzunu serpin.
Üzerine dolmaları geçmeyecek kadar su ilave edin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Kıymalı olduğu için sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
İsmek sergilerinden sonra ilk gezi yazımız Hekimoğlu Ali Paşa Camisi'ne olacak.
Bakınız;
Muhterem'le Geziye-Hekimoğlu Ali Paşa Camii

15 Ağustos 2011 Pazartesi

DİKEN UCU KAVURMASI

Muhterem'le AfiyetleBu yıl pazarda görüp aldığım son yenilebilir ot, diken ucu oldu.
Diken ucunun yöresel ve bilinen pek çok adı var.
Diken ucu, diken mancarı, melevcen, merevcen, merucan, zimilaçi, saparna, Ordu'da melocan, Samsun'da kırçan, Kastamonu'da müzlimek.
Genelde pişirirken aynı yöntemler kullanılsa da turşusunun çok güzel olduğunu öğrendim.
Kısmetse başka sefere de turşusunu yaparız artık.
Pazarda fiyatı 5 Liraydı, yarım kilo aldım, bize fazlası ile yetti.
Pişirirken içine renkli bir görüntü vermesi için renkli Kaliforniya biberlerinden ekledim.
Not;
Sert olan sap kısımlarını fazla kullanmayın, kolay kolay pişmiyorlar.

Yenilebilir otlarla hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA

"Afiyetle Kalın"

13 Ağustos 2011 Cumartesi

MAYALI, ELDE AÇMA BÖREK

Biten tatilin ardından İstanbul'dan herkese selamlar : )
Çarşamba günü Kastamonu'dan döndük, artık İstanbul'dayım.
Geldiğim günden beri fırsatını bulup, internete giremedim.
Birde Kastamonu'nun temiz havasından sonra İstanbul'un havası ağır geldi, evin içinde bir kaç gündür sersem sepelek dolaşıyorum.
Oysa biz buradan Kastamonu'ya gittiğimiz zaman aynı gün içinde bütün evi temizleyecek güçte ve enerjide oluyorum.
Üstelik uyandığınız zaman gerçekten dinlenmiş olarak uyanıyorsunuz.
İstanbul geldiğimiz günden beri çok şükür serin bir havanın etkisinde, şimdilik bir sıkıntı çekmedik.
Şimdi Ramazan'a özel etkinliklere günü geçmeden katılmam ve bol bol resim çekmem lazım : )

Gelelim tarifimize, bu böreği Puf Puf Poğaça tarifi ile hazırladım.
Ispanak tezgahlardan henüz kalkmamıştı, o yüzden iç malzemesinde ıspanak kullandım.
Fakat eminim patates, kıyma, peynir ve diğer pek çok malzeme bu böreğin içinde çok lezzetli olur.
Böreğin şeklini gül böreği şeklinde yaptım, mayanın etkisi ile kabaran börekler epey büyük ama doyurucu oldu.
Bir daha ki sefere, tepsinin ortasından başlayarak sara sara tepsi böreği şeklinde hazırlayacağım.
"Afiyetle Kalın"

MAYALI, ELDE AÇMA BÖREK;
Malzemeler:

1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı ılık su,
1 adet 42 Gramlık yaş veya 10 gramlık kuru maya,
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
Aldığı kadar un,
İçi için;
Kavrulmuş ıspanak veya peynir, maydanoz.
İçine sürmek için ayrıca sıvı yağ.
Üzerine;
1 adet yumurta.


TARİFİ;
Mayayı ılık süt ve suda eritin.
İçine yumurta beyazı, sıvıyağ, tuz, şeker ve unu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek 10 dakika bekletin.
Daha sonra büyük bir mandalina büyüklüğünde pezilere ayırıp, yuvarlayın.
Pezileri 10-15 dakika dinlendirin.
Un serptiğiniz tezgahta pezileri servis tabağı büyüklüğünde açıp, içine fırça ile sıvı yağ sürün.
Kavrulmuş ıspanak yada farklı bir iç malzemesi yerleştirin.
Gül böreği yapar gibi yuvarlayıp, şekil verin.
Yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Diğer pezileri de aynı şekilde hazırlayın.
Not;
İsterseniz bu böreği yuvarlak bir tepside, açtığınız her yufkayı ortadaki böreğin çevresine sararak hazırlayabilirsiniz.


Hazırladığınız böreklerin üzerini örtüp, 30 dakika bekletin.
Kabaran böreklerin üzerine biraz sıvıyağ eklediğiniz yumurta sürüp, önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Fırından çıkan böreklerin üzerini temiz bir bez ile örtüp, yumuşaklığını muhafaza etmesini sağlayın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"