31 Mart 2015 Salı

MANDALİNALI TART KEK

tangerine tart cake
Bu sabah niyetim Mart ayı bitmeden mandalina ile hazırlanan bu tarifi vermek, kışlık meyvelere Nisan ayına girmeden şimdilik son noktayı koymaktı.
Sabah iş güç derken 10.30 gibi bilgisayarın başına geçtim ama yurt çapında yaşanan büyük elektrik kesintisi yüzünden hiç bir şey yapamadım.
Gün içinde en az 3 kere daha elektrik kesildi ama çok şükür sonunda geldi.
Neyse ki Mart bitmeden elektrik geldi de bende kaldığı yerden yazıma devam ediyorum :)

mandarine
Daha önce "Muzlu Tart Kek" tarifi verdiğimde mandalina ile tart hazırladığımdan bahsetmiştim.
Bu tarifte muhallebinin üzerine ayrıca mandalina ile hazırladığım pelteyi yerleştirdim.
Hem renk, hemde tat olarak daha belirgin oldu.
Fakat mandalina dilimleri beyaz muhallebinin üzerine yerleştirince çok güzel görünüyordu ama aynı renk olan peltenin üzerinde seçilmiyordu.
Bende toz Antep fıstığı ile mandalinaları ve tartın çevresini belirginleştirdim.
Mandalinalar piyasadan kalkmadan deneyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

mandarine
MANDALİNALI TART KEK;
Malzemeler;  
Keki İçin;
2 tane yumurta,
1 çay bardağı şeker,
1 çay bardağı süt,
Yarım çay bardağı sıvıyağ,
2 çay bardağı un,
2 yemek kaşığı kakao,
Yarım paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
Beyaz bölümü için;
1 paket vanilyalı puding,
3 su bardağı süt, 
Mandalinalı Pelte İçin;
2 su bardağı mandalina suyu,
Yarım çay bardağı su,
2 yemek kaşığı nişasta,
2 yemek kaşığı toz şeker,
Üzerini süslemek için;
Mandalina dilimleri,
Nane yaprakları veya ceviz içi, antep fıstığı gibi kuru yemişler.

tangerine tart cake
MANDALİNALI TART KEK TARİFİ;
Yumurtaların aklarını bir kaseye, sarılarını ayrı bir kaseye alın ve akların üzerine bir fiske tuz katıp mikser ile akları iyice çırpın, iyice beyazlayıp katılaşsın.
Yumurta sarılarına şekeri ekleyin ve rengi iyice açılana kadar mikserle çırpın.
Sütü ve sıvıyağı ekleyip hafif karıştırın.
Unu, kabartma tozunu, kakaoyu ve vanilyayı ekleyip malzemeler karışana kadar çırpın.
Hazırladığınız kek malzemelerini bir araya getirip karıştırın.
Yağladığınız, hafif un serptiğiniz ortası çukur bir tart kalıbına hamuru boşaltın ve 170 dereceli önceden ısınmış fırında fazla kurutmadan pişirin.
Kek pişerken üzerinde ki tarife göre vanilyalı pudingi ve mandalinalı pelteyi pişirin.
Mandalinalı pelteyi pişirmek için;
2 su bardağı mandalina suyunu, yarım bardak su, nişasta ve şeker ile karıştırın.
Muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin.
Kekiniz piştiği zaman büyük bir servis tabağına ters çevirerek yerleştirin.
Kekin ortasında ki boşluğa pişirdiğiniz vanilayı pudingi doldurun.
Not;
Pudingin üzerine mandalina peltesi geleceği için üzerinde biraz boşluk bırakmayı unutmayın!
Pudingin üzerine mandalina peltesini dökün, üzerini kaşıkla düzeltin.
3 adet mandalinanın kabuklarını soyun, ince inde dilimleyin.
Peltenin üzerine mandalina dilimlerini yerleştirin, dilimlerin kenarını toz Antep fıstığı veya kuruyemişle süsleyin.
Buzdolabında 2 saat dinlendirin, soğuk olarak servis yapın.

tangerine tart
"Afiyet Olsun"

27 Mart 2015 Cuma

ÇAY MASASI-25

tea table
Şunu fark ettim ki son dönemlerde benim misafirlerim hep kahvaltıyı tercih etmiş.
Hep kahvaltıda misafir ağırlamışım.
Bu yüzden bol bol kahvaltı resmi yayınlayıp, çay masası resmi yayınlayamıyorum.
Çay misafirlerine hazırlanmak, kahvaltı misafirine hazırlanmaktan daha kolay, çünkü önünüzde koca bir sabah ve öğlen var.
Öğleden sonra 13 veya 13.30'a kadar bütün işlerinizi bitirmiş, rahatlıkla hazırlanmış oluyorsunuz.
Bu çay masasını Ocak ayında hazırlamıştım, resimleri yayınlamaya bugüne kadar fırsatım olmadı.
Cocostar keki ve tepside içli köfteyi yeni öğrendiğim günlerdi, menüyü oluştururken bu iki tarifi tercih ettim.
Börek olarak bezelyeli zarf böreği, poğaça olarak gül kalıbında mayalı poğaça, salata olarak tavuklu tel şehriye salatası, kurabiye olarak tahinli kurabiye hazırladım.

çay masası için ne hazırlanır?

çay masası menüsü nasıl hazırlanır?
ÇAY MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.








çay masası menüsü
"Afiyetle Kalın" 

25 Mart 2015 Çarşamba

KAYMAK KREMALI ŞERBETLİ TATLI

Bir önce ki kahvaltı resimlerinde gördüğünüz tatlının tarifini araya başka tarifler girmeden hemen vereyim.
Bu tatlıyı Füsun'da görüp, not aldım.
Kahvaltı misafirlerimin geleceği zaman tam tarifi deneme fırsatı diyerek tatlıyı geceden hazırladım.
Gece buzdolabında dinlendi, sabah kahvaltı misafirlerime servis yaptım.
Şerbetli olmasına rağmen hafif bir tatlı, krem şanti bölümüde hafif olmasını sağlıyor.
Füsun kremasını kendisi hazırlamış, ben pratik olsun diye kaymak tadında şanti kullandım.
Kek bölümünde hiç yağ yok, şerbetli ve arasının kaymaklı oluşu ekmek kadayıfını hatırlatıyor.
Keki pişerken çok kabarmıyor, arasına sürülen krem şanti ile biraz yükseliyor, şerbetini verince de biraz daha kabarmış oluyor.
Bu tatlı benim tarif defterimde yerini aldı, ben bu tarifle daha çok misafir ağırlarım :)
"Afiyetle Kalın"

Şerbetli tatlı nasıl yapılır?
KAYMAK KREMALI, ŞERBETLİ TATLI;
Malzemeler; (Dikdörtgen Borcam için)
Keki için;
4 yumurta,
2 Türk kahve fincanı şeker,
3 yemek kaşığı su,
4 Türk kahve fincanı un,
1 portakalın veya limonun rendelenmiş kabukları,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
Arası için;
1 paket Dr. Oetker kaymak tadında şanti,
2 su bardağı soğuk süt,
Şerbeti için;
2 su bardağı toz şeker,
4 su bardağı su,
1 paket vanilya.

dr.oetker kaymak tadında
KAYMAK KREMALI,  ŞERBETLİ TATLI TARİFİ;
Şerbet malzemelerini 10 dakika kaynatıp soğutun.
Şeker ile yumurtayı mikserde 5 dakika çırpın.
Su, un, vanilya, kabartma tozu ve rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyin, yavaşça karıştırın.
Büyük boy dikdörtgen Borcama yağlı kağıt serilip üzerine keki dökün.
170 derece ısıda ki fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Kek soğuduktan sonra düz bir zemine ters çevirin, keki alt ve üst bölümü olacak şekilde ortadan ikiye kesin.
Kaymak tadında krem şantiyi soğuk sütle çırpın.
Not;
1 pakette 2 poşet şanti var, ikisi de kullanılacak.
Ortasından kestiğiniz kekin alt kısmını tepsiye yerleştirin.
Arasına krem şantiyi sürün.
Kekin diğer yarısını şantinin üzerine yerleştirin.
İstediğiniz büyüklükte dilimleyin.
Şerbetini azar azar üzerine gezdirin.
Not;
Şerbetin hepsini bir seferde dökmeyin.
Çektikçe dökerseniz kendi damak tadınıza uygun sertlikte veya yumuşaklıkta hazırlamış olursunuz.
Şerbetini döktüğünüz tatlıyı 3-4 saat hatta bir gece buzdolabında dinlendirin.
Arasında şanti olduğu için buzdolabında durması gerekiyor.
Servis yaparken dilimlerin üzerini kuruyemiş, hindistan cevizi veya Antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.

"Afiyet Olsun"