YAMAN ETKİNLİK=5 ÇAYINA LOKMALIK MİNİ TATLAR
Yaman etkinliğimizin bu ay ki konusu; 5 çayına lokmalık mini tatlar.
Ev sahibimiz; "Leziz Sofralar" blogundan Seval Hanım.
Etkinliğe kuru meyve şekerlemeleri, kuru kayısı ve pötibör bisküvi ile hazırladığım, minik toplar ile katılıyorum.
Bu tarz topları genellikle elmalı hazırlıyorum, hatta "en tatlı hediyeler" etkinliğine elmalı olanlar ile katılmıştım.
Bakınız;
Çikolatalı Elmalı Toplar
"Afiyetle Kalın"
28 Şubat 2009 Cumartesi
KURU MEYVALI TOPLAR
25 Şubat 2009 Çarşamba
ZENCEFİLLİ PATATESLİ ÇÖREK
YE# 42 BAHARATLI TARİFLER;
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu,baharatlı tarifler.
Etkinliğin ev sahibi ise Soframız sitesinin sahibi olan Hale Hanım.
Etkinliğe Yuva mayanın kitapçığında görüp,denediğim "Zencefilli Patatesli Çörek" ile katılıyorum.
Resimdende anlaşılacağı gibi hamur çok güzel kabarıyor.
Orjinal tarifte üzerine pudra şekeri serpilmiş,ben çörek otunu tercih ettim.
Kahvaltılık malzemelerle çok güzel yenen bir çörek.
Ben bu ölçülerle kare Borcam'da pişirdim.
Bu tarifteki baharatımız olan Zencefil'den biraz söz etmek gerekirse;
ZENCEFİL'İN FAYDALARI;
(Bilgiler,Sofra dergisinin Mayıs 2008 tarihli ekinden alınmıştır.)
Metabolizma rahatsızlıklarında temizleyici,düzenleyici,ve canlandırıcı bir etkiye sahip.
Sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Kansere karşı koruyucu.
Kanı inceltip,bir nevi Aspirin işlevi görüyor.
İyi kolesterolü yükseltip,kötü kolesterolü düşürüp,bedenin kolesterol dengesini sağlıyor.
Yorgunluğu gideriyor.Bu sebeple yolculukların neden olduğu sindirim sistemi bozukluklarında kullanılıyor.
Soğuk algınlığına iyi geliyor.
Toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor.
Hamileliğe bağlı kusma ve mide bulanmalarında etkili.
Ayrıca annenin emzirme döneminde anne sütünü arttırıcı etkiye sahip.
Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarında, gıda zehirlenmelerinde etkili oluyor.
DİKKAT;
Zencefil çok "sıcak" bir baharat.
Yüksek tansiyonu,mide ülseri, koliti olanlar zencefilden uzak durmalı.
Terlemeye yol açtığından vücutta ki su oranını düşürür, bu yüzden su alımını arttırmakta fayda var.
"Afiyetle Kalın"
Malzemeler;
1 küçük paket (42 gramlık) yaş maya,
500 gram un,
3 adet orta boy haşlanmış patates,
100 gram tereyağ,
2 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı toz zencefil,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çorba kaşığı toz şeker,
4 çorba kaşığı su,
2 çorba kaşığı süt,
Üzeri için;
1 çay bardağı çörek otu.
Yapılışı;
Mayayı ılıttığınız su ve sütte eritin.
2 çorba kaşığı un ekleyerek 30 dakika bekletin.
Haşladığınız patetesleri ezerek püre haline getirin.
Bu pürenin içine yumurta ve tereyağını karıştırın.
Ayrı bir kapta unu ve toz zencefili karıştırın.
Homojen,yüzeyi parlak,yapışkan olmayan bir hamur olana kadar yoğurun.
Yağlanmış ve unlanmış kare Borcam'ın içine hamuru yerleştirin.
Hamur, tepsinin yüksekliğine gelene kadar (yaklaşık 1 saat) kabarması için, üstünü nemli bir bezle örterek, sıcak bir yerde bekletin.
Üzerine çörek otu serpiştirin.
240 derece fırında 40 dakika pişirin.
NOT;
Fırın ısısı tarifte bu şekilde geçiyor, bu ısı çok gelebilir,ağır ağır pişmesi için orta derecede bir ısı kullanmanız tavsiye edilir.
Benim fırınım doğalgazlı ben fırını orta derecede ayarladım ve ağır ağır pişirdim
2oo8 yılındaki İsmek Feshane Sergisinin "Kurdela Nakışı" bölümüne ait toplam 105 adet resmi görmek için bakınız;
2. bölümde kurdela nakışından hazırlanmış yatak örtüsünü, abajurları ve panoları,
3. bölümde ise çeşit çeşit örtüleri ve pano-sandık-ayna-paravan gibi aksesuarları görebilirsiniz.
20 Şubat 2009 Cuma
FİYONKLU KURABİYE
Kurabiye hamurları genelde aynı malzemelerden hazırlanır.
Margarin-pudra şekeri-un ve vanilyadan oluşur.
Bu klasik kurabiye hamuruna istediğiniz şekli verebilirsiniz.
Ben bu kurabiyede klasik kurabiye hamurunu yuvarladım, üzerine çok kakaolu olan hamurdan hazırladığım şeritlerden fiyonk yapıp yerleştirdim.
Ben bu kurabiyede klasik kurabiye hamurunu yuvarladım, üzerine çok kakaolu olan hamurdan hazırladığım şeritlerden fiyonk yapıp yerleştirdim.
"Afiyetle Kalın"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)