22 Ağustos 2011

KIZILCIK ŞERBETİ

Kızılcık bizim oralarda (Kastamonu) Kiren olarak bilinir.
Başta tarhanası, marmelatı, kompostosu hazırlanır.
Bu yıl köydeki yaz tatilimizden döneceğimiz gün Emine halam evin yan tarafında ki Kiren ağacından 1 poşet Kiren toplayıp "bunları eve gidince kullanırsın" diyerek bana verdi.
Açıkçası ben daha önce annemin yaptığı kiren tarhanası dışında kirenle ilgili hiç bir şey yapmadım.
İstanbul'a gelince Kiren'i buzdolabına kaldırdım.
Yerleşmemiz bittikten sonra internetten kireni değerlendirmek için tarif aramaya başladım.
Şerbet yapmak aklımda olduğu için önceliği şerbete verdim.
Portakal Ağacı'nda "Kızılcık Şurubu" tarifini görünce hemen not alıp, Hatice'nin tarifine göre şerbeti hazırladım.
Bu tarifte şerbet konsantre olarak hazırlanıyor, kullanacağınız zaman sulandırıyorsunuz.
Kirenin yarısı ile şerbet diğer yarısı ile Kızılcık Marmelatı hazırladım, marmelatın tarifi burada
Kızılcık-Kiren Tarhanası tarifi burada
"Afiyetle Kalın"


Kızılcık veya Kiren olarak bilinen meyve hakkında Sabah gazetesinde çıkan yazıyı paylaşmak istiyorum.
Her derde deva kızılcık meyvesi;
Kızılcık, sonbaharın habercisi olan bir meyvedir. Eylül ve ekim aylarında meyvelerini verir, havalar iyice soğuduğunda ise sessizce yapraklarını dökerek tohuma çekilir.
Karadeniz'de ve İstanbul'un Karadeniz'e yakın yamaçlarında kızılcık bol miktarda yetişir. Ağustos sonunda açan çiçekleri sarı, meyvesi ise koyu kırmızı renktedir.
Tadı ekşi ve mayhoştur. Yararları saymakla bitmez!
Meyvesi, yaprağı, ağacının kökü, gövdesi, kabuğu tümüyle şifalıdır. Bu köşeye neden konu olduğunu soracak olursanız, kızılcık en önde gelen anti- aging gıdalardan birisidir.
* Antioksidan etkisi: Kızılcıkta bol miktarda flavanoid (izoflavon), karotinoid ve müthiş bir antioksidan olan melatonin bulunur.
* Flavonoidler (İzoflavonlar): Tüm narenciyelerde, üzüm çekirdeğinde, kırmızı şarapta, yeşil çayda, elmada, soya fasulyesinde ve soğanda bulunan övmekle bitiremediğimiz en önemli madde flavonoid'dir. Şu an bilinen 4000 çeşit flavonoid var. Bunlar vücut direncini artırır, hastalıklardan korunmamızı ve onlarla baş etmemizi sağlarlar. Vücudumuzdaki iltihaplanmayı önleyen, alerjileri azaltan, kan damarlarını güçlendiren muhteşem antioksidanlardır. Ateşli hastalıklarda ve menapozdaki ateş basmalarında çok rahatlatırlar.
* Karotinoidler: Kırmızı, turuncu, sarı meyvelerin ve koyu yeşil sebzelerin yararları ve canlı renkleri karotinoidlerden gelir. Bildiğimiz en ünlü karotinoid domatesteki likopendir.
Günümüzde keşfedilmiş olan 600 çeşit karotinoid var. Bunların hepsi antioksidan etkileriyle tanınırlar. Bağışıklık sistemini güçlendirirler, hastalıklarla savaşırlar, retinayı koruyarak görüşümüzün berrak olmasını sağlarlar. Kalp hastalıklarını, prostat ve akciğer kanserlerini önlerler.
* Kızılcık zengin bir melatonin kaynağıdır: Beynimizde bulunan epifiz bezi, hava karardıktan sonra melatonin adı verilen bir hormon salgılar. Yaşam ritmimizi ve uykumuzu bu hormona borçluyuz. Uyku beyni dinlendirir, güçlendirir, hücre yenilenmesini sağlar, bağışıklık sistemini, oksidasyonu onarır ve tüm yaşam kalitesini yükseltir. Öte yandan önemli hormonların salgılanmasına yardımcı olur.
Bir çok bilim adamı melatonini en önemli anti-oksidan olarak tanımlarlar. Melatonin takviyesi günümüzdeki temel anti aging tedavilerinden birisi olmuştur. Bu hormonun doktor kontrolünde kullanımı, bağışıklık sistemini ve yaşam kalitesini etkili bir şekilde yükseltir.
Melatonin ilaçlarının birçoğu kızılcıktan yapılır. Uyku sorunlarınız varsa, gece yatmadan önce bir bardak kızılcık suyu içmenizi tavsiye ederim.
* İbni Sina'nın yara ve yanık ilacı: Kızılcık kanın pıhtılaşmasını artırır. Çiğden hazırlanmış kızılcık suyu veya kaynatarak yapılan kızılcık şerbeti, kan pıhtılaşmasını düzenler. Özellikle şeker hastaları için yararlıdır. Ünlü hekim İbni Sina, yaraları yıkamak için kızılcık suyu; yarayanık merhemi yapmak için ağacın kökünü kullanırmış.
* Ateş düşürücü ve ishale karşı: Kızılcık kabuğu ateş düşürücü ve güçlü bir ishal kesicidir. 1 yemek kaşığı dolusu taze veya kuru kızılcık ile 1 fincan soğuk suyu 5 dakika kaynatın. 15 dakika demledikten sonra süzgeçten geçirin ve sonra ishale karşı ilaç olarak kullanın. 60 gr kızılcık ağacı kabuğunu 1 litre su ile kaynatarak, ateşli hastalıkların tedavisinde kullanabilirsiniz. Eskiler bu karışımı özellikle sıtmaya karşı hazırlarlarmış.
* İdrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşlarına karşı doğal destek: Özellikle bayanlar sık sık sistit ve idrar yolu enfeksiyonu geçirirler. Kızılcık bu sorunların tedavisine yardımcı olur. İdrar enfeksiyonlarının çoğuna e-coli adı verilen bir bakteri neden olur.
 Kızılcıkta bulunan benzoik asit bakterilerin çoğalmasını engeller ve vücudumuzdan atılmasını kolaylaştırır. Kızılcık suyu, şerbeti veya kompostosu idrarımızdaki asit miktarını arttırır.
Böylece böbrek taşlarının (özellikle kalsiyum taşları) tedavisinde kullanılır. Bu arada idrardaki ağır kokuları da giderir.
* Gece işemeleri: Gece işeme sorunu olan çocuklara kızılcık yapraklarından bir ilaç hazırlayabilirsiniz. 30 gr. kızılcık yaprağını, 1 litre su ile kaynatıp, 1/3 kadarını buharlaşıncaya kadar ateşte tutun. Süzgeçten geçirip, soğuyunca cam bir şişeye doldurun. Geceleri yatmadan önce çocuğunuza bu çaydan bir fincan içirin.

KIZILCIK ŞERBETİ;
Malzemeler;

Yarım kilo Kızılcık,
2,5 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su,
2 tatlı kaşığı limon suyu.


TARİFİ;
Kızılcığın saplarını çıkarıp, yıkayın ve süzün.
Tencereye alıp, 1 su bardağı su ile kaynatın.


Kaynadıktan sonra bir süzgeçte ezerek suyunu çıkarın.
Şeker ile 1 bardak suyu kaynatın.
Kaynayan şekerli suya çıkardığınız Kızılcık suyunu ilave edin.
1-2 taşım kaynayınca limon suyunu ekleyin.
Tekrar 1-2 taşım daha kaynatın ve ocağın altını kapatın.
Şurubu kavanoza koyup, ağzını kapatın.
Servis yapacağınız zaman yarım bardak şuruba, yarım bardak su ilave edin.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Ramazan ayının en güzel etkinliklerinden birisi olan Türkiye Kitap Fuarı ile ilgili resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-30.Türkiye Kitap Fuarı

11 yorum:

  1. Yılaaaaaaar var kızılcık şerbeti içmeyeli sanırım çocuktum
    e zamanı gelmişte geçmiş bile geçen gün ben de pazarda gördüm kızılcıkları aklıma şerbetini yapmak geldi ama ertelemiştim yararlarıda oldukça çokmuş zaten Rabbim her şeyi öyle güzel dengelemişki ne zaman ne meyve sebze varsa tüketmek gerek o halde tarif yazıla ve en kısa zamanda yapıla :))
    ellerine sağlık canım nefis görünüyor ayrıca sürahinde pek bi güzelmiş :))

    YanıtlaSil
  2. mmm:)nefiss görünüyor...
    buzz gibi iftar sofrasında ne güzel gider şimdi şerbet...
    ellerinize sağlık...
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. görüntü harika ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  4. Canım nasılda güzel olmuş ellerine sağlık sunumada bayıldım öpüyorum.

    YanıtlaSil
  5. ohh ferah ferahtir o şimdi. elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Ne kadar güzel rengi var maşallah.
    Ellerine emeklerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  7. Bız de de kızışcığa kiren denır ve ezmesi çok yapılır.senın yaptığın şerbetin tam salça kıvamında sonra bızler onu suyla açıp şerbet halıne getırırız.Senınde ellerıne saglık canım renk harıka olmuş afıyetle içsin herkes

    YanıtlaSil
  8. Serin serin bir bardak kizilcik şurubu,düşününce bile icim serinledi sanki. :-)
    Eline sağlık cnm. Güzel vatanımda gezecek o kadar güzel ve mübarek yerler var ki? İnsAllah gitmek nasip olur baba da.

    YanıtlaSil
  9. Esenköy de yazlığımız vardı. Biz çocuktuk ozamanlar. Ormanda kızılcık ağacı vardı. Annem toplar reçelini yapardı. Abartmıyorum Muhterem Hanım 20-30 kiloluk turşu bidonları varya onlarla yapar, İstanbul'a getirirdi. Şimdi kokusu burnuma çalındı.. Ellerinize sağlık..
    Muazzez

    YanıtlaSil
  10. Ne güzel bir kırmızı bu. Soğuk soğuk iftarda ne güzelde gider. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Kayınvalidem yapıyor ve ben çok seviyorum.
    Harika görüünyor.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...