28 Eylül 2011 Çarşamba

BAMYA DİZMESİ

Son elveda!
Bugünlerde pazar tezgahlarında ki bamyanın üzerinde bu cümle yazıyor.
Bende bamya ortadan kalkmadan eşime ve kızıma son bir kez daha bamya pişirdim.
Tabii daha önce pişirmediğim şekilde pişirip, resmini çektim ki bloguma da faydası olsun.
Bamya dizmesi çok şık bir yemek fakat biraz el oyalayıcı, zaten bamyanın külahını çıkarmak için epey uğraşıp, üstüne birde dizme işi çıkınca 1 saatten fazla vaktimi aldığını belirtmeliyim.
Fakat sızma zeytinyağının etkisi ile o kadar lezzetli olmuştu ki ben bile 2-3 kaşık yedim
"Afiyetle Kalın"
Daha önce yayınladığım bamya tariflerim;

Tavuklu Bamya


Bamya Kızartması


Kıymalı Bamya


Garnitürlü Bamya

BAMYA DİZMESİ;
Malzemeler;
Yarım Kilo Bamya,
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı,
1 adet büyük bor domates,
Limon, Tuz.
TARİFİ;
Bamyaların tepesini külah şeklinde kesin.
Yıkayıp, süzün.
Bamyaları dağılmayacak şekilde tutacak boyutta bir tencerenin tam ortasına büyük boy bir domates yerleştirin.
Bamyaları domatesin çevresine dizmeye başlayın.
Bamyanın dip kısmı domatesten tarafa gelsin.
Bu şekilde üst üste bütün bamyaları dizin.
Üzerine tuz serpin, zeytinyağını gezdirin.
1 su bardağı su ekleyin.
Kısık ateşte narin bir yemek pişirir gibi ağır ağır pişirin.
Not;
Yemek kaynadıktan 5 dakika sonra yarım limonun suyunu ekleyin.

Bamyalar yumuşayıp, piştikten sonra yemeği biraz dinlendirin.
Daha sonra bir servis tabağına ters çevirerek bamyayı aktarın.
Ilık yada soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Kastamonu tatilimiz sırasında gittiğimiz Abana'da çektiğim resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Abana 2011

10 yorum:

  1. Ben taze fasulyeyi dizerek yaparım. Bamyanın da dizildiği böyle tarifler gördüm ama dediğiniz gibi uğraştırıcı olması nedeniyle hiç yapmaya yanaşmadım:) Baya uğraşmışsınız belli. Ellerinize ve emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. ellerine saglık.bamya bizim evde hiç yenmez ama hep merak ederim.

    YanıtlaSil
  3. ohhh mislerr gibii yumuşacıkk enfes bir lezzet olmuş bu:)
    tablo misali süzülüyor karşımızda...
    ellerinize sağlık...
    sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  4. Bitmeden bende yapayım.Canım ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Canımmm ellerine sağlık nasılda gü
    zel olmuş çok severim bamyayı öpüyo
    rum...

    YanıtlaSil
  6. Cok $IK olmus boncuk gibi gorunuyor ellerine saglik canim
    Sevgiler
    Sefa

    YanıtlaSil
  7. ablacımm ellerine sağlık olsun...
    böyle bir pişirme yöntemi olduğunu bilmiyordum pazarda varsa hala alıp yapacağım bende:)
    sevgiler benden:)

    YanıtlaSil
  8. Sunum enfes olmuş sabırlı arkadaşım benim ellerine sağlık:))
    bamyayı çok severim bitmeden bende yapmalıyım bu tarifi bu kadar özenle dizmesen olmaz mı acaba:))
    kucak dolusu sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. sevmediğin halde ailen için pişiriyorsunya bol tebrik gönderiyorum sana...arşivin içinde ayrıca kutlamak geldi içimden.maşallah....ellerine sağlık çok güzel bir yemek olmuş:)

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize sağlık, anlaşıldığı üzere çok emekli bir iş:) Fasülyeyi dizerim de bamyayı dizmem sanırım. Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...