23 Haziran 2014 Pazartesi

MAYALI ÇİĞ BÖREK

ci borek
Yeni bir yazı veya tarif eklemeyeli 10 gün olmuş :(
Aslında buralardayım tatile henüz çıkmadım ama 10 günün içinde İsmek Feshane Sergisi ziyareti, düğünler, 3 günlük kısa bir tatil ve bir de hastalık eklenince sayfamı güncelleyemedim.
İsmek sergisi, el işleri ve sergi blogum için resim çektiğim için benim bütün günümü alan bir etkinlik oluyor.
Bu yıl sergide 3.400 adet resim çekmişim, tabii bu kadar resim ciddi bir emek istiyor, ertesi gün kollarımı kaldıramayacak kadar yorulmuşum : )
Bugün bu sayfayı güncellemek için sabahtan notbooku açtım ama bakılacak ve yapılacak diğer işlerde biriktiği için, tarifin yayını bu saati buldu.
Bugünkü tarifim hemen hemen herkesin severek yediği çiğ börek.
Bizde çiğ börek muhakkak maya ile yapılır, anneciğim çok güzel yapar.
Ramazan'a sayılı günler kaldı, kahvaltılarınıza çok yakışıcak bu tarifi ikindi çaylarınız içinde hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

çi börek
MAYALI ÇİĞ BÖREK;
Malzemeler;
5 su bardağı un,
1 paket instant maya (10 gramlık),
Tahminen 2 veya 2,5 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı tuz.
Hamuru açmak için ayrıca 1 bardak un.
İç Malzemesi için;
Yarım kilo kıyma,
2 adet kuru soğan,
2 adet yeşil sivri biber,
1 adet kırmızı biber,
Tuz, kırmızı pul biber, karabiber.
Kızartmak için;
2 su bardağı sıvı yağ.


çi börek
MAYALI ÇİĞ BÖREK TARİFİ;
Unu yoğurma kabına boşaltın, içine instant maya ve tuz ekleyip, su ile yoğurun.
Suyu azar azar ilave edin.
Not;
Malzeme listesinde verilen su miktarı ununuzun cinsine ve kalitesine bağlı olarak artabilir veya azalabilir.
Kulak memesi kıvamında bir hamur olması gerekiyor.

Muhterem'le Afiyetle
Hamuru kolay pezilemek için iki parçaya ayırın, uzun bir şekilde yuvarlayarak rulo yapın.
2 parmak genişliğinde dilimleyip, yuvarlayarak bezelere ayırın.
Hamurun diğer yarısını da aynı şeklide hazırlayın.

Bezelerin üzerini bez peçete ile örtüp, 10 dakika mayalanmaya bırakın.

Muhterem'le Afiyetle
Kabaran bezeleri ayırdığımız un yardımıyla, küçük pasta tabağı büyüklüğünde açın.

çiğ börek
İç malzemesini hazırlamak için;
Kıymanın içine soğanları rendeleyin veya rondodan geçirerek ekleyin.
Kırmızı ve yeşil biberi minik küpler halinde doğrayıp, ekleyin.
Pratik olmasını isterseniz soğan ve biberleri aynı anda mutfak robotunda parçalayabilirsiniz.
Kırmızı pul biber, karabiber, tuz ve istediğiniz baharatları ekleyip karıştırın.
Açtığınız hamurun bir yarısına hazırladığınız çiğ halde ki içten yerleştirin.

 
 Hamurun diğer yarısını iç malzemesinin üzerine kapatın.

Orjinal çiğ börek tarifinde hamurun kenarları tabakla kesilerek kapatılır.
Ben çıkan kenar parçaları ile ayrıca uğraşmak istemediğim için hep çatalla bastırarak kapatırım.
Kapattığınız çiğ böreği temiz bir sofra bezinin üzerine yerleştirin.
Diğer pezileri de aynı şekilde hazırlayıp, sofra bezinin üzerine dizin.
Üzerinin kurumaması için üzerini yine bez peçete ile kapatın.
Yarım saat mayalanması için bekleyin.

Tavaya 2 su bardağı sıvı yağ dökün.
Yağ kızınca yavaşça hazırladığınız çiğ börekleri yağın içine bırakın ve önlü arkalı kızartın.
Not;
Çiğ böreğinizin kabararak kızarması için tavaya aynı anda çok fazla börek koymayın.
Tavanızın büyüklüğüne göre 2 veya 3 adet çiğ böreği aynı anda pişirmelisiniz.

Muhterem'le Afiyetle
Tavada kızarttığınız çiğ börekleri kağıt peçete serdiğiniz bir tepsiye yağlarının süzülmesi için dik bir şekilde yerleştirin.
Servis yapacağınız zaman servis tabağına dizip, sıcak olarak servis yapın.

Muhterem'le Afiyetle
"Afiyet Olsun"

6 yorum:

  1. 3400 mü :) ben gezdiğim yerlerde o kadar çekmiyorum naptın yahu.:)) bir de onları ayıklaması ayy düşünmek bile istemiyorum, Allah kolaylık versin.

    Çibörekler enfes görünüyor, ellerine emeklerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Papatyam İsmek sergisinde branş çok olduğu için ve her kursiyer veya o branşa ilgi duyanlar kendi branşının resimlerini de görmek istediği için bütün serginin neredeyse tek tek resmini çekiyorum.
      Bu sayı onun için bu kadar çok :)
      Benim için inanılmaz yorucu oluyor.
      Her yıl bütün günü kapsayan, 7 saat süren resim çekimlerim oluyor.
      Ertesi günkü yorgunluğumu ise ne sen sor, ne ben söyleyeyim.
      Şimdi bir de bu resimleri düzenleyip, yazı hazırlamaya çalışıyorum.
      Ama çok güzel geri dönüşler alıp, insanları mutlu ettiğimi görünce bütün yorgunluğum gidiyor :)

      Sil
  2. :)) börekler harika görünüyor ablacım..sana kolay gelsinn

    YanıtlaSil
  3. tatar olarak henüz normalini yapamadım :) Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Ohh miss gibi ellerinize sağlık ablam, hayırlı ramazanlar...

    YanıtlaSil
  5. Bazen işler gerçekten üst üste birikiyor ve bloglarımız bu yoğunluktan paylarını alıyorlar. Ayrıca hastalıkta girmiş araya. Çok geçmiş olsun. Ama nefis bir tarifle arayı kapatıyorsun Muhterem Abla. Ayranla bu çiğ börek nefis olur. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...