2 Kasım 2017 Perşembe

KIZILCIKLI KEK

Muhterem'le Afiyetle
Mevsimin son kızılcıklı tarifi ile kızılcığa şimdilik veda edelim.
Aslında birde kızılcıkla dondurma hazırladım ama bu soğuklarda dondurma tarifi yayınlamayayım. Kısmetse bir sonraki kızılcık mevsiminde dondurmanın tarifini yayınlayacağım 😊
Kızılcıklı kekten bahsedecek olursam;
Bu keki alt üst kek tarifindeki gibi hazırladım.
Yani çekirdeklerini temizlediğim kızılcıkları kek kalıbının zeminine dizdim, üzerine de içine de kızılcık eklediğim kek hamurunu yaydım.
Hamurun üzerine tekrar kızılcık serptim, piştikten sonra hazırladığım muhallebili sosun üzerine kızılcık püresi ile hazırladığım kızılcıklı sosu döktüm.
Yani resimde gördüğünüz kırmızı sos hazır meyve sosu değil, bizzat kızılcık püresi ile hazırladığım bir sos.
Ben keklere piştikten sonra illaki bir sos, bir süsleme yaparım.
Kızılcığın muhteşem rengi ile göz alıcı bir sos ortaya çıktı.
Sosu kekin üzerine döksem, yine soluk kalacaktı, bende sosun altına muhallebiden beyaz bir zemin hazırladım, kızılcıklı sosu beyaz muhallebinin üzerine sıktım.
Sizi bol resimli, ayrıntılı bir tarif bekliyor 😏
"Afiyetle Kalın"



corneliancherry cake
Kızılcıkla hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA

corneliancherry
KIZILCIKLI KEK;
Malzemeler;
1,5 su bardağı kızılcık,
3 adet yumurta,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı toz şeker,
3 su bardağı un,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
Kalıbın dibine sürmek için;
1 tatlı kaşığı tereyağ veya margarin,
Beyaz muhallebi için;
1 su bardağı soğuk süt,
1 yemek kaşığı un,
1 yemek kaşığı nişasta,
1 yemek kaşığı toz şeker,
1 paket vanilya,
Kızılcıklı sos için;
1 çay bardağı kızılcık,
1 su bardağı su,
1 yemek kaşığı nişasta,
1 yemek kaşığı toz şeker.

corneliancherry
KIZILCIKLI KEK TARİFİ;
Kızılcıkları yıkayın, varsa saplarını koparın.
Çekirdeği meyveye yapışık olduğu için kolay kolay ayrılmıyor, mecburen bıçakla çekirdeğin kenarından kızılcığı keserek çıkarın.
kiren tarifleri
Kek kalıbını margarin veya tereyağ ile yağlayın.
Kalıbın dibine çekirdeklerinden temizlediğiniz kızılcıkları dizin.

kornelkirsche
Kek hamurunu yapmak için;
Yumurtaları ve şekeri çırpın.
Yoğurt ve sıvıyağı ekleyip, karıştırın.
Un, kabartma tozu, vanilyayı eleyerek ekleyin ve karıştırın.
Un için 3 bardak diye ölçü verdim fakat yumurtanızın boyutuna, kullandığınız su bardağının büyüklüğüne bağlı olarak bu miktar değişebilir.
Kek hamurunuz sert olmayan akıcı kıvamda olmalıdır.

Çekirdekleri çıkarılmış kızılcıktan birazda kek hamurunun içine karıştırın.

Hazırladığınız kek hamurunu kek kalıbına boşaltın.

corneliancherry
Kek hamurunun üzerine çekirdeklerinden temizlenmiş kızılcıklardan yerleştirin.

Önceden ısıtılmış orta hararette ki (180 derece) fırında pişirin.

corneliancherry
Fırından çıktıktan sonra kek kalıbında 15-20 dakika dinlendirin.

Burası kekin alt tarafı, altının nasıl piştiğini göstermek için resmini çektim.
Bu tarifte kek alt üst edilerek değil piştiği şekliyle servis yapılıyor.

Keki servis tabağına yerleştirin.

Beyaz muhallebiyi yapmak için; Sütü ve diğer malzemeleri karıştırın.
Ocakta karıştıra karıştıra pişirin.
Kabuklanmasını engellemek için yine karıştıra karıştıra soğutun.
Muhallebiyi kekin üzerine ortasından başlayarak kontrollü olarak dökün.
Not;
Kullandığınız kek kalıbın büyüklüğüne göre muhallebi fazla gelebilir.

Kızılcıklı sosu hazırlamak için; Kızılcığı yıkayın, süzgecin üzerinde bastıra bastıra püresini çıkarın.
Kızılcıklı sos malzemelerini karıştırıp, ocakta pişirin.

Not;
Kızılcıklı sosun renginin daha canlı olması için süt ile değil su ile pişiriyoruz.

corneliancherry sauce
Hazırladığınız kızılcıklı sosu karıştıra karıştıra soğutun.
Buzdolabı poşetinin içine doldurun.
Poşetin dip kısmını kürdan veya çöp şiş ile delin.

Sosu muhallebinin üzerine dekoratif bir şekilde sıkın.

türk kahvesi
"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...