Yeni yıla tatlı tarifi ile başlamayı seviyorum.
Her yıl, yeni yılın ilk tarifi olarak tatlı tarifi seçiyorum.
Yeni yıl hepimize tatlı ve güzel günler getirsin İnşaAllah.
Gelelim bugünkü tarifimize;
Geçtiğimiz haftalarda pazarda farklı ürünler satan bir tezgahta yaban mersini olduğunu gördüm.
Bildiğimiz yaban mersinlerinden daha ufak boyuttaydı ama yine de aldım.
Meğer benim aldığım yaban mersini yabani olarak yetişen, küçük boyutta ve içi küçük küçük çekirdekle dolu olan bir çeşidiymiş.
Bu çeşidi, Mersin-Murt-Hambeles adları ile biliniyormuş.
En olumsuz tarafı içinde bulunan çok sayıdaki çekirdekleri.
Çekirdekler incir çekirdeğinden biraz daha büyük.
Elbette yerken fark ediliyorlar.
Tadı hafif buruk ama güzel bir aroması var.
Muffinin üzeri için hazırladığım krem şantiye de ekledim, robotta şanti ile birlikte çırpınca kendi doğal rengini verdi.
Ben aldığım yaban mersininin bir kısmı ile bugünkü tarifimiz olan muffinleri hazırladım.
Kalan kısmı ile reçel yaptım.
Reçel tarifinide en kısa zamanda yayınlayacağım.
DOĞAL (YABANİ) YABAN MERSİNLERİ:
Doğal olarak Karadeniz
bölgesinde rakımı yüksek bölgelerde
bulunan bölge halkı tarafından likapa olarak adlandırılan yaban mersinleridir.
Kültür yaban mersinine oranla meyveleri daha küçük ve dayanıksızdır.
Raf ömürleri kısa oldugundan toplanıldıgından hemen tüketilmesi gerekmekte veya reçel marmelat yapılmalıdır. Reçel, marmelat yapımında meyveler kültür yaban mersinine göre daha çok renk vermektedir. Maliyetin düşük olması ve meyvenin suyunun daha iyi renk vermesinden dolayı reçel firmaları için aranılan bir üründür.
Meyveleri toplanıldıktan sonra dondurucularda dondurularak yada şoklanarak uzun süre saklanabilir. Bu şoklanmış meyveler reçel, marmelat ve meyve suyu yapımında kullanılmaktadır.
Raf ömürleri kısa oldugundan toplanıldıgından hemen tüketilmesi gerekmekte veya reçel marmelat yapılmalıdır. Reçel, marmelat yapımında meyveler kültür yaban mersinine göre daha çok renk vermektedir. Maliyetin düşük olması ve meyvenin suyunun daha iyi renk vermesinden dolayı reçel firmaları için aranılan bir üründür.
Meyveleri toplanıldıktan sonra dondurucularda dondurularak yada şoklanarak uzun süre saklanabilir. Bu şoklanmış meyveler reçel, marmelat ve meyve suyu yapımında kullanılmaktadır.
Sağlık açısından da çok değerli
bir üründür.
Meyveleri Eylül-Ekim Aylarında olgunlaşmaktadır.
Meyveleri Eylül-Ekim Aylarında olgunlaşmaktadır.
Karadeniz bölgesindeki Doğal
yaban mersini türleri: Kafkas yaban mersini (Vaccinium arctostaphylos), vaccinium myrtillus
Ayrıca;
Genel olarak murt ya da hambeles
adıyla bilinen, mersin, hambelis gibi farklı adlarla da anılan bu bitki, küçük
ağaç, ağaççık ya da çalı olarak söz edilen, boyu en fazla 5 metreye kadar
çıkabilen bir bitki. Genellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda
kendiliğinden yetişiyor, maki topluluğuna ait sayılıyor. Ülkemizde de en çok
Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetişiyor. Bitkinin aynı adlı meyvesi olan
hambeles meyvesi de, sarı-beyaz tonlarıyla kolayca tanıyabileceğiniz, içinde
incir çekirdeğine benzer şekilde çok sayıda çekirdek bulunan minik bir meyve.
Bu meyvenin siyah ve kırmızı tonlarında olan türleri de bulunuyor.
Kaynak;
https://www.yabanmersini.org/dogal-ve-kultur-formlu-yaban-mersini-farki.html
Bu meyvenin olumsuz yanı çekirdekleri demiştim ama faydalarını okuyunca insan çekirdeklerine de katlanıyor.
FAYDALARI;
İshali keser, fazla yenmesi
kabızlığa sebep olabilir. İştah açıcıdır.
Nezlede faydalıdır. Mide ağrılarını
giderir. Şeker hastalarına iyi gelir.
Saçları boyamakta kullanılır. Mesane iltihaplarını da giderir.
Bel soğukluğunda ve egzamada faydalıdır.
Ağız, boğaz ve idrar yolu iltihaplarına karşı faydalıdır. Akciğer iltihaplarında kullanılır.
İdrar yolları enfeksiyonlarında antiseptik etkisi vardır.
Peklik verici ve özellikle çocuklarda diyareyi kesicidir.
Doku ve damar büzücü niteliği nedeniyle kanı dindirici etkileri görülür.
Saçları boyamakta kullanılır. Mesane iltihaplarını da giderir.
Bel soğukluğunda ve egzamada faydalıdır.
Ağız, boğaz ve idrar yolu iltihaplarına karşı faydalıdır. Akciğer iltihaplarında kullanılır.
İdrar yolları enfeksiyonlarında antiseptik etkisi vardır.
Peklik verici ve özellikle çocuklarda diyareyi kesicidir.
Doku ve damar büzücü niteliği nedeniyle kanı dindirici etkileri görülür.
Astım, bronşit, sinüzit ve
öksürük gibi solunum yolu hastalıklarında faydalıdır.
Mikrop öldürücü, kanamayı durdurucu ve
yaraların iyileşmesini hızlandırıcı etkilere sahiptir.
Kaynak;
https://www.fidanparkturkiye.com/yabanmersinigillerden-murt-meyvesi
YABAN MERSİNLİ MUFFİN;
Malzemeler;
1 su bardağı yaban mersini,
Kek malzemesi için;
3 adet yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
Yarım su bardağı sıvı yağ,
1 büyük (ajda) çay bardağı yoğurt,
2,5 veya 3 su bardağı un,
2 çay kaşığı karbonat,
1 paket vanilya,
Üzeri için;
1 su bardağı soğuk süt,
1 poşet krem şanti,
1 çay bardağı yaban mersini,
Nane yaprakları
Ayrıca;
Kağıt kek kapsülleri.
YABAN MERSİNLİ MUFFİN TARİFİ;
Kek hamurunu hazırlamak için;
Yumurtaları toz şeker ile birlikte çırpın.
Yağı, yoğurdu, ekleyip karıştırın.
Unu, karbonatı ve vanilyayı eleyerek ekleyip, karıştırın.
Yaban mersinlerinin bazısında bulunan minik sapları ayıklayın, yıkayıp iyice süzün.
Suyu süzülen yaban mersinlerini kek hamuruna ilave edin.
Kek kapsullerinin içine, üzerinde bir parmak boşluk kalacak kadar kek hamuru doldurun.
Önceden ısıtılmış orta hararette ki (180 derece) fırında pişirin.
Üzerindeki şantiyi hazırlamak için;
Mutfak robotunda yarım çay bardağı yaban mersini, 1 su bardağı soğuk süt, 1 poşet krem şantiyi birlikte çırpın.
Yaban mersini tamamen ezilinceye, şanti kıvamını alıncaya kadar çırpın.
Hazırladığınız şantiyi krema sıkma aparatı ile muffinlerin üzerine dekoratif olarak sıkın.
Krem şantinin üzerini yaban mersini ve nane yaprakları ile süsleyin.
Not;
Piştikten sonra kekin iç kısmı böyle oluyor.
Eğer yaban mersini miktarı sizin için fazla gelirse, miktarını azaltabilir, biraz damla çikolata ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...