Bu yaz köye gittiğimizde mürdüm erikleri henüz olmamıştı.
Bayramdan sonra annem İstanbul'a dönerken köyden bol bol mürdüm eriği getirdi.
Gelen erikleri meyve olarak yemenin dışında kek ve reçel yaptım.
Erikleri kekin içinde kullanmaktansa daha önce yaptığım tartta ki gibi dizmeyi tercih ettim.
Fakat kek hamurunun eriğin her tarafını sarması neticesinde erikler çok muntazam görünmedi ama ebruli bir görünüm vererek yinede beni memnun etti.
Eriklerin saldığı suyun sayesinde hafif nemli, bol gözenekli bir kek oldu.
"Afiyetle Kalın"
Erik ile hazırladığım diğer tarifleri görmek için, bakınız;
Mürdüm Erikli, Bademli Tart
Mürdüm Eriği Reçeli
Kırmızı Erikli Kek
Sarı Erik Kompostosu
Sarı Erik Reçeli
MÜRDÜM ERİKLİ, BADEMLİ KEK;
Malzemeler; (26 cm'lik tepsi için)
4 adet yumurta,
1,5 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
1 paket vanilya,
2 paket kabartma tozu,
3,5 bardak un,
1 kilo mürdüm eriği,
1 su bardağı badem.
MÜRDÜM ERİKLİ, BADEMLİ KEK TARİFİ;
Keki pişireceğiniz kalıbın dibine yağlı kağıttan, kalıbın ölçüsünde yuvarlak bir parça kesip, yerleştirin.
Erikleri yıkayın, ortadan ikiye kesip çekirdeğini çıkarın.
Bademleri kaynayan suda 5 dakika tutup, soğuk suyun içine atın.
Bu işlemle bademin yumuşamış olan kabuklarını soyun.
Eriğin iç kısmını toz şekere bastırıp, yüzeyini şekerle kaplayın.
Çekirdek kısmına soyduğunuz bademlerden yerleştirin.
Hazırladığınız bademli erikleri iç kısmı aşağıya bakacak şekilde tepsinin dibine sıra ile dizin.
Kek hamurunu yapmak için;
Yumurtaları şeker ile çırpın.
Sıvı malzemeleri (süt-sıvı yağ) ekleyip, karıştırmaya devam edin.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek sıvı haldeki karışıma ekleyin.
Yumurtanın büyüklüğü, bardağın ebatları un miktarını arttırmanıza sebep olabilir.
Kek hamurumuzun kıvamı çok koyu değil, akışkan olacak.
Eriklerden artan bademleri de ufalayarak kek hamurunun içine ekleyin.
Hazırladığınız kek hamurunu eriklerin üzerine yavaşça boşaltın.
Erikler kek hamuru ile tamamen kaplanacak.
Önceden ısıttığınız, düşük ısıda ki fırında pişirin.
Kek piştikten sonra soğumasını bekleyin.
Servis tabağına kalıbı ters çevirerek keki aktarın.
Yağlı kağıdı kekin üzerinde alın.
Not;
Meyvenin suyu ve kağıdın etkisi ile kekin üzeri nemli olacaktır.
"Afiyet Olsun"
offf harika görünüyor ellerine sağlık ablacım...
YanıtlaSilCanımmm hayırlı cumalar ellerine
YanıtlaSilsağlık enfes bir dilim olsada yesem
öpüyorum.
Mevsimi geçmeden denemek istediğim şeylerden biri benimde erikli kek. Bakalım ne zaman sıra gelir:)
YanıtlaSilPek nefis görünüyor ve sanki kokusu burnuma geldi:)
Ellerine sağlık canım.
süper görünüyor bu. her aşamasının fotoğrflanması harika olmuş.
YanıtlaSilKahve Dükkanı'ndan sevgiler...
Merhaba muhterem hanım,
YanıtlaSilHarika bir keke benziyor resimden. İnan çok niyetlendim yapmaya ama birtürlü fırsat bulamadım. Ellerinize sağlık..
nefis görünüyor ablacımm ellerine sağlık..
YanıtlaSilbir dilime değil tamamına hayır demezdim..:))
sevgiler..
Canim ellerine saglik cok nefis görünüyor afiyetler olsun öptüm.
YanıtlaSilelinize sağlık çok lezzetli görünüyorlar.bende yeni bir blog açtım sizide bloguma bekliyorum sevgiler..
YanıtlaSilnefis olmuş canım.ellerine sağlık.afiyet şeker olsun.sevgiler.
YanıtlaSiluyumu ne hoş ellerine sağlık afiyetle canım
YanıtlaSilHımm canım nefis görünüyor ellerine sağlık... Aldım bir dilim:) sevgilerimle...
YanıtlaSilgeçen hafta mürdüm eriği pazardan almıştım reçelini yaptım kek veya tart yaparım diye düşünüyordum fırsatım olmadı görünce imremdim ellerinize sağlık nefis görünüyor sevgiler
YanıtlaSileline sağlık olsun
YanıtlaSilnefisss:))
YanıtlaSilanlatım...
resimler...
sunum...
tek kelime ile muhteşemm...
aldım bir dilim müsadenizle...
elleriniz dert görmesin...
mayhoş mayhoş ne lezzetli olmuştur..ellerine sağlık..canımm..sevgiler
YanıtlaSilgörüntü süper! elinize sağlık! sevgiler..
YanıtlaSilÖncelikle ellerinize sağlık çok leziz ve güzle görünüyor.Bende geçen muffin denedim ama çok su bıraktı ve tadını bozdu halbuki tartta güzle olmuştu ama erikleri tart için önceden pişirmiştim.Kek ise dediğim gibi istediğim gibi olmadı ama sizinki çok güzle olmuş.Acaba eriklerinizi sertmiydi ondan mı böyle oldu?Teşekkürler,selamlar.
YanıtlaSilnefis görünüyor canım.ellerine sağlık hayırlı bereketli güzel bir hafta diliyorum.sevgilerimle...
YanıtlaSilDenedim, tadı muhteşem oldu. Yalnız kalıp biraz büyük seçilmeli. Badem yerine ceviz koydum. Teşekkürler
YanıtlaSilSİbel