7 Ekim 2011 Cuma

MÜRDÜM ERİKLİ BADEMLİ KEK

Bu yaz köye gittiğimizde mürdüm erikleri henüz olmamıştı.
Bayramdan sonra annem İstanbul'a dönerken köyden bol bol mürdüm eriği getirdi.
Gelen erikleri meyve olarak yemenin dışında kek ve reçel yaptım.
Erikleri kekin içinde kullanmaktansa daha önce yaptığım tartta ki gibi dizmeyi tercih ettim.
Fakat kek hamurunun eriğin her tarafını sarması neticesinde erikler çok muntazam görünmedi ama ebruli bir görünüm vererek yinede beni memnun etti.
Eriklerin saldığı suyun sayesinde hafif nemli, bol gözenekli bir kek oldu.
"Afiyetle Kalın"




erikli alt üst kek
Erik ile hazırladığım diğer tarifleri görmek için, bakınız;

Mürdüm Erikli, Bademli Tart

Mürdüm Eriği Reçeli

Kırmızı Erikli Kek

Sarı Erik Kompostosu

Sarı Erik Reçeli

MÜRDÜM ERİKLİ, BADEMLİ KEK;
Malzemeler; (26 cm'lik tepsi için)
4 adet yumurta,
1,5 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
1 paket vanilya,
2 paket kabartma tozu,
3,5 bardak un,
1 kilo mürdüm eriği,
1 su bardağı badem.
resimli tarif
MÜRDÜM ERİKLİ, BADEMLİ KEK TARİFİ;
Keki pişireceğiniz kalıbın dibine yağlı kağıttan, kalıbın ölçüsünde yuvarlak bir parça kesip, yerleştirin.

Erikleri yıkayın, ortadan ikiye kesip çekirdeğini çıkarın.
Bademleri kaynayan suda 5 dakika tutup, soğuk suyun içine atın.
Bu işlemle bademin yumuşamış olan kabuklarını soyun.
Eriğin iç kısmını toz şekere bastırıp, yüzeyini şekerle kaplayın.
Çekirdek kısmına soyduğunuz bademlerden yerleştirin.

Hazırladığınız bademli erikleri iç kısmı aşağıya bakacak şekilde tepsinin dibine sıra ile dizin.

Kek hamurunu yapmak için;
Yumurtaları şeker ile çırpın.
Sıvı malzemeleri (süt-sıvı yağ) ekleyip, karıştırmaya devam edin.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek sıvı haldeki karışıma ekleyin.
Yumurtanın büyüklüğü, bardağın ebatları un miktarını arttırmanıza sebep olabilir.
Kek hamurumuzun kıvamı çok koyu değil, akışkan olacak.
Eriklerden artan bademleri de ufalayarak kek hamurunun içine ekleyin.
Hazırladığınız kek hamurunu eriklerin üzerine yavaşça boşaltın.

Erikler kek hamuru ile tamamen kaplanacak.
Önceden ısıttığınız, düşük ısıda ki fırında pişirin.

Kek piştikten sonra soğumasını bekleyin.
Servis tabağına kalıbı ters çevirerek keki aktarın.
Yağlı kağıdı kekin üzerinde alın.
Not;
Meyvenin suyu ve kağıdın etkisi ile kekin üzeri nemli olacaktır.

"Afiyet Olsun"

19 yorum:

  1. offf harika görünüyor ellerine sağlık ablacım...

    YanıtlaSil
  2. Canımmm hayırlı cumalar ellerine
    sağlık enfes bir dilim olsada yesem
    öpüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Mevsimi geçmeden denemek istediğim şeylerden biri benimde erikli kek. Bakalım ne zaman sıra gelir:)

    Pek nefis görünüyor ve sanki kokusu burnuma geldi:)

    Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  4. süper görünüyor bu. her aşamasının fotoğrflanması harika olmuş.

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Merhaba muhterem hanım,
    Harika bir keke benziyor resimden. İnan çok niyetlendim yapmaya ama birtürlü fırsat bulamadım. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. nefis görünüyor ablacımm ellerine sağlık..
    bir dilime değil tamamına hayır demezdim..:))
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Canim ellerine saglik cok nefis görünüyor afiyetler olsun öptüm.

    YanıtlaSil
  8. elinize sağlık çok lezzetli görünüyorlar.bende yeni bir blog açtım sizide bloguma bekliyorum sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. nefis olmuş canım.ellerine sağlık.afiyet şeker olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. uyumu ne hoş ellerine sağlık afiyetle canım

    YanıtlaSil
  11. Hımm canım nefis görünüyor ellerine sağlık... Aldım bir dilim:) sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. geçen hafta mürdüm eriği pazardan almıştım reçelini yaptım kek veya tart yaparım diye düşünüyordum fırsatım olmadı görünce imremdim ellerinize sağlık nefis görünüyor sevgiler

    YanıtlaSil
  13. nefisss:))
    anlatım...
    resimler...
    sunum...
    tek kelime ile muhteşemm...
    aldım bir dilim müsadenizle...
    elleriniz dert görmesin...

    YanıtlaSil
  14. mayhoş mayhoş ne lezzetli olmuştur..ellerine sağlık..canımm..sevgiler

    YanıtlaSil
  15. görüntü süper! elinize sağlık! sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. Öncelikle ellerinize sağlık çok leziz ve güzle görünüyor.Bende geçen muffin denedim ama çok su bıraktı ve tadını bozdu halbuki tartta güzle olmuştu ama erikleri tart için önceden pişirmiştim.Kek ise dediğim gibi istediğim gibi olmadı ama sizinki çok güzle olmuş.Acaba eriklerinizi sertmiydi ondan mı böyle oldu?Teşekkürler,selamlar.

    YanıtlaSil
  17. nefis görünüyor canım.ellerine sağlık hayırlı bereketli güzel bir hafta diliyorum.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  18. Adsız10:21

    Denedim, tadı muhteşem oldu. Yalnız kalıp biraz büyük seçilmeli. Badem yerine ceviz koydum. Teşekkürler
    Sİbel

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...