Bir Karadenizlinin karalahanadan uzak durması düşünülemez.
Karalahana bahçesinden ve mutfağından eksik olmaz.
Çorbasından, sarmasına, yemeğine kadar her çeşidi yapılır.
Bu yemeğe biz bulgurlu mancar yada saçaklı diyoruz.
Mısır bulguru ve haşlanmış karalahanadan yapılıyor.
Lahana "azman" denilen biraz göbekli olan körpe karalahanadan olmalıdır.
Bol baharat özellikle kırmızı biber ve karabiberle sıcak sıcak yenir.
Sağolsun annem sık sık pişirir, resimde gördüğünüz yemeği de yine annem pişirdi.
"Afiyetle Kalın"
MISIR BULGURLU KARALAHANA;
Malzemeler;
1 kilo göbekli karalahana,
1 su bardağı mısır bulguru,
2 adet kuru soğan,
2 yemek kaşığı salça,
Sıvı yağ,tuz ve baharat.
Yapılışı;
Karalahanaların
saplarını ve yapraklarını ayrı ayrı doğrayın.
Önce saplarını sonra
yapraklarını haşlayın.
Suyunu süzüp, pişireceğiniz tencereye aktarın.
Karalahanaya biraz su ve mısır bulgurunu ekleyin.
Tavada sıvıyağda küçük doğradığınız soğanları kavurun, salçasını ve baharatını ekleyin.
Tencerede pişmekte olan karalahananın üzerine döküp, iyice karıştırın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Kastamonu yazımızın 2. ve son bölümünde Kastamonu'ya özgü ürünler, gelenekler ve yemeklerden oluşan bir dosya hazırladım.
Bakınız;
|