10 Nisan 2007 Salı

MISIR BULGURLU KARALAHANA

Bir Karadenizlinin karalahanadan uzak durması düşünülemez.
Karalahana bahçesinden ve mutfağından eksik olmaz.
Çorbasından, sarmasına, yemeğine kadar her çeşidi yapılır.
Bu yemeğe biz bulgurlu mancar yada saçaklı diyoruz.
Mısır bulguru ve haşlanmış karalahanadan yapılıyor.
Lahana "azman" denilen biraz göbekli olan körpe karalahanadan olmalıdır.
Bol baharat özellikle kırmızı biber ve karabiberle sıcak sıcak yenir.
Sağolsun annem sık sık pişirir, resimde gördüğünüz yemeği de yine annem pişirdi.
"Afiyetle Kalın"

MISIR BULGURLU KARALAHANA;
Malzemeler;
1 kilo göbekli karalahana,
1 su bardağı mısır bulguru,
2 adet kuru soğan,
2 yemek kaşığı salça,
Sıvı yağ,tuz ve baharat.
Yapılışı;
Karalahanaların saplarını ve yapraklarını ayrı ayrı doğrayın.
Önce saplarını sonra yapraklarını haşlayın.
Suyunu süzüp, pişireceğiniz tencereye aktarın.
Karalahanaya biraz su ve mısır bulgurunu ekleyin.
Tavada sıvıyağda küçük doğradığınız soğanları kavurun, salçasını ve baharatını ekleyin.
Tencerede pişmekte olan karalahananın üzerine döküp, iyice karıştırın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Kastamonu yazımızın 2. ve son bölümünde Kastamonu'ya özgü ürünler, gelenekler ve yemeklerden oluşan bir dosya hazırladım.
Bakınız;


6 Nisan 2007 Cuma

ETLİ EKMEK


Kastamonu'nun yöresel yemeklerine devam ediyoruz.
Etli ekmek, Kastamonu denilince tirit kadar meşhur bir yemektir.
Yapılışı kolay, çiğ böreğin biraz daha büyüğü ve mayasız olanı.
En mühimi iç malzemesi, kıyması biraz sulu olmalı, ister su ekleyerek,
isterseniz domatesi bol tutarak kıymayı sulu hale getirebilirsiniz.
Piştikten sonra tereyağı ile yağlayıp, geniş şeritler halinde kesebilirsiniz.
Dışarıda etli ekmek yediğinizde servisi hep böyle geniş şerit şeklinde kesilmiş olarak yapılıyor.
"Afiyetle Kalın"

ETLİ EKMEK;
Malzemeler;
1 kilo un,
2 adet yumurta,tuz.
İç malzemesi;
Yarım kilo kıyma,
3 adet domates,
3 adet sivri biber,
3 adet kuru soğan,
tuz,karabiber,tereyağ.
TARİFİ;
İç malzesi için, soğanları-domatesleri-biberleri robotta iyice kıyın.
Hazırladığınız malzemeyi kıymanın içine ekleyip, tuzunu ve karabiberini ekleyin.
Undan açmak için bir miktar ayırın, kalanına 2 yumurta, tuz ve su ilave ederek, kulak memesi kıvamında hamur hazırlayın.
Hamuru mandalina büyüklüğünde pezilere ayırın.


Un yardımıyla hamurları teflon tavanıza sığacak büyüklükte açın.



Açtığınız yufkanın yarısına kıymalı harçtan yayın.



Diğer yarısını üzerine kapatıp, kenarları açılmasın diye parmaklarınızla bastırın.



Teflon tavanızı ocağın üzerinde ısıtın, hazırladığınız yufkayı içine koyup, pişirin.


Arkasını çevirdiğiniz zaman tereyağ sürün.
Diğer tarafına da pişince tereyağ sürüp, sıcakken geniş şeritler halinde kesip, servis tabağına alın.
"Afiyet Olsun"

5 Nisan 2007 Perşembe

ÇOCUKLUK KAHRAMANLARIMIZ


Muhterem'le Afiyetle
CİMCİME
İnsanlar yemek blogu olduğumuzdan yakında şüphe edecekler, hemen hemen her hafta yeni bir oyunla karşılaşıyoruz.
Bu sefer ki konumuz; Çocukluk Kahramanlarımız.
Bu oyunu ilk kez "büyülü mutfak kokusu Esra"da gördüm ve bu konu ile ilgili yazı yazmam için önce "Halenze" daha sonra "birdebenvarim" tarafından davet edildim.
Bu vesile ile eski dostları gördük, zamanında çok sevdiğimiz ama unuttuğumuz kahramanlar, farklı bloglarda karşımıza çıktılar.
Benim en sevdiğim çizgi kahraman, televizyondan değil Milliyet Çocuk dergisinden.
Derginin yeni sayısını iple çekerdim, içinde Red Kit'in maceraları bile vardı.
Cimcimeyi o kadar çok severdim ki, onun olduğu sayfaları koparıp, kendime bir cimcime albümü hazırlamıştım.
Niye bütün dergiyi saklamamışım bilmem?
Albüme ne oldu diyecek olursanız, benden okumak için alan biri tarafından kaybedildi, albümümü bir daha göremedim 😠
Kahraman olarak Cimcimeyi tanıtmaya karar verdiğimde şöyle bir araştıma yapayım dedim, resimlerini ve bir kaç kare maceralarını görünce eski günlere geri döndüm.