23 Mart 2008 Pazar

ANADOLU ÇORBASI


YE # 32 ÇORBA TARİFLERİ=ANADOLU ÇORBASI
Yemek etkinliğimizin bu ay ki konusu; Çorba tarifleri.
Ev sahibimiz; Lama Mutfakta blogundan sevgili Lama.
Arkadaşımız yeni anne oldu, bunca işinin arasında etkinliğin ev sahipliğini yapmayı ertelemedi.
Kolay gelsin Lamacım, İnşallah Zeynep bir kaç gün uslu bir kız olur, sende rahat rahat düzenlemeleri yaparsın : )
Gelelim çorba tarifimize;
Bu çorbanın adı, Anadolu çorbası ama ben ona "Allah ne verdiyse, evde ne varsa" çorbası da diyorum.
Çünkü içinde yok yok ama hepsinden azar azar.
Malzemeler az görünebilir ama pişince şiştiklerini unutmayın, fazla malzeme ile lapa gibi bir çorbanız olur.
İçindekilerden bahsedecek olursak, mercimek-pirinç-bulgur-erişte-tarhana, baharat olarakta nane-kırmızı biber-kekik ve salça.
Oldukça doyurucu ve besleyici bir çorba.
"Afiyetle Kalın"

ANADOLU ÇORBASI;
Malzemeler;
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek,
1 yemek kaşığı pirinç,
1 yemek kaşığı bulgur,
2 yemek kaşığı erişte,
2 yemek kaşığı tarhana,
1 küçük boy soğan,
1 yemek kaşığı salça,
1 tane et suyu tableti,
yarım çay bardağı zeytinyağ.
Baharatlar;
1 tatlı kaşığı nane,
1 çay kaşığı kırmızı biber,
1 çay kaşığı kekik,
tuz.
Yapılışı;
Zeytinyağının içine rendelediğiniz soğanı ekleyin ve kavurun.
Üzerine 1 yemek kaşığı salçayı ilave edip,bir kaç dakika daha kavurun.
Hemen hemen 5-6 su bardağı su ilave edin,et suyu tabletini de suyun içine atıp,kaynatın.
Mercimek-pirinç-bulgur ve erişteyi kaynayan suya ilave edin.
Tarhanayı soğuk suyla önce çözdürüp,sonra kaynayan suya ekleyin.
İçinde ki et suyu tabletinin tuzunu dikkate alarak tuzunu ilave edin.
Çorba kaynayıp,içinde ki bakliyat pişince ayrı bir tavada zeytinyağı,nane,kırmızı biber ve kekiği kızdırıp çorbanın üzerine ekleyin.
Sıcak sıcak servis yapın.

"Afiyet Olsun"

21 Mart 2008 Cuma

NERGİSLEME ve BAHAR BAYRAMI

Bugün 21 Mart bahar bayramı, bir diğer adı ile Nevruz.
Nevruz kutlamak gibi bir âdetimiz yok ama geçen pazar günü Sayın Nevin Halıcı'nın gazete de çıkan "Nevruz" başlıklı yazısı ve "Nergisleme" nin tarifi çok hoşuma gitti.
Mutlaka bu yazıyı paylaşmalı ve bu tarifi yapmalıyım diye düşündüm.
Bahsettiğim yazının bir kaç paragrafından alıntı yaptım.

"Nevruz,Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde diğer bölgelerden daha canlı şekilde kutlanır. Siirt’te şubatın ilk pazartesi günü başlayan bahar kutlamaları, mayıs ayına kadar devam eder. Çoğu yerde beyaz giyilmesi ve yenilmesi gerektiğine inanılır... "
Nergisleme'nin ne anlama geldiğide yazıda açıklanmış;
"Baharın müjdecisi olan nergis çiçekleri yüksek kayalıklardan toplanır ve kır sofralarını süsler. Ancak tepelere tırmanamayanlar için çare mi yok, aynı renklere sahip bir yumurta salatası olan nergisleme yapılır ve nergis çiçekleri sofraya taşınmış olur.
Anadolu inanışlarına göre, Nevruz’da nergisleme yapmak beyaz renkli yiyecek yeme âdetini sağlayacak; top yumurtayı soymakla, bir yıl dertlerden soyulmamız sağlanacak; beyaz giymekle üzerimize bir yıl mutluluk yağacak."


Nergis çiçeğini merak edenler olur düşüncesi ile geçen yıl Çamlıca'da çektiğim Nergis resmini yayınlıyorum.
Dün Google 'a girdiniz mi?
"Baharın ilk günü" logosu ile Google'da baharın gelişini es geçmemişti.

Gelelim tarifimize;
NERGİSLEME;
Malzemeler;
3 Adet katı haşlanmış yumurta,
1 su bardağı ince doğranmış taze soğan,
yarım su bardağı ince kıyılmış maydanoz,
Nane yaprakları,
1 tatlı kaşığı kırmızı biber,
yeterince tuz.
NERGİSLEME TARİFİ;
İnce doğranmış taze soğan ve maydanozu servis tabağına yerleştirin.
Üzerine katı haşlayıp, soğuttuktan sonra ikiye böldüğünüz yumurtaları ve nane yapraklarını yerleştirin.
Tuz, zeytinyağ ve kırmızı biberi serperek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

Bahar gelirde müjdecisi olan sebzelerden bahsedilmez mi?
Bakla-sultani bezelye-enginar-semizotu-hodan-vs. gibi baharın müjdecisi sebzeler bu günlerde tezgahlarda ki yerlerini aldılar.

Alıp, pişirmek için acele edin, bazısının ömrü sadece 1 ay!








*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bahardan ve çiçeklerden bahsetmişken Gülhane Parkı'nı laleler ve çiçeklerle görmeye ne dersiniz?
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Gülhane Parkı'nda lale zamanı.
"Afiyetle Kalın"

19 Mart 2008 Çarşamba

MEVLİD KANDİLİNİZ KUTLU OLSUN




MEVLİD KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN!

Mevlid,Arapça doğum zamanı demektir.Kameri takvimde ki aylardan Rebi'ulevvel ayının on birinci ve on ikinci günleri arasında ki geceye Mevlid gecesi denir.

Çünkü bu gece,dünyada ki bütün müslümanlara en son peygamber olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v) doğduğu gecedir.

İslamiyette bu gece,Kadir Gecesinden sonra en kıymetli gecedir.


*Muhterem'le Geziye güncellendi.

Sultanahmet'te lale zamanı 2. bölüm için bakınız ; Muhterem'le Geziye.