21 Mart 2008 Cuma

NERGİSLEME ve BAHAR BAYRAMI

Bugün 21 Mart bahar bayramı, bir diğer adı ile Nevruz.
Nevruz kutlamak gibi bir âdetimiz yok ama geçen pazar günü Sayın Nevin Halıcı'nın gazete de çıkan "Nevruz" başlıklı yazısı ve "Nergisleme" nin tarifi çok hoşuma gitti.
Mutlaka bu yazıyı paylaşmalı ve bu tarifi yapmalıyım diye düşündüm.
Bahsettiğim yazının bir kaç paragrafından alıntı yaptım.

"Nevruz,Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde diğer bölgelerden daha canlı şekilde kutlanır. Siirt’te şubatın ilk pazartesi günü başlayan bahar kutlamaları, mayıs ayına kadar devam eder. Çoğu yerde beyaz giyilmesi ve yenilmesi gerektiğine inanılır... "
Nergisleme'nin ne anlama geldiğide yazıda açıklanmış;
"Baharın müjdecisi olan nergis çiçekleri yüksek kayalıklardan toplanır ve kır sofralarını süsler. Ancak tepelere tırmanamayanlar için çare mi yok, aynı renklere sahip bir yumurta salatası olan nergisleme yapılır ve nergis çiçekleri sofraya taşınmış olur.
Anadolu inanışlarına göre, Nevruz’da nergisleme yapmak beyaz renkli yiyecek yeme âdetini sağlayacak; top yumurtayı soymakla, bir yıl dertlerden soyulmamız sağlanacak; beyaz giymekle üzerimize bir yıl mutluluk yağacak."


Nergis çiçeğini merak edenler olur düşüncesi ile geçen yıl Çamlıca'da çektiğim Nergis resmini yayınlıyorum.
Dün Google 'a girdiniz mi?
"Baharın ilk günü" logosu ile Google'da baharın gelişini es geçmemişti.

Gelelim tarifimize;
NERGİSLEME;
Malzemeler;
3 Adet katı haşlanmış yumurta,
1 su bardağı ince doğranmış taze soğan,
yarım su bardağı ince kıyılmış maydanoz,
Nane yaprakları,
1 tatlı kaşığı kırmızı biber,
yeterince tuz.
NERGİSLEME TARİFİ;
İnce doğranmış taze soğan ve maydanozu servis tabağına yerleştirin.
Üzerine katı haşlayıp, soğuttuktan sonra ikiye böldüğünüz yumurtaları ve nane yapraklarını yerleştirin.
Tuz, zeytinyağ ve kırmızı biberi serperek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

Bahar gelirde müjdecisi olan sebzelerden bahsedilmez mi?
Bakla-sultani bezelye-enginar-semizotu-hodan-vs. gibi baharın müjdecisi sebzeler bu günlerde tezgahlarda ki yerlerini aldılar.

Alıp, pişirmek için acele edin, bazısının ömrü sadece 1 ay!








*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bahardan ve çiçeklerden bahsetmişken Gülhane Parkı'nı laleler ve çiçeklerle görmeye ne dersiniz?
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Gülhane Parkı'nda lale zamanı.
"Afiyetle Kalın"

10 yorum:

  1. Adsız11:13

    evet gerçekten bahar geldi. keşke biraz daha kar ve yağmur yağsaydıda bu yazda kuraklık çekmesek. www.guzelevim.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. BU İÇ AÇICI ÇİÇEKLER VE RENK RENK YEŞİLLİKLER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER ...
    HAYIRLI CUMALAR VE İYİ HAFTA SONLARI...

    YanıtlaSil
  3. Harikaaa görünüyor hepsi, insanın içi açılıyor ellerinize ruhunuza sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Canımm, baharı getirmişsin valla :))
    Ellerine sağlık,her biri ayrı güzellikte ..Öpüyorum, iyi hafta sonları diliyorum...

    YanıtlaSil
  5. Son günlerde blogcular üzerinde bir nazar dolanıp duruyor, hastalananlar, ameliyat olanlar, bilgisayarına virüs bulaşıp bilgisayarı çökenler…Biz de (Sibel, Bilun ve Hülya) bir nazar etkinliği yapmaya karar verdik.Bu düşünceden çıktık yola…derken etkinliklerimizi ve dostluğumuzu sürdürelim istedik ve yeni bir blog oluşturduk: BİR FİNCAN KAHVENİN 40 YIL HATIRI VAR. Artık her ay bu blogda yeni etkinliklerle birlikte olacağız. İlk etkinliğimiz NAZAR ETKİNLİĞİ…Sadece yemek, pasta, börek de değil isterseniz sizin tasarımınız olan, kendi yaptığınız nazar temalı elişlerini, nazarlıkları, resimleri vb. de göndererek katılabilirsiniz etkinliğe, ama mutlaka kendi yaptıklarınız, özgün çalışmalar olmalı...

    Etkinliğimizin son katılım tarihi 20 Nisan. Bu tarihe kadar hazırladığınız nazar konulu yemekler, pastalar , kurabiyeler ya da el işlerinizi (hatta bizim aklımıza gelmeyen ilginç tasarımlarınızı) adınızı, yaşadığınız şehir veya ülkeyi, blogunuzun adresini kahvefincani@gmail.com adresine göndermeniz yeterli. Ama 21 Nisan'dan önce kesinlikle blogunuzda yayımlamayacaksınız. Katılımcılar diğerlerinden etkilenmemeli...Kendi özgün tasarımlarını yaratmalı...Bloğu olmayan arkadaşlar da hazırladıklarını aynı adrese gönderebilirler. Bol yaratıcılık dolu günler diliyoruz ve birbirinden güzel olacağından emin olduğumuz tariflerinizi bekliyoruz.Haydi bakalım nazardan korkmadığımızı dünya aleme gösterelim...

    Etkinlik logosu ve detaylar için Bir Fincan Kahvenin 40 Yıl Hatırı Var ziyaret ediniz.

    YanıtlaSil
  6. bizim burda suan kar yagyior ne güzel cicekler felan acmis oralarda
    imrendim vallahi paylsimin icin cok sagol sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Son günlerde blogcular üzerinde bir nazar dolanıp duruyor, hastalananlar, ameliyat olanlar, bilgisayarına virüs bulaşıp bilgisayarı çökenler…Biz de (Sibel, Bilun ve Hülya) bir nazar etkinliği yapmaya karar verdik.Bu düşünceden çıktık yola…derken etkinliklerimizi ve dostluğumuzu sürdürelim istedik ve yeni bir blog oluşturduk: BİR FİNCAN KAHVENİN 40 YIL HATIRI VAR. Artık her ay bu blogda yeni etkinliklerle birlikte olacağız. İlk etkinliğimiz NAZAR ETKİNLİĞİ…Sadece yemek, pasta, börek de değil isterseniz sizin tasarımınız olan, kendi yaptığınız nazar temalı elişlerini, nazarlıkları, resimleri vb. de göndererek katılabilirsiniz etkinliğe, ama mutlaka kendi yaptıklarınız, özgün çalışmalar olmalı...

    Etkinliğimizin son katılım tarihi 20 Nisan. Bu tarihe kadar hazırladığınız nazar konulu yemekler, pastalar , kurabiyeler ya da el işlerinizi (hatta bizim aklımıza gelmeyen ilginç tasarımlarınızı) adınızı, yaşadığınız şehir veya ülkeyi, blogunuzun adresini kahvefincani@gmail.com adresine göndermeniz yeterli. Ama 21 Nisan'dan önce kesinlikle blogunuzda yayımlamayacaksınız. Katılımcılar diğerlerinden etkilenmemeli...Kendi özgün tasarımlarını yaratmalı...Bloğu olmayan arkadaşlar da hazırladıklarını aynı adrese gönderebilirler. Bol yaratıcılık dolu günler diliyoruz ve birbirinden güzel olacağından emin olduğumuz tariflerinizi bekliyoruz.Haydi bakalım nazardan korkmadığımızı dünya aleme gösterelim...

    Etkinlik logosu ve detaylar için Bir Fincan Kahvenin 40 Yıl Hatırı Var ziyaret ediniz.

    YanıtlaSil
  8. Çiçekler nefis mutlu hafta sonları

    YanıtlaSil
  9. aslında bende nevruzun çok eski bir türk adeti olduğunu biliyorum...şimdilerde abartıp başka yönlere çekselerde eskiden çok güzel geçermiş....

    muhteremim neffis görünüyorlar.....

    hemen bulup yapmak lazım..madem ömrü az.....ellerine sağlık......

    seni çok öpüyorum....

    YanıtlaSil
  10. Cok harika görünüyor bahar geldi ama burda hala kar atistiriyor
    :( Ama menülerin harika ,cok lezzetli görnüyor,hemside birbirinden nefis.Ellerine saglik .Nevruz bayramin kutlu olsun.Güzel bir pazar diliyorum,sevgiyle kal.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...