Nevruz kutlamak gibi bir âdetimiz yok ama geçen pazar günü Sayın Nevin Halıcı'nın gazete de çıkan "Nevruz" başlıklı yazısı ve "Nergisleme" nin tarifi çok hoşuma gitti.
Mutlaka bu yazıyı paylaşmalı ve bu tarifi yapmalıyım diye düşündüm.
Bahsettiğim yazının bir kaç paragrafından alıntı yaptım.
"Nevruz,Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde diğer bölgelerden daha canlı şekilde kutlanır. Siirt’te şubatın ilk pazartesi günü başlayan bahar kutlamaları, mayıs ayına kadar devam eder. Çoğu yerde beyaz giyilmesi ve yenilmesi gerektiğine inanılır... "
Nergisleme'nin ne anlama geldiğide yazıda açıklanmış;
"Baharın müjdecisi olan nergis çiçekleri yüksek kayalıklardan toplanır ve kır sofralarını süsler. Ancak tepelere tırmanamayanlar için çare mi yok, aynı renklere sahip bir yumurta salatası olan nergisleme yapılır ve nergis çiçekleri sofraya taşınmış olur.
Anadolu inanışlarına göre, Nevruz’da nergisleme yapmak beyaz renkli yiyecek yeme âdetini sağlayacak; top yumurtayı soymakla, bir yıl dertlerden soyulmamız sağlanacak; beyaz giymekle üzerimize bir yıl mutluluk yağacak."
Anadolu inanışlarına göre, Nevruz’da nergisleme yapmak beyaz renkli yiyecek yeme âdetini sağlayacak; top yumurtayı soymakla, bir yıl dertlerden soyulmamız sağlanacak; beyaz giymekle üzerimize bir yıl mutluluk yağacak."
Nergis çiçeğini merak edenler olur düşüncesi ile geçen yıl Çamlıca'da çektiğim Nergis resmini yayınlıyorum.
Dün Google 'a girdiniz mi?
"Baharın ilk günü" logosu ile Google'da baharın gelişini es geçmemişti.
Gelelim tarifimize;
NERGİSLEME;
Malzemeler;
3 Adet katı haşlanmış yumurta,
1 su bardağı ince doğranmış taze soğan,
yarım su bardağı ince kıyılmış maydanoz,
Nane yaprakları,
1 tatlı kaşığı kırmızı biber,
yeterince tuz.
NERGİSLEME TARİFİ;
İnce doğranmış taze soğan ve maydanozu servis tabağına yerleştirin.
Üzerine katı haşlayıp, soğuttuktan sonra ikiye böldüğünüz yumurtaları ve nane yapraklarını yerleştirin.
Tuz, zeytinyağ ve kırmızı biberi serperek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Bahar gelirde müjdecisi olan sebzelerden bahsedilmez mi?
Bakla-sultani bezelye-enginar-semizotu-hodan-vs. gibi baharın müjdecisi sebzeler bu günlerde tezgahlarda ki yerlerini aldılar.
Bakla-sultani bezelye-enginar-semizotu-hodan-vs. gibi baharın müjdecisi sebzeler bu günlerde tezgahlarda ki yerlerini aldılar.
Alıp, pişirmek için acele edin, bazısının ömrü sadece 1 ay!
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bahardan ve çiçeklerden bahsetmişken Gülhane Parkı'nı laleler ve çiçeklerle görmeye ne dersiniz?
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Gülhane Parkı'nda lale zamanı.
"Afiyetle Kalın"
evet gerçekten bahar geldi. keşke biraz daha kar ve yağmur yağsaydıda bu yazda kuraklık çekmesek. www.guzelevim.blogspot.com
YanıtlaSilBU İÇ AÇICI ÇİÇEKLER VE RENK RENK YEŞİLLİKLER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER ...
YanıtlaSilHAYIRLI CUMALAR VE İYİ HAFTA SONLARI...
Harikaaa görünüyor hepsi, insanın içi açılıyor ellerinize ruhunuza sağlık...
YanıtlaSilCanımm, baharı getirmişsin valla :))
YanıtlaSilEllerine sağlık,her biri ayrı güzellikte ..Öpüyorum, iyi hafta sonları diliyorum...
bizim burda suan kar yagyior ne güzel cicekler felan acmis oralarda
YanıtlaSilimrendim vallahi paylsimin icin cok sagol sevgiler
Çiçekler nefis mutlu hafta sonları
YanıtlaSilaslında bende nevruzun çok eski bir türk adeti olduğunu biliyorum...şimdilerde abartıp başka yönlere çekselerde eskiden çok güzel geçermiş....
YanıtlaSilmuhteremim neffis görünüyorlar.....
hemen bulup yapmak lazım..madem ömrü az.....ellerine sağlık......
seni çok öpüyorum....
Cok harika görünüyor bahar geldi ama burda hala kar atistiriyor
YanıtlaSil:( Ama menülerin harika ,cok lezzetli görnüyor,hemside birbirinden nefis.Ellerine saglik .Nevruz bayramin kutlu olsun.Güzel bir pazar diliyorum,sevgiyle kal.