29 Nisan 2010 Perşembe

SULTANİ BEZELYE DİZMESİ

Muhterem'le AfiyetleMart ayında tam mevsimi iken 3 tane sultani bezelye tarifi verdim.
Bu tarif şimdilik elimde ki son sultani bezelye tarifi.
Eğer pazarda körpe bezelye bulabilirsem, Fatoş'un önerdiği gibi mısır ununa bulayıp, pişireceğim.
Bu tarifte Taze fasulye dizmesinden esinlendim.
Zeytinyağlı, hafif bir yemek oldu.
"Afiyetle Kalın"


26 Nisan 2010 Pazartesi

HODAN-ISPIT YAPRAĞI SARMASI

Geçen hafta eşim ve abim 1 haftalığına memleketimiz Kastamonu'ya gittiler.
Dönüşte yöresel ürünler ve hodan (ıspıt) ile geldiler.
Sağolsun abim hodanı kendisi toplamış.
Hodanı yıllardır ya pazardan alırım yada memleketten gönderilir.
Poşeti ilk açtığımda gözlerime inanamadım, hodanın bugüne kadar aldığım hodanlarda hiç karşılaşmadığım güzellikte, büyüklükte ve bol yaprakları vardı.
Pazarda ki hodanların sapı, çiçeği, 3-4 adette yaprağı olur.
Hemen işe koyuldum, kavurmak ve yumurtalı yapmak için doğramaya başladım.
Ama yaprakları doğramaya içim elvermedi, akşam karalahana dolması saracaktım, dolma içi hazırdı, hemen hodanın yapraklarını ayırdım.
Saplarını ve çiçeklerini doğrayıp, haşladım.
Yapraklar narin olduğu için haşlamadan sadece kaynar suya daldırıp çıkardım, çok rahat sarıldı.
Tadını ve hafif kaygan yapısını kaybetmeden pişti.
"Afiyetle Kalın"
Poşeti açtığım zaman tezgahın üzerine yayılan, hodanın lila-mor renkteki çiçeklerini de bir kaseye toplayıp, resim çekmek için ayırdım.
Resimde görünen çiçekler gerçek hodan çiçekleridir.


HODAN (ISPIT) YAPRAĞI SARMASI;
Malzemeler;
Hodan yaprakları,
İç malzemesi;
200 gram yemeklik kıyma,
1,5 su bardağı pirinç,
Yarım demet incecik kıyılmış dereotu,
2 yemek kaşığı kuru nane,
2 adet robottan çekilmiş yada rendelenmiş kuru soğan,
2 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı zeytinyağ, tuz,
İsteğe bağlı baharat özellikle kırmızı pul biber, karabiber.
Pişirmek için;
Tuz ve 1 çay bardağı zeytinyağı.
Tarifi;

Hodanın saplarını koparıp, yapraklarını yıkayın.
Kaynar suya batırıp, çıkarın.
Hodan yaprakları narin olduğu için kaynatmanızı tavsiye etmiyorum.
İç malzemesini çiğden hazırlayıp, iyice karıştırın.


Hazırladığınız iç malzemesini yapraklara yerleştirip, sarın.




Sardığınız yaprakları önce bir tepsiye dizerseniz, büyük olanları tencerenin dibine, küçük olanları üstlere yerleştirme fırsatınız olur.


Sarmaları tencereye dizin.
Benim sarmaların sayısı az olduğu için küçük bir çorba tenceresine ancak sığdılar : )
Üzerine tuz ve 1 çay bardağı zeytinyağını döküp, sarmaların üzerine çıkacak kadar su ekleyin.
Tencerenin kapağını kapatmadan önce sarmaları sıkı tutması için, sarmaların üzerine bir tabak yerleştirin.
Kısık ateşte pişirin, sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

23 Nisan 2010 Cuma

YOĞURTLU PAZILI BULGUR KÖFTESİ

Bugün, Tuz Biber Dergisi'nin Mart sayısında yayınlanan tariflerimden birisi olan yoğurtlu pazılı bulgur köftesinin tarifini vermek istiyorum.
Körpecik pazı yaprakları pazar tezgahlarını süslemişken bu tarifi yapmanın tam zamanı.
Yaz aylarında da yoğurtlu olması sebebi ve hafifliği ile sık sık yapabilirsiniz.
Ben bu tarifi geçen yaz Sofra dergisinde görüp, denemiştim.
Pazı ile hazırladığım tariflerin hepsi 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"