İslim Kebabı ile ilk karşılaşmam : ) 1986-87 yıllarında Sana yağın kupon karşılığı verdiği yemek kitapçığı sayesinde olmuştu.
Halen o yemek kitapçığı kitaplarımın arasında durur ve gerek tariflerini gerekse resimlerini çok severim.
Orjinal islim kebabı kuşbaşı büyüklüğündeki etlerle yapılır ama son yıllarda köftenin daha pratik olması sebebi ile artık köfte ile hazırlıyorum.
Bu görmüş olduğunuz İslim Kebaplarını dün akşamki misafirlerim için hazırladım.
Misafir yemekleri için çok şık ve servis kolaylığı olan bir tariftir.
Servis yaparken tek başına ana yemek olarak yada pilavın yanında servis yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
İSLİM KEBABI;
Malzemeler;
1 kilo uzun ve büyük patlıcan,(patlıcanın büyüklüğü çıkacak dilimlerin sayısını arttıracaktır)
Köfte için;
300 gram köftelik kıyma,
Yarım paket etimek,
1 adet orta boy soğan,
6-7 dal maydanoz,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz, karabiber,
Damak tadınıza göre; kimyon, kırmızı biber gibi baharatlar.
Kızartmak için;
Sıvı yağ.
Süslemek için;
Küçük boy domates, çarliston biber, kırmızı biber.
Sos için;
1 yemek kaşığı biber salçası.
Ayrıca;
Kürdan ve alüminyum folyo.
TARİFİ;
Patlıcanları alacalı soyun.
Tuzlu suda yarım saat bekletin.
Tuzlu sudan iyice sıkarak çıkarın.
İnce şeritler halinde kesin.
Patlıcan dilimlerinin rahat sığması için geniş bir tavada kızartıp, süzgece alın.
Köfteyi yapmak için;
Kıymayı, rondodan geçirip un haline getirdiğiniz Etimeği, yumurtayı, rendelediğiniz soğanı, incecik doğradığınız maydanozu, tuzu, karabiberi ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyerek iyice yoğurun.
Köfteyi yuvarlak şekiller vererek hazırlayın.
Patlıcanı kızarttığınız yağda köfteleride kızartın.
Kızarttığınız patlıcan dilimlerinden ikisini + şeklinde üst üste getirip, içine 1 adet köfte yerleştirin.
Patlıcanı köftenin üzerine doğru bohça yapar gibi kapatın.
Küçük boydaki domatesleri dilimleyin.
Patlıcan bohçasının üzerine önce domates dilimini, kare kare kestiğiniz çarliston biberi ve en son kırmızı biberi yerleştirerek kürdan ile sabitleyin.
Ben kırmızı biberi, elma çekirdeğini çıkarmak için kullandığım aparatla yuvarlak benekler halinde kesip, kullandım.
Diğer patlıcan dilimlerinide aynı şekilde hazırlayıp, fırına dayanıklı bir tepsiye dizin.
1 yemek kaşığı biber salçasını, yarım tatlı kaşığı tuzu, 2 su bardağı su ile karıştırıp tepsiye dökün.
Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp, önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında pişirin.
Sıcak ıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"