7 Nisan 2011 Perşembe

HAVUÇ DOLMASI

Havuç alırken neye dikkat edersiniz?
Ben küçük ve körpe olanları almaya dikkat ederim.
Geçenlerde dışarı çıkan eşime havuç sipariş ettim.
Getirdiği havuçların büyüklüğü benim standartlarımın çok üstündeydi : )
Kocaman havuçları görünce de aklıma daha önce tariflerde gördüğüm havuç dolması yapmak geldi.
Çok iri olan havuçları kabak oyacağı ile daha ince olanları ise elma çekirdeği çıkarmak için kullandığım aparatla oydum.
Aletler sayesinde rahatça içleri çıktı ama isterseniz havuçları hafifçe haşlayarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz.
Ben kıymalı yaptım ama eminim zeytinyağlı da çok güzel olacaktır.
"Havuç dolmasının tadı nasıldı? " diye soracak olursanız, oldukça güzeldi.
Havucun nişastalı yapısının verdiği hafif tatlı tat çok hoşuma gitti.
Servis yaparken dolmaları dilim dilim kestim, aperatifmiş gibi çerez gibi oldu.
"Afiyetle Kalın"
HAVUÇ DOLMASI;
Malzemeler;
1 kilo iri boy havuç,
İç Malzemesi;
100 gram kıyma,
Yarım su bardağı pirinç,
1 adet kuru soğan,
6-7 dal dereotu,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
Tuz, zeytinyağı ve muhtelif baharatlar.
TARİFİ;
İç malzemelerini çiğden karıştırarak içi hazırlayın.
Havuçların dış kısmını yıkayıp, kazıyın.
Havuçları uzunluğuna göre ikiye yada üçe bölün.
İsterseniz oyma aparatı ile yada hafifçe haşladıktan sonra bir bıçakla iç kısmını oyun.
Hazırladığınız iç malzemesi ile içlerini doldurun.
Dik olarak bir tencereye yerleştirin.
Üzerine zeytinyağı ve tuz gezdirin.
Havuçların yarısına gelecek kadar su ekleyin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
İsterseniz bütün, isterseniz dilim dilim servis yapın.
"Afiyet Olsun"

4 Nisan 2011 Pazartesi

ISPANAK BORANİ

Ispanak Borani ile bu yıl tanıştım.
İsmini sürekli duyuyordum, yoğurtlu bir yemek olduğunu biliyordum ama tam olarak içinde ne var bilmiyordum.
Yapmaya karar verip, araştırdığımda birbirinden farklı pek çok tarifle karşılaştım.
Bütün tariflerin ortak özelliği, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülmesiydi.
Bazı tariflerde klasik yoğurtlu ıspanak, ıspanak borani olarak geçiyordu.
Bazı tariflerde de beşamel sos ile pişirilmişti.
Benim en çok hoşuma giden ise içine bulgur eklenen bu tarif oldu.
Bu kış pek çok kez ıspanağı bu şekilde pişirdim, çok severek yedik.
Zaten üzerinde sarımsaklı yoğurt olan hangi yemek sevilmez ki?
"Afiyetle Kalın"
ISPANAK BORANİ;
Malzemeler;
1 kilo ıspanak,
1 su bardağı pilavlık bulgur,
1 adet kuru soğan,
Zeytinyağı, tuz.
Üzeri için;
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı salça.

TARİFİ;
Ispanakaları ayıklayıp, doğrayın, iyice yıkayıp, süzün.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında kavurun üzerine süzülen ıspanakları ekleyin.
Bulguru ayıklayıp, yıkayın, ıspanakların üzerine ekleyip, karıştırın.
Tuzunu da ilave edip, kısık ateşte pişirin.
Ispanak su saldığı için, kısık ateşte piştiği için su eklemenize gerek yok.
Yemek piştikten sonra iyice soğutup, üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.
Sıvıyağda salçayı kavurup, sarımsaklı yoğurdun üzerine dökün.
"Afiyet Olsun"

1 Nisan 2011 Cuma

SÜT ÇORBASI

bebek mamasıTam bahar geldi, derken havalar yeniden soğudu.
Dün az çok güneş kendini gösteriyordu ama bugün o da yok.
Soğuk hava demek, sıcak çorba demek : )
Havalar ısınmadan bir çorba tarifi verelim.
Süt çorbasını çok severim, annem küçükken kızkardeşim için pişirirdi.
Kardeşimle aramızda 12 yaş var.
Kardeşim yemesinde çorbayı ben bitireyim diye gözünün içine bakardım : )
Evlendiğim zaman bu çorbaya çocuk maması muamelesi yapmadım, sık sık pişirdim.
Oğlum ve kızımında en sevdiği çorba oldu.
Her çocuğun hasta olduğunda, iştahı kesildiğinde annesinden istediği bir yemek vardır.
Benim çocuklarım hastalandıklarında tek şey isterler o da süt çorbası.
İçinde hiç yağ yok, üstelik şehriyenin haşlama suyunu dökmediğiniz için bütün vitaminleri içinde kalıyor.
Arpa şehriye yerine yıldız şehriyede kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
SÜT ÇORBASI;
Malzemeler;
1 litre su,
1 litre süt,
1 su bardağı arpa şehriye,
Tuz.
SÜT ÇORBASI TARİFİ;
Tencereye suyu döküp, kaynatın.
Kaynayan suda arpa şehriyeyi haşlayın.
Şehriyeler haşlanınca sütü ve tuzunu ilave edin.
Bir iki taşım daha kaynatıp, ocağı kapatın.
"Afiyet Olsun"