27 Aralık 2012 Perşembe

PANCAR YAPRAĞI SARMASI

muhteremle afiyetle
Cumartesi günüm 1 gün önce semt pazarından aldığım pancarlarla tarif deneyip, yapmakla geçti.
Benim için çok verimli bir gündü, pancarı her şekilde ve modelde kullandım.
Aldığım pancarların uzun sapları ve geniş yaprakları vardı.
Bende yapraklarından bu tarifte gördüğünüz sarma, saplarından pirinçli-yoğurtlu yemek, köklerinden dolma, suyunda da makarna haşlayıp, pembe makarnalar hazırladım.
Yani anlayacağınız pancarın hiç bir yerini ziyan etmedim : )
Bu arada;
Pancar yaprağının tadının pazıdan hiç farkı yok, pazıyı seviyorsanız bunu da seversiniz.
Pancar ile hazırladığım diğer tariflerim BURADA
"Afiyetle Kalın"

PANCAR YAPRAĞI SARMASI;
Malzemeler;
20-25 adet kök pancar yaprağı,
İç malzemesi;
2 büyük çay bardağı pirinç,
1 tatlı kaşığı kuş üzümü,
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık,
6-7 dal dereotu,
6-7 dal maydanoz,
1 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı biber,
1 çay kaşığı dolma baharatı,
Tuz, zeytinyağı,
Pişirmek için;
Ayrıca tuz ve zeytinyağı.

 
PANCAR YAPRAĞI SARMASI TARİFİ;
Kök pancarın yapraklarını koparıp, yıkayın.
Üzerine kaynar su döküp, 10 dakika bekletin.
Sarmanın içini hazırlamak için, soğanı rendeleyin.
Pirinci ayıklayıp, yıkayın.
Dereotu ve maydanozu ince ince doğrayın.
Daha sonra diğer iç malzemelerini baharatlarla birlikte karıştırın.

Yumuşayan yaprağı tepsiye yerleştirin.
Kalın damarlıysa yemek kaşığı ile damarların üzerine bastırıp inceltin.
1 kaşık iç malzemesi yerleştirip sarın.

Sarmaları pişireceğiniz tencerenin dibine pancarın saplarından yerleştirin.
Sapların üzerine sardığınız sarmaları sırayla dizin.
Bütün yaprakları sararak bitirdikten sonra tuz ve zeytinyağı ekleyin.
Dolmaların üzerini biraz aşacak kadar su ilave edin.
Pişerken sarmaların açılmaması için sarmaların üzerine ısıya dayanıklı bir tabak yerleştirin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Zeytinyağlı olduğu için, isterseniz soğuk, isterseniz sıcak sıcak servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

25 Aralık 2012 Salı

HUMUS

Muhterem'le Afiyetle
Humus Ortadoğu mutfağının en önemli yemekleri arasında yer alır.
Nohut-tahin-zeytinyağ-sarımsak-limon suyu-kimyon ve kırmızı biberle hazırlanır.
Bizde çok sık yapılmasa da eşim, kızdırılmış tereyağ ile olanı çok sever.
Humus bu şekilde tüketildiği gibi, ayrıca farklı malzemelerle çeşitlendirilebiliyor.
Mesela üzerine pastırmayı kavurup koyabilirsiniz.
Haşlanmış pancarla birlikte karıştırıp renkli bir humus yapabilirsiniz.
Veya alt tabanına pide yerleştirip, humus paçası yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


24 Aralık 2012 Pazartesi

KESTANELİ PİLAV

Muhterem'le Afiyetle
Kış aylarının vaz geçilmez yiyeceği kestane bugünlerde tezgahlarda boy boy satılıyor.
Şimdi bir de yılbaşı yaklaştığı için, bazı tezgahlar sadece kestane satmaya başladı.
Açıkçası hiç dışarıdan para ile kestane almadım.
Memleketten akrabalar, eşimin ailesi yada halam sayesinde kışlık kestanemiz geliyor.
Bursa kestanesinin büyük yapısına göre Kastamonu kestanesi ufak boyutlardadır.
Geçtiğimiz yıllarda kestane mevsiminde köye gitmiştim, o zaman çektiğim köyümüzün resimleri ve kestane resimleri 👉BURADA