Geçenlerde bahsetmiştim bir Cumartesi günü pancarla pek çok tarif denedim.
Pancarın köklerinden dolma, yapraklarından sarma, saplarını da bu tarifte gördüğünüz pirinçli-yoğurtlu yemeğini yaptım.
Dolmayı pişirken çıkan suyunu da dökmeye kıyamadım, suyunda da makarna haşladım.
Makarna pancarın o güzelim rengine büründü ama tadında hiç bir değişiklik olmadı.
Ben pancarın saplarını genellikle yumurtalı olarak pişirip, değerlendiririm.
Fakat Mine'de gördüğüm bu hali çok hoşuma gitti.
Pancarın saplarını küçük küçük doğrayıp, pirinçle pişirdim ve üzerine sarımsaklı yoğurt döktüm.
Ege'de bu şekilde çok pişiriliyormuş,
Kök kısmında olan toprak kokusu saplarında olmuyor ama o muhteşem rengi yine ortaya çıkıyor.
Bu zeytinyağı ve yoğurtlu tarifi günleriniz de salata olarak yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
YOĞURTLU-PİRİNÇLİ PANCAR SAPI;
Malzemeler;
4 adet kök pancarın sapları,
1 adet orta boy kuru soğan,
2 yemek kaşığı pirinç,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz,
Üzeri için;
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber.
TARİFİ;
Pancarın saplarını iyice yıkayın, kök sebze olduğu için çamurlu olabilir, gerekirse 10 dakika suda ıslatıp, sonra yıkayın.
Yıkadığınız sapları küçük küçük doğrayın.
Tencereye zeytinyağını dökün, içine küçük boyda doğradığınız soğanları ilave edip, hafifçe kavurun.
Doğradığınız saplarıda ilave edip, 5-6 dakika kavurun.
İçine pirinci, tuzunu ve 1 büyük çay bardağı su ilave edin.
Kısık ocakta pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Yemeğiniz piştikten sonra biraz soğutun, üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.
Yoğurdun üzerine kuru nane ve kırmızı pul biber serpin.
Soğuk veya ılık olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"