28 Kasım 2013 Perşembe

AKŞAM YEMEĞİ-2

Muhterem'le Afiyetle
Bugün yazdan ve köyde ki evimizden kalma, hafif bir yaz akşamı yemek masası resimlerini yayınlayacağım.
Menümü çok ağır yemeklerden değil, hafif ve kolay tariflerden oluşturdum.
Masayı akşam 17.30-18 gibi hazırladım ama yaz aylarında hava geç karardığı için yemeği aydınlık bir havada yedik.
Köyde bu yaz bol bol pazı vardı, böreği pazılı pişirdim.
Evin çevresinde doğal ortamda böğürtlenler yetişiyor, tatlıyı da böğürtlen soslu hazırladım.
Makarnayı yaz aylarında en severek yaptığım tarif olan bodrum makarnası olarak hazırladım.
Kavunda yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olduğu için, neredeyse evden hiç eksik olmadı.
Köydeki evimizde hazırladığım masa resimlerinin sonuna geliyoruz, bundan başka son olarak bir kahvaltı masası resimlerim var.

25 Kasım 2013 Pazartesi

İŞKEMBE ÇORBASI

Sakatat olarak ciğer ve yürek dışında bir şey yiyemiyorum ama sağolsun eşim ayırmadan hepsini çok severek yer.
Çok sık olmasa da arada bir, ya paça ya da işkembe çorbası pişirmemi ister.
Bu ikisini, pişirmek-uğraşmak değil de kokusu yüzünden hiç isteyerek pişirmem.
Neyse ki işkembeyi işkembeci veya ciğerciden değil de marketten aldığı için daha temiz oluyor.
Kurban bayramında ise çok şükür işkembeye elimizi sürmüyoruz, hiç almıyoruz.
Bazı tariflerde sirke çorbaya pişerken ekleniyor ama ben pişerken eklemem, servis yaparken sirke ile birlikte servis yaparım.
Birde sarımsağını sonuna doğru eklerim ki sarımsağın tadı ve kokusu pişerek yok olmasın.
Daha önce yayınladığım sakatat tarifleri burada
"Afiyetle Kalın"

işkembe çorbası nasıl yapılır?
İŞKEMBE ÇORBASI;
Malzemeler;
1 paket (750 gram) dana veya kuzu işkembe,
Yarım limon,
Tuz,
Terbiyesi için;
2 yemek kaşığı un,
1 adet yumurta,
Yarım limonun suyu,
3 diş sarımsak,
Sunum için; (porsiyon başına)

1 yemek kaşığı tereyağ,
Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber,
Sirke.

işkembe tarifi
İŞKEMBE ÇORBASI TARİFİ;
İşkembeyi pişirmeden önce 2 saat kadar soğuk suyun içinde bekletin.
Daha sonra suyunu döküp, üzerini geçecek kadar su ekleyip, düdüklü tencerede kaynadıktan sonra 10 dakika haşlayın.
İlk haşlama suyunu dökün ve tekrar işkembenin üzerini geçecek kadar su doldurun.
Düdüklüyü tekrar ocağa yerleştirin, içine yarım limon atın, en az 30 dakika pişirin.
Not;
Kullandığınız işkembenin kuzu veya dana olmasına bağlı olarak pişirme süreniz uzayabilir veya kısalabilir.
İşkembe yumuşadığı zaman pişirme işimiz tamamlanmış demektir.
Not;
Eğer işkembeniz iri parçalar halindeyse bu aşamada ufak ufak doğrayın.
Terbiyesini hazırlamak için;
Un, yumurta ve limon suyunu 1 bardak su ile çırpın.
Tencereye 1 bardak soğuk su ekleyerek çorbanın ısısını biraz düşürün.
Daha sonra tencereden 1 kepçe su alarak terbiye malzemelerinin içine ekleyin.
Terbiyeyi karıştıra karıştıra tencereye ekleyin.
3 diş sarımsağı ezip, çorbaya ekleyin.
Çorbayı terbiyesi ile birlikte 10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Servis yaparken;
Tereyağı eritin, içine toz kırmızı biber ekleyin.
Çorbayı kaseye koyun, üzerine eritilmiş biberli tereyağ gezdirin.
Mutlaka sirke ile birlikte servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

21 Kasım 2013 Perşembe

PAZILI BÖREK

pazili borek
Bugün tarifini vereceğim pazılı böreğin en önemli özelliği pazı yapraklarının çiğ olarak böreğe eklenmesi.
Ben pazılı börek yapacağım zaman klasik ıspanaklı börek gibi pazıyı biraz kavururdum.
Geçtiğimiz yıllarda köyde olduğumuz bir gün Serpil yengem pazılı börek pişirdi.
Böreğin içini hazırlarken pazının sadece yapraklarını incecik doğradı ve tuz ile ovup, böreğe çiğden ekledi.
Birde oda da bulunan kuzineyi yakıp, odun ateşinde pişirdi.
Ortaya çıkan tadı ne siz sorun ne ben söyleyeyim, tek kelime ile nefis olmuştu.
O günden sonra bende pazılı börek yapacağım zaman yapraklarını çiğ olarak kullanıyorum.
Saplarını da küçük küçük doğrayıp, kavurarak yumurtalı pişirerek değerlendiriyorum.
"Afiyetle Kalın"