3 Aralık 2013 Salı

KAĞIT BARDAKTA POĞAÇA

 
Bugün size değişik bir poğaça tarifi vereceğim.
Fakat değişiklik poğaçanın hamurunda değil, sunumunda : )
Bu tarifi geçen hafta Dilek'te gördüğüm zaman çok hoşuma gitti, "mutlaka denemeliyim" diye not aldım.
Marketten kağıt bardak alınca hemen denedim, çok hoşumuza gitti.
Hamur bildiğiniz mayalı poğaça hamuru ama kağıt bardakta piştiği için değişik bir tarif gibi duruyor.
Bu tarifi hazırlayıp misafirliğe gittiğiniz yere, kermeslere, okulda düzenlenen doğum günlerine ya da iş arkadaşlarınıza götürebilirsiniz.
Her poğaça kendi bardağı içinde olduğu için, yiyecek olan kişi seçip alıncaya kadar hiç kimsenin eli değmeyecektir.

Poğaça hamuruna şekil verirken hamuru çok büyük tutmamaya çalıştım, hamur büyük olunca daha çok kabarıp, uzun bir poğaça ortaya çıkıyor.
Ben muffin boyutlarında olmasını istediğim için hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, şekil verdim, sonuç tam istediğim gibi oldu.
Bu tarifte mayalı hamurların kabarıp yanında ki poğaçaya yapışması gibi bir sorunda yok.
"Afiyetle Kalın"

KAĞIT BARDAKTA POĞAÇA; (18-20 adet)
Malzemeler:
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı ılık su,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket kuru maya (11 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
6-6,5 su bardağı un,
İçi için;
1 kase ufalanmış beyaz  peynir,
6-7 dal maydanoz.
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı,
Çörek otu,
Ayrıca;
20 adet kağıt bardak.

TARİFİ:
1 paket mayayı ılık süt ve suyun içinde eritin.
İçine sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Azar azar un ekleyerek hamuru toparlamaya ve yoğurmaya başlayın.
Bu hamur tahminen 6 veya 6.5 su bardağı un çekmektedir.
Not;
Kullanacağınız su bardağı 200 ml. ölçülerinde klasik su bardağı olmalıdır.
Malzemeyi unla yoğurarak hamur haline getirin.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Hamuru sıcak ortamda 15 dakika mayalanmaya bırakın.
Mayalandıktan sonra yumurta büyüklüğünde koparıp, elinizle yuvarlayıp şeklini düzeltin. 
Not;
Daha uzun ve büyük poğaçalarınızın olmasını isterseniz hamuru biraz daha büyük koparıp yapmalısınız, fakat o zaman adet sayınız düşecektir.
Yuvarladığınız hamuru ortadan dışa doğru açın, içine maydanoz doğradığınız peynirli iç malzemesinden yerleştirin.
Kenarlarını peynirin üzerine doğru kapatıp, yuvarlayın.

Hazırladığınız poğaçayı fırın tepsisine dizdiğiniz kağıt bardağın içine yerleştirin.
Diğer hamurları da bu şekilde hazırlayıp, bardakların içine yerleştirin.
Bütün hamuru hazırlayıp, bitirdikten sonra 25-30 dakika mayalanmaya bırakın.

 
Kabaran poğaça hamurlarının üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin.

Önceden ısıttığınız orta hararette ki  (180 derece) fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

 Poğaçalar piştikten sonra 10-15 dakika dinlendirip, biraz ılındıktan sonra bardaktan kolayca çıkarabilirsiniz.
Yumurtanın değdiği yerden bardağa yapışmışsa bıçakla kenarlarından bir tur geçin, hiç zorlanmadan çıkacaktır.
"Afiyet Olsun"


28 Kasım 2013 Perşembe

AKŞAM YEMEĞİ-2

Muhterem'le Afiyetle
Bugün yazdan ve köyde ki evimizden kalma, hafif bir yaz akşamı yemek masası resimlerini yayınlayacağım.
Menümü çok ağır yemeklerden değil, hafif ve kolay tariflerden oluşturdum.
Masayı akşam 17.30-18 gibi hazırladım ama yaz aylarında hava geç karardığı için yemeği aydınlık bir havada yedik.
Köyde bu yaz bol bol pazı vardı, böreği pazılı pişirdim.
Evin çevresinde doğal ortamda böğürtlenler yetişiyor, tatlıyı da böğürtlen soslu hazırladım.
Makarnayı yaz aylarında en severek yaptığım tarif olan bodrum makarnası olarak hazırladım.
Kavunda yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olduğu için, neredeyse evden hiç eksik olmadı.
Köydeki evimizde hazırladığım masa resimlerinin sonuna geliyoruz, bundan başka son olarak bir kahvaltı masası resimlerim var.

25 Kasım 2013 Pazartesi

İŞKEMBE ÇORBASI

Sakatat olarak ciğer ve yürek dışında bir şey yiyemiyorum ama sağolsun eşim ayırmadan hepsini çok severek yer.
Çok sık olmasa da arada bir, ya paça ya da işkembe çorbası pişirmemi ister.
Bu ikisini, pişirmek-uğraşmak değil de kokusu yüzünden hiç isteyerek pişirmem.
Neyse ki işkembeyi işkembeci veya ciğerciden değil de marketten aldığı için daha temiz oluyor.
Kurban bayramında ise çok şükür işkembeye elimizi sürmüyoruz, hiç almıyoruz.
Bazı tariflerde sirke çorbaya pişerken ekleniyor ama ben pişerken eklemem, servis yaparken sirke ile birlikte servis yaparım.
Birde sarımsağını sonuna doğru eklerim ki sarımsağın tadı ve kokusu pişerek yok olmasın.
Daha önce yayınladığım sakatat tarifleri burada
"Afiyetle Kalın"

işkembe çorbası nasıl yapılır?
İŞKEMBE ÇORBASI;
Malzemeler;
1 paket (750 gram) dana veya kuzu işkembe,
Yarım limon,
Tuz,
Terbiyesi için;
2 yemek kaşığı un,
1 adet yumurta,
Yarım limonun suyu,
3 diş sarımsak,
Sunum için; (porsiyon başına)

1 yemek kaşığı tereyağ,
Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber,
Sirke.

işkembe tarifi
İŞKEMBE ÇORBASI TARİFİ;
İşkembeyi pişirmeden önce 2 saat kadar soğuk suyun içinde bekletin.
Daha sonra suyunu döküp, üzerini geçecek kadar su ekleyip, düdüklü tencerede kaynadıktan sonra 10 dakika haşlayın.
İlk haşlama suyunu dökün ve tekrar işkembenin üzerini geçecek kadar su doldurun.
Düdüklüyü tekrar ocağa yerleştirin, içine yarım limon atın, en az 30 dakika pişirin.
Not;
Kullandığınız işkembenin kuzu veya dana olmasına bağlı olarak pişirme süreniz uzayabilir veya kısalabilir.
İşkembe yumuşadığı zaman pişirme işimiz tamamlanmış demektir.
Not;
Eğer işkembeniz iri parçalar halindeyse bu aşamada ufak ufak doğrayın.
Terbiyesini hazırlamak için;
Un, yumurta ve limon suyunu 1 bardak su ile çırpın.
Tencereye 1 bardak soğuk su ekleyerek çorbanın ısısını biraz düşürün.
Daha sonra tencereden 1 kepçe su alarak terbiye malzemelerinin içine ekleyin.
Terbiyeyi karıştıra karıştıra tencereye ekleyin.
3 diş sarımsağı ezip, çorbaya ekleyin.
Çorbayı terbiyesi ile birlikte 10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Servis yaparken;
Tereyağı eritin, içine toz kırmızı biber ekleyin.
Çorbayı kaseye koyun, üzerine eritilmiş biberli tereyağ gezdirin.
Mutlaka sirke ile birlikte servis yapın.

 "Afiyet Olsun"