Fakat değişiklik poğaçanın hamurunda değil, sunumunda : )
Bu tarifi geçen hafta Dilek'te gördüğüm zaman çok hoşuma gitti, "mutlaka denemeliyim" diye not aldım.
Marketten kağıt bardak alınca hemen denedim, çok hoşumuza gitti.
Hamur bildiğiniz mayalı poğaça hamuru ama kağıt bardakta piştiği için değişik bir tarif gibi duruyor.
Bu tarifi hazırlayıp misafirliğe gittiğiniz yere, kermeslere, okulda düzenlenen doğum günlerine ya da iş arkadaşlarınıza götürebilirsiniz.
Her poğaça kendi bardağı içinde olduğu için, yiyecek olan kişi seçip alıncaya kadar hiç kimsenin eli değmeyecektir.
Poğaça hamuruna şekil verirken hamuru çok büyük tutmamaya çalıştım, hamur büyük olunca daha çok kabarıp, uzun bir poğaça ortaya çıkıyor.
Ben muffin boyutlarında olmasını istediğim için hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, şekil verdim, sonuç tam istediğim gibi oldu.
Bu tarifte mayalı hamurların kabarıp yanında ki poğaçaya yapışması gibi bir sorunda yok.
"Afiyetle Kalın"
KAĞIT BARDAKTA POĞAÇA; (18-20 adet)
Malzemeler:
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı ılık su,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket kuru maya (11 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
6-6,5 su bardağı un,
İçi için;
1 kase ufalanmış beyaz peynir,
6-7 dal maydanoz.
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı,
Çörek otu,
Ayrıca;
20 adet kağıt bardak.
1 paket mayayı ılık süt ve suyun içinde eritin.
İçine sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Azar azar un ekleyerek hamuru toparlamaya ve yoğurmaya başlayın.
Bu hamur tahminen 6 veya 6.5 su bardağı un çekmektedir.
Not;
Kullanacağınız su bardağı 200 ml. ölçülerinde klasik su bardağı olmalıdır.
Malzemeyi unla yoğurarak hamur haline getirin.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Hamuru sıcak ortamda 15 dakika mayalanmaya bırakın.
Mayalandıktan sonra yumurta büyüklüğünde koparıp, elinizle yuvarlayıp şeklini düzeltin.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Hamuru sıcak ortamda 15 dakika mayalanmaya bırakın.
Mayalandıktan sonra yumurta büyüklüğünde koparıp, elinizle yuvarlayıp şeklini düzeltin.
Not;
Daha uzun ve büyük poğaçalarınızın olmasını isterseniz hamuru biraz daha büyük koparıp yapmalısınız, fakat o zaman adet sayınız düşecektir.
Yuvarladığınız hamuru ortadan dışa doğru açın, içine maydanoz doğradığınız peynirli iç malzemesinden yerleştirin.
Kenarlarını peynirin üzerine doğru kapatıp, yuvarlayın.
Hazırladığınız poğaçayı fırın tepsisine dizdiğiniz kağıt bardağın içine yerleştirin.
Diğer hamurları da bu şekilde hazırlayıp, bardakların içine yerleştirin.
Bütün hamuru hazırlayıp, bitirdikten sonra 25-30 dakika mayalanmaya bırakın.
Kabaran poğaça hamurlarının üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki (180 derece) fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Poğaçalar piştikten sonra 10-15 dakika dinlendirip, biraz ılındıktan sonra bardaktan kolayca çıkarabilirsiniz.
Yumurtanın değdiği yerden bardağa yapışmışsa bıçakla kenarlarından bir tur geçin, hiç zorlanmadan çıkacaktır.
"Afiyet Olsun"
Canımmm ilk fırsatta deneyeceğim nasipse ellerine sağlık öpüyorum...
YanıtlaSilsunum ve hijyen yönünden harika .
YanıtlaSileline saglik arkadasim
muhabbetle
elinize sağlık muffin gibi olmuşlar çok değişik :)
YanıtlaSilMuhterem hanım yapımı kolay ama şık görünüyor gördüğünüz gibi
YanıtlaSilbasit poğaça hamuru neler oluyor :)
ellerinize sağlık selamlar sevgiler...
özellikle kermese falan yapılacak poğaçalar için harika bir usul..görüntü de güzel..
YanıtlaSilEllerine sağlık annemin adaşı :)
slm muhterem hanım tariflerinizi deniyorum çok güzel oluyor.fakat zebra kek yaptım hiç kabarmadıı neden acaba pasta kalıbı kullanmadım yuvarlak büyük borcamı kullandım ondan mı acaba?? pasta kalıbını nerden bulabilirim acaba hiç bulamıyorum İstanbul fatihdeyim baktım bir kaç yere bulamadım kaç cm olmalı pasta kalıbı sizce ?? bilgilendirrimnsnz ????slm ve dua ile nazlıistanbul
YanıtlaSilMerhaba Nazlı,
SilBende zebra kek tarifini hazırlarken pasta kalıbı değil, teflon fırın tepsisi (26 santimlik) kullandım.
Sorun kalıptan yada tepsiden değil, fırının ısısından yada kek henüz pişmeden fırının kapağının açılmasından kaynaklanıyor olabilir.
Kek yaparken fırını önceden düşük hararette ısıtmalısın, sonra keki fırına verince kekin pişmesine kadar fırının kapağını açmamalısın.
Kek pişerken hızı ve harareti sevmez, bu yüzden asla yüksek ısı da kek pişirmemelisin.
Bence kek için en ideal sıcaklık 160 yada 180 derecedir.
Pişmesine yakın kürdan yardımı ile pişip pişmediğini kontrol edebilirsin.
Birde kullandığın malzemeler (yumurta-süt-yoğurt gibi) oda ısısında olmalı.
Fatih gibi bir yerde eminim mutfak malzemeleri satan pek çok yer vardır.
Mesela japon pazarı, 1 milyoncu diye bilinen alışveriş merkezlerinde çeşit çeşit kek kalıpları bulunuyor.
Birde Fatih Camisinin civarında Çarşamba günleri kurulan büyük Fatih pazarı var, orada satılan mutfak malzemelerinde çok çeşit var, oraya da gidebilirsin.
Kolay gelsin.
çok hoş bir poğaça sunumu olmuş...
YanıtlaSilmerhaba
YanıtlaSilharikaa görünüyorrr hariikaaaa
mutlaka deneyeceğim elinize sağlık
sevgiler
Ablacığım ilk kez görüyorum ama hemen not aldım ellerine sağlık :)
YanıtlaSilsüper fikirmiş afacanlarım bayılacak
YanıtlaSilHayatımda gördüğüm en güzel fikirlerden biri kesinlikle denemeliyim sevgiler...
YanıtlaSilMerhaba elinize saglik cok guzel gorunuyorlar bu bardaklar da kek yapsak nasil olur acaba bir de bardaklari yagliyor muyuz?
YanıtlaSilMerhaba Ferhan,
SilAçıkçası kağıt bardakta kek denemedim ama eminim güzel olur, çünkü muffin-top kek yaparken kullandığımız pasta kapsülleri kağıt bardaktan daha güçsüz ve dayanıksız oluyor.
Bardağı poğaça yaparken yağlamana gerek yok, poğaça piştikten sonra rahatça bardaktan çıkıyor.
Kolay gelsin.