29 Aralık 2013 Pazar

ÇİÇEK POĞAÇA

 
Bu aralar mayalı tariflerle pek haşir neşir oldum.
Değişik poğaça tarifleri, çörekler, ekmekler derken tarifi verilecek pek çok mayalı tarif birikti.
Bugün tarifini verdiğim çiçek poğaçanın yapımı çok kolay, değişik görünümlü poğaça yapmak istiyorsanız bu tarifi deneyebilirsiniz.
Bu tarifte poğaçanın şeklinin bozulmaması için şekil vermeden önce hamuru yoğurunca mayalanmasını bekliyoruz.
Şekil verdikten sonra mayalandırırsanız poğaçaların şekli bozulabilir.
"Afiyetle Kalın"

MAYALI ÇİÇEK POĞAÇA;
Malzemeler: (2 fırın tepsisi için)
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı ılık su,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket kuru maya (10 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
6-6,5 su bardağı un,
İçi için;
1 kase ufalanmış beyaz  peynir,
6-7 dal maydanoz.
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı,
Çekirdek içi, Çörek otu, Haşhaş tohumu.

MAYALI ÇİÇEK POĞAÇA TARİFİ;
1 paket mayayı ılık süt ve suyun içinde eritin.
İçine sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Azar azar un ekleyerek hamuru toparlamaya ve yoğurmaya başlayın.
Bu hamur tahminen 6 veya 6.5 su bardağı un çekmektedir.
Not;
Kullanacağınız su bardağı çok büyük olmayan klasik su bardağı olmalıdır.
Malzemeyi unla yoğurarak hamur haline getirin.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Hamuru sıcak ortamda 25 dakika mayalanmaya bırakın.
Mayalandıktan sonra yumurta büyüklüğünde koparıp, elinizle yuvarlayıp şeklini düzeltin.
Yuvarladığınız hamuru ortadan dışa doğru açın, içine maydanoz doğradığınız peynirli iç malzemesinden yerleştirin.
Kenarlarını peynirin üzerine doğru kapatıp, yuvarlayın.

Yuvarlayarak top yaptığınız hamurun üzerine hafifçe bastırın.
Mutfak makası veya bıçakla üzerini eşit aralıklarla (resimde ki gibi) kesin.
Yağlanmış fırın tepsisine hazırladığınız poğaçaları dizin, üzerine yumurta sarısı sürün.
Not;
Şeklinin bozulmaması için tepside mayalanmasını beklemiyoruz.
Tam ortasına çekirdek içi veya çörek otu yada haşhaş tohumu serpin.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki (180 derece) fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"


8 yorum:

  1. Çok beğeniyorum bu şekildeki poğaçaları denemek lazım ellerinize sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. mayalı hamurları bende çok severim, şekline bayıldım, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık çok hoş görünüyor :)

    YanıtlaSil
  4. Nefis gözüküyor Ellerine sağlık
    Sağlıklı mutlu bir yıl dilerim
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Süper görünüyor. Ben şu şekil verme işini hala beceremedim. 😌 Sizin şekil çok pratik. Bir de evde ekmek yapmaya çok hevesliyim. Bloğumda birkaç tane var ama sizin tarifleri de merak ettim. Elinize sağlık. ☺️

    YanıtlaSil
  6. Adsız22:03

    kurumamsı için ne yapmalıyız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Fırından çıktıktan sonra tepsinin üzerini temiz bir bez ile örtebilirsiniz, sıcağın etkisi ile poğaçalar yumuşak kalacaktır.
      Artanlarıda mutlaka ya kapaklı bir saklama kabında yada poşete koyup ağzını bağlayarak saklamalısınız, kesinlikle poğaçaları açıkta bırakmamalısınız.
      Kolay gelsin.

      Sil
  7. Adsız22:06

    çok teşekkür ederim muhterem hanım

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...