Ben enginarı genellikle çanak şeklinde alıp, pişiririm.
Ama son dönemde bir kaç tarifte bütün ve yapraklı haliyle görünce, bende bütün olarak pişirmeye heveslendim.
Bu işin ustaları bu yazıyı gülerek okuyabilir ama ben ilk defa bütün enginar dolması pişirdim.
Pişirmeden önce internette dolaşıp, Enginar dolmasının püf noktaları nedir? ne yapılır? nasıl yapılır? biraz araştırayım dedim.
Anladım ki ben bu türde bir enginar dolmasının tamamen acemisiyim.
Nasıl yeneceğini bile bilmiyormuşum : )
Piştiği zaman yapraklarının yenebileceğini sanıyordum ama değilmiş,
yaprağı dişlerimizle sıyırıp, atıyormuşuz : )
Akşam eşim gelipte "bunu nasıl yiyeceğiz" dediğinde nasıl yemesi gerektiğini anlattım "desene bu akşam açız" dedi gülerek, neyseki başka yemek vardı : )
Diğer arkadaşların sayfalarında dolaşırken, bazı sayfalardaki yorumları ve benim gibi acemilerin sorularını gördükçe "en iyisi ben bu tarifi bol resimli yapayım, her aşamasını (yenmesi dahil) resmini çekeyim" diye düşündüm.
Onun için bol resimli bir tarif oldu.
Enginar ile hazırladığım diğer tariflerimi görmek için, bakınız;
Enginar Tarifleri
Enginarı pazardan bütün olarak aldım, tanesi 2,5 liraydı.
Mermerin üzerinde biraz hırpalayıp, yapraklarını biraz olsun açmasını sağlıyorum.
İç kısmında tüylü bir yeri olduğundan bahsediliyor, musluğun altında parmaklarımla ve kaşıkla o bölümü temizleyerek çıkardığımı! zannediyorum : )
Hazırladığım zeytinyağlı içi önce dış yapraklarından başlayarak enginara dolduruyorum.
Doldurduğum enginarları pişince şekli dağılmasın diye sıkı sıkı duracağı, dibi geniş çelik tencereye yerleştiriyorum.
Doğal renginde olması için domates yada salça kullanmıyorum.
Ara sıra içindeki suyu dolmaların üzerine kepçeyle dökerek 1,5 saatte pişiriyorum.
Hemen dolmalardan birinin resimlerini çekiyorum, bir yandan da kızımla diğer enginar dolmasının tadına bakıyoruz.
Yenme şekli bir bakıma midye dolmasına benziyor.
Yaprağın dip kısmında ki minicik beyaz bölgeyi dişlerimizle sıyırıp, yiyoruz.
Pişerken zeytinyağı yaprakların dibine inmiş, nefis bir tat oluşmuş.
Sırasıyla en dış yapraktan başlayarak kopara kopara ortaya kadar geliyoruz.
Sanki bilmiyormuş gibi içinden ne çıkacak diye heyecanla yaprakları açıyoruz.
Anlaşılan sadece bir tutam koparabilmişim : )
Hemen kaşıkla bu tüyleri alıp, atıyoruz.
Çanağın kararmış halini görünce hiç limon sıkmadığım aklıma geliyor.
"Afiyetle Kalın"
"Afiyetle Kalın"
Malzemeler;
2 adet yapraklı bütün enginar,
2 adet limon.
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz.
Dolma içi malzemesi;
1,5 su bardağı pirinç,
1 adet orta boy küçük doğranmış soğan,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
Yarım çay bardağı kuru nane,
yarım demet dereotu,
Tuz-zeytinyağı.
ENGİNAR DOLMASI TARİFİ;
Enginarların saplarını kesip,en dışındaki kart yapraklarını koparın.
Mutfak tezgahına enginarların orta kısmını vurarak,yapraklarını biraz açmasını sağlayın.
İç kısmındaki tüyleri kaşıkla alın demeyeceğim, çünkü ben çok uğraştım, üstelik çıkardığımı zannettim ama olduğu gibi duruyordu, onun için o kısma dokunmayın, yerken kaşıkla sıyırıp, atarsınız.
Enginarların içine bol limon sıkın.
Dolma içi malzemelerini çiğ olarak karıştırıp,hazırlayın.
En dışta ki yapraklarından başlayarak, enginarı doldurun.
En dışta ki yapraklarından başlayarak, enginarı doldurun.
Dibi geniş ama enginarı sıkıca tutacak boyutta bir tencereye enginarları yerleştirin.
Üzerine tuz ve zeytinyağı gezdirin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Ara sıra kepçeyle piştiği suyu üzerine dökmeyi ihmal etmeyin.
Dikkat; pişme süresi 1,5- 2 saati bulabiliyor.
"Afiyet Olsun"
"Afiyet Olsun"
hayatım harikasın bu nasıl bir yemek ve emektir.resimlerde süper hani.ellerine emeğine sağlık canım sevgilerimi bırakıyorum.
YanıtlaSilcanım muhterem adım adım anlatım harika olmuş.
YanıtlaSilBen de kıbrısa gelene kadar yapraklı haliyle pişirmeyi bilmezdim.
Burada taze enginarları 4 e bölüp yapraklı en dış kabuklarını yolup diğer kısımlarını dörde bölüp limonlayıp çiğ de tüketiliyor.
ben özellikle çiğ haline bayılıyorum.
Bir de öyle dene derim. Salatalarda çok şık görünüyor.
Sıcacık sevgiler.
buradan teee oralara..
Harikasin ellerine saglik.
YanıtlaSilÖyle bir anlatmissinki yemis kadar oldum valla:))
Bende hic almadim ve yemedim canim.Bizdede pahali ve zor bulunan bir sebze.hemde kurumus vaziyette:((
Sevgilerle.
merhabalar, güzel bir etkinliğimiz var,"hediyeleşmek" üzerine. katılmanızı arzu ederim, sevgiler
YanıtlaSilÇoook açıklayıcı ve süper bir tarif olmuş. Benim gibi bir etçilin bile canı çekti ise gece gece düşün artık. Ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilhayırlı cumalar sevgiler
YanıtlaSilmerhabalar,
YanıtlaSilellerine sağlık o kadar güzel anlatmışsınki, canım çekti şimdi....Enginarı severim ama böylesini hiç duymamıştım, çok değişik olmuş.benimde kızım yemiyor z.yağlı pişirdiğimde, midye dolmayı çok sever görünümde ona benzemiş , böyle yaparsam belki yer:) bereketli sofralar....
ellerınıze saglık cok guzel gorunuyor
YanıtlaSilGercekten süper anlatmisin.Bir sey söylemem gerekirki ben daha hayatimda enginari ne yedim nede pisirdim:) Tadi nasil birsey hic bir fikrim yok. Ama cok entresan yenis bir sekli varmis,özellikle midye gibi yeniyor diye yazman. Bu aksam yemegi degilde ,aksam yemeginin yanida atistirmalik gibi birsey bence.Ama anlatimin harika olmus.Ellerine saglik canim.SEvgiyle kal;)
YanıtlaSilcanım ya hiç bir yemek tarifini bu kadar zevkle ve gülerek okuduğumu hatırlamıyorum.süpersin.
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık süper bi yemek olmuş hiçde acemice değil ben çok beğendim,sevgiler
YanıtlaSilOhh cok guzel yapmis..bende baska gun yapacam hehehhe kendine iyibak
YanıtlaSilSELAM,
YanıtlaSilBENDE KLASİK ZEYTİNYAĞLISINI YAPIYORUM AMA HEP YAPRAKLI DAHA LEZZETLİ OLDUĞUNU DUYARDIM NE NASIL PİŞECEĞİNİ NEDE NASIL YENECEĞİNİ BİLİYORUM :)))) BUGÜN ARARKEN INANILMAZ SİZİ VE TARİFİNİZİ BULDUM VALA TEK KELİME İLE HARİKASINIZ BU HAFTA SONU DENEYECEĞİM. İSTANBUL EMİ :) SEVGİYLE KALIN
ELLERİNİZE EMEĞİNİZE SAĞLIK
hayırlı akşamlar ben enginarı severim ancak temizlemesi ölüm gelirdi.sizin tarifinizi görünce çok sevindim ve haman pişirdim oğlumla ikimiz bayıldık yemeside çok zevkli.eşimde çok beyendi bende yapraklaını koparma zahmetinden kurtuldum çok teşkkürler. hayırla kalın.Allah'a emenet olun.
YanıtlaSilmerhaba ellerinize sağlık.Bende ilk defa deneyeceğim.Çok güzel anlatmışsınız.Sağolun.Sayenizde fikir edindim.Ve yapmaya gidiyorum.Teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilblogunuzu şimdi zeytinyağlı enginar dolması tarifi ararken keşfettim. harika anlatmışsınız! ben de ilk defa deneyeceğim bugün ve ben de yapraklarının yendiğini sanıyordum; sizin tarifinizi okuyana kadar :) her aşamanın fotoğraflanması da çok iyi olmuş; benim gibi acemiler için özellikle:) sayfanızı iyice inceleyeceğim; çok teşekkürler.
YanıtlaSilÇocukluğumdan beri bildiğim bayıla bayıla yediğim bir lezzettir enginar dolması. Annem içlerinde hiç tüy bırakmadan (çiğken) yapar ve içine biber doldurur gibi etli ya da tavuk etli pirinçli harcı koyup pirişir. Ne büyük zevktir yemesi :D Evlendim başka şehre geldim annemin yaptığı gibi içlerini oyayım dedim amanın ne zormuş. Anne demek emek demek... İnsan gurbet elde daha bir anlıyor bunu. Ellerinden öpüyorum onun.
YanıtlaSilBence harika olmuş bu! Hiç de acemi demeyin kendinize, usta işi bir enginar dolması çıkartmışsınız işte:) Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilyemek yapmak bir sanat bence .sizde çok güzel becermişiniz.süper bi görüntüsü var . yalnız fiyuatı çok pahalı geldi bana . izmirde 75krş. tan alıyoruz .ayyyyadımı adımı yazmayı unutmuşum. ben gülsen.
YanıtlaSilyemek yapmak bir sanat bence .sizde çok güzel becermişiniz.süper bi görüntüsü var . yalnız fiyuatı çok pahalı geldi bana . izmirde 75krş. tan alıyoruz .ayyyyadımı adımı yazmayı unutmuşum. ben gülsen.
YanıtlaSilGülsen'e;
YanıtlaSilSevgili Gülsen,
Ne yazık ki enginarı İstanbul'da ucuza bulamıyoruz.
İlk çıktığı zaman iyisi ve kase şeklinde temizlenmiş olanının tanesi 2 veya 2.5 liradan satılıyor.
Sonradan tane fiyatı 1,5 liraya düşüyor ama o zamanda enginarın vakti geçmeye başlamış, kılçıklanmış oluyor.
Ege bölgesinde ve İzmir'de oturanlar enginar ve daha pek çok yeşillik açısından çok şanslılar.
ilk öncelikle size çok çok tşkr ediyorum resimli bir şekilde anlatıgınız için sayfanız çok qzl olmuş akşam aynısını da biz yiyicegiz inşlh tadı sizin dediginiz gibi qzl dir :)))))
YanıtlaSilEgeliyim, bağlarımızın kenarlarında yetiştirdiğimiz enginarları tazeyken kopartıp(veya pazarlardan da alabildiğimiz enginarları)enginarı sapından tutup sallayarak dolma yapılabileceğini, boynunu bükerek yana düşürürse anlarız, körpe demekki diye ayırırız.
YanıtlaSilÖnce uzun saplar ayıklanır,asma filizi gibi sıyırarak soyulur, yıkanıp dolma tenceresinin içine dizilir.
Sonra az sapı kalan enginarların dış yaprakları koparılır körpe yapraklar bırakılır, içi saat gibi parmakla yapraklar yana bastırılarak yana açılır, tatlı kaşığı ile tüyleri kazınır, limonlu suya bırakılır.
Sonra soğan rendelenir, pirinç yıkanarak soğana ilave edilir, bol dereotu,karabiber,şeker, limon suyu zeytin yağı, tuz ilave edilerek enginarlar doldurulur.
Tencereye sapların üstüne dizilir,üstüne tabak kapatılır, ağırlık konarak su ilave edilir, üstünü geçmiyecek şekilde konan su ağır ateşte çekinceye kadar pişirilir.
Soğuduktan sonra yenir.Yaprakları taze olduğu için yenebilir, yenmeyenlerde ağızda sıyrılarak yenir.Saplar da ayni şekilde yenir.
Öteki dolmalar gibi,kavurarak fıstıklı,baharatlı,maydonoz ,dereotu ve naneyle de pişirilir,ama çiğden lezzeti,farklıdır. Baharda,İzmirde bu enginarlar çok olur.
İstanbulda bulmak zordur.
Bulunansa pişmez,sert olur. Baharda bulabilmek için İstanbulda marketleri geziyorum.
süpersiniz...bende yapraklar yendiğini sanıyordum..elinize sağlık :)
YanıtlaSilmrhb.ararken sizin yazdıklarınız gerçekten benim duymak istediklerimmiş bunu farkettim ellerinize sağlık.süpersiniz.
YanıtlaSilanlatiminiz cok iyi ama ic harcina kiyma koysak nasil olur acaba ?
YanıtlaSilMerhaba,
SilElbette iç harcına kıyma koyabilirsiniz, biz zeytinyağlı tercih ettiğimiz için tarifi o şekilde verdim.
Kıymalısının da ayrı bir lezzeti var, tavsiye ederim.