Geçtiğimiz günlerde bu bahar pek çok otla tarifler hazırladığımı söylemiştim ya, işte o otlardan birisi de Gelincik otuydu.
Gelincik otunu uzun zamandır denemek istiyordum ama pazarda ot satan tezgahlara gelmiyordu.
Geçen ay tezgahta gelincik otunu görünce hemen aldım, tarifler hazırlayıp, resimlerini çektim.
Allah kısmet ederse gelincik otlu tarifleri zaman zaman buradan paylaşacağım.
Bu sefer gelincik otu buldum tariflerde kullandım ama gelinciğin çiçeği ile yapılan şerbetini ve reçelini yapmayı da çok isterim.
Bizim köye gittiğimiz günlerde gelinciklerin mevsimi geçmiş oluyor, bol bol toplayacak bir durum olmuyor.
İnşaAllah bol gelincikli bir zamanda gidip, şerbet ve reçel yapma imkanı da bulabilirim.
GELİNCİK OTU;
Mayıs-Ağustos ayları arasında
yetişen Gelincik otu, kırmızı çiçekler açan bir bitkidir.
Eski Türk geleneklerinde gelinlerin kırmızı giymesinden dolayı "Gelincik" olarak adlandırılmıştır.
Ekilmemiş topraklar
da ya da kırlarda ve buğday tarlasında yetişen bir bitkidir.
Yüksek sayıda faydası ile beraber şifa dolu mineral yapısı eşliğinde,
gelincik otu halk arasında ateş otu olarak da bilinmektedir.
Bazı bölgelerde "Kapurcak Otu" olarak bilinir.
Alternatif tıp
konusunda önemli bir potansiyel teşkil etmektedir.
İnsan sağlığı açısından
şifalı olmasının yanı sıra aynı zamanda çiçekleri, boya yapımı gibi farklı
unsurlarda da çok sık değerlendirilmektedir.
GELİNCİK OTUNUN FAYDALARI;
Gelincik otu dünyanın en faydalı
bitkileri arasında yer almaktadır.
Özellikle kalp sağlığını koruması ile
beraber kırmızı kan hücresi üzerinde dolaşım sistemi daha sağlıklı hale
gelmektedir.
Ayrıca beyaz kan hücrelerini arttırmak ile beraber güçlü
bağışıklık sistemi üzerinden pek çok zararlıya karşı koruma potansiyeli
oluşturur.
*Baş ağrısı ile beraber hafif ağrıları indirme noktasında oldukça
etkilidir,
*Yüksek antioksidan etkisi ile beraber cildin daha sağlıklı ve genç
görünmesine imkan verir,
*Kaşıntı, egzama, cilt iltihaplanması ile beraber yanık gibi problemlere
karşı kullanılabilir,
*Stresi minimum seviyeye çekerek sinirlilik ve yorgunluk halini alır,
*Uykusuzluğu giderir,
*Vücudun rahatlamasını ve sakinleşmesini sağlar,
*Yağ asitleri, çinko ve kalsiyum gibi pek çok mineral ile daha sağlıklı
ve canlı saçlar elde edilmesine olanak verir,
*Yüksek oranda çinko miktarı ile beraber bağışıklık sistemini oldukça
güçlendirir,
*Demir alımı ile beraber kırmızı kan hücresi artışı üzerinden kalp
sağlığını ve dolaşımını korur,
*Kemik erimesini azaltarak ayrıca kemiklerle ilgili sorunlara karşı
çözüm üretir.
Kaynak; https://www.fanatik.com.tr/gelincik-otu-nedir-gelincik-otunun-faydalari-nelerdir-gelincik-otu-ne-ise-yarar-ve-ne-icin-kullanilir-2146288
Not; Kronik rahatsızlığı olanlar doktoruna danışmadan bilmediği hiç bir otu yememelidir.
Bazı otların kendine has baskın bir tadı vardır, içine farklı malzemelerde ekleseniz o tadı bastıramazsınız.
Acı veya buruk tadı olan otları ne yazık ki çok fazla sevemiyorum, tekrar almıyorum.
Gelincik otunun tadı çok baskın değil gayet güzeldi, pek çok tarife uyarlayabilir, afiyetle tüketebilirsiniz.
Benim sevdiğim ot türlerinin arasına girdi, bir daha gelincik otu bulursam tekrar alır pişiririm.
Konu ile ilgili tariflerim;
Daha önce tarifini verdiğim yenilebilir ot tariflerim 👉
BURADA
"Afiyetle Kalın"
GELİNCİK OTU KAVURMASI;
Malzemeler,
2 demet gelincik otu,
2 adet kuru soğan,
1 adet kırmızı biber,
3-4 adet yeşil biber,
Zeytinyağı, Tuz.
GELİNCİK OTU KAVURMASI TARİFİ;
Gelincik otunun köklerini kesin.
Saplarını küçük, yapraklarını daha büyük olacak şekilde doğrayın.
Toprak yüzeyinde yetiştiği için çok kumlu olabiliyor, bol suda yıkayın.
Suyunun süzülmesi için süzgece alın.
Kuru soğanı küp küp doğrayın.
Kırmızı biberin ve yeşil biberin tohumlarını çıkarıp küp küp doğrayın.
Tencereye yarım çay bardağı zeytinyağı dökün.
İçine önce soğanları ilave edin.
5-6 dakika kadar soğanları pişirin.
Üzerine kırmızı ve yeşil biberleri ilave edin.
Biberleri de biraz pişirdikten sonra yıkayıp, süzdüğünüz gelincik otunu ilave edin.
Damak tadınıza uygun tuzunu ilave edin.
İsterseniz bu aşamada veya servis aşamasında kırmızı pul biber kullanabilirsiniz.
Tencerenin kapağını kapatıp, arada sırada karıştırın.
Benim kullandığım gelincik otu hiç su ilavesiz kolayca pişti.
Eğer sapları kalınsa kolay pişmiyorsa 2-3 yemek kaşığı su ilave edebilirsiniz.
İsterseniz sıcak, isterseniz soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...