14 Temmuz 2013 Pazar

ERİKLİ YAPRAK SARMA

zeytinyağlı yaprak sarma
Erik ve taze asma yaprağı tamamen tezgahlardan kalkmadan erikli yaprak sarma tarifi vereyim.
Taze asma yaprağı hafif ekşimsi tadı ile ekşi bir meyve olan erikle birleşince kimbilir nasıl bir tat ortaya çıkıyordur diye düşünerek bu tarifi uzun zamandır denemek istiyordum.
Erikler tezgahlarda görülmeye başlayınca da tarifi hemen uygulamaya geçtim.
Yaprakları haşlarken ortaya çıkan koku bile beni mest etti.
Bu tarz ekşimsi tatları seviyorsanız mutlaka deneyin.
Ben çok sevdiğim için geçen hafta da vişne mevsimi başlar başlamaz "vişneli yaprak sarma" yaptım.
Vişneli yaprak sarmanın tarifi BURADA
"Afiyetle Kalın"
 
ekşi yaprak sarma
ERİKLİ YAPRAK SARMA;
Malzemeler;
Yarım kilo taze asma (üzüm) yaprağı,
Yarım kilo yeşil erik,
1 adet limon,
İç malzemesi: 
2 su bardağı pirinç,
2 adet orta boy soğan,
Yarım demet dereotu,
Yarım demet maydanoz,
2 yemek kaşığı kuru nane,
Yarım çay bardağı kuşüzümü,
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık,
1 yemek kaşığı dolma baharatı,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz.
Pişirmek için;
1 çay bardağı zeytinyağ,
Tuz.


TARİFİ;
Taze asma yapraklarını yıkayıp, hafif haşlayın.
Soğanları ince ince doğrayın, zeytinyağında biraz pişirin.
Pirinci ayıklayıp yıkayın, tencereye ilave edin.
5-10 dakika pirinçleri kavurun.
Bütün baharatları, kuş üzümünü, dolmalık fıstığı ve tuzunu ilave edin.
Dereotu ve maydanozu ince ince doğrayıp ekleyin.
İyice karıştırarak ocağı kapatın.

Hazırladığınız iç malzemesi ile asma yapraklarını sarın.
Tencerenin en altına erik yerleştirin.
Üzerine sardığınız yaprakları dizin.

En üstüne de erikleri yerleştirin.
İsterseniz erikleri keserek yerleştirebilirsiniz.
Zeytinyağı, tuz ve yarım limonun suyunu üzerine serpin.
2-3 su bardağı sıcak su ilave edin.
Eriklerin üzerine ısıya dayanıklı bir tabak yerleştirin, kapağını kapatın.
Ocağın ısısını en düşük ayara getirin.
Ağır ağır pişirin.

Pişen yaprak sarmasının üzerinde ki tabağı kaldırın.
Bu şekilde biraz soğuttuktan sonra sarmaları ve erikleri servis tabağına dizin.
Limon dilimleri eşliğinde servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

6 yorum:

  1. Canım ellerin dert görmesin nefisssssss bereketli
    iftarlar,sevgiler...

    YanıtlayınSil
  2. Anonim04:15

    Yeşim Demir ..
    nefis görünüyor ellerinize sağlık...

    YanıtlayınSil
  3. Üfff ekşi ekşi ne güzel de olmuştur,ellerine sağlık olsun.
    Hayırlı ramazanlar.

    YanıtlayınSil
  4. Canım nefissss olmuş ellerine sağlık ekşi ekşi nasıl da güzeldir...
    Sevgilerimle...

    YanıtlayınSil
  5. cANIM ACAİP GÜZEL GÖRÜNÜYOR. eLLERİNE SAĞLIK..

    YanıtlayınSil
  6. Taze yaprağın lezzeti zaten daha farklı, daha güzel oluyor, ee bir de yeşil erik işin içine girince o ekşimsi tadı düşünemiyorum bile. Vişnelisini de merak ettim bekliyorum. Ellerinize sağlık Ablacığım, sımsıcak sevgiler. Hayırlı ramazanlar.

    YanıtlayınSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...