Fakat ne kadar çok istesemde ham incir bulamadığım için yapamıyordum.
Ben eskiden Şişli-Feriköy'de oturuyordum, Kurtuluş-Pangaltı-Feriköy gibi semtlerde mevsimi gelince ham incir soyup satanlar olurdu, fakat ben reçel yapmayı düşünmediğim için hiç alıcısı olmazdım.
Bir kaç yıldır incir reçeli yapmak istiyordum ama bu sefer de inciri bulamıyordum.
10 gün önce Bakırköy İncirli'de Cumartesi günleri kurulan Cumartesi Pazarı'na gittim ki bir de ne göreyim bir teyze bir köşeye oturmuş, reçellik incir soyuyor.
Hemen yanına gittim, 25 adetlik paketler halinde hazırladığı paketleri 3 liradan satıyordu.
2 paket (50 adet) incir aldım, büyük bir sevinçle eve geldim.
Ertesi gün Mutfak Sırları'ından Nilay'ın tarifi ile reçeli pişirdim.
Tariften çok memnun kaldım ama şunu fark ettim ki benim incirler çekirdeklenmeye başlayan körpe incirmiş, ham incir değilmiş : )
"Afiyetle Kalın"
İNCİR REÇELİ;
Malzemeler;
50 adet olgunlaşmamış, kabuğu soyulmuş incir,
4 su bardağı toz şeker,
5-6 adet karanfil,
3 su bardağı su,
1 yemek kaşığı limon suyu.
TARİFİ;
Soyulmuş olan incirleri geniş bir tencerede 20 dakika kaynatın.
Haşlanan incirleri süzün, soğuduğu zaman hafifçe sıkarak içinde ki acı suyunun çıkmasını sağlayın.
Şeker ve suyu kaynatarak şerbet haline getirin.
İncirleri ve karanfilleri içine ekleyerek pişirmeye başlayın.
40 dakika kadar önce yüksek ısıda daha sonra orta ısıda pişirin.
Limon suyunu ilave ederek 5 dakika daha pişirin ve ocağı kapatın.
Reçelin piştiğini şeffaflaşan incirlerden anlayabilirsiniz.
Pişen incir reçelini kavanozlara boşaltın, soğuyunca kapaklarını kapatın.
"Afiyet Olsun"
Muhterem Hanım,
YanıtlaSilİncir reçelini çok severim,harika görünüyor ellerinize sağlık canım.Selamlar,sevgiler.
Ellerinize sağlık nefis görünüyor incir reçeli...Ben de çok severim ama bu sene yapmak kısmet olmadı...
YanıtlaSilAfiyetler olsun....Sevgilerimle,
çok güzel olmuş canım bende istiyorum hamdan yapmayı hep olgundan yapıyorum farkı varmıdır acaba eline sağlık
YanıtlaSilCANIM ÇEKİRDEKLİ OLSUN BENDE O HALİYLE GEÇEN SENE YAPTIM İLK ÖNCE AY BU NASIL OLDU BÖYLE DEDİM YENMEDİ BEKLEDİ VE ÇITIR ÇITIR OLMUŞ ŞERBETİ ÇEKİNCE MMMMMM ELİNE SAĞLIK:)))
YanıtlaSilBursa'lı bir arkadaşımda yemiştim mis kokulu incir reçelini..Normal incirden farklı idi..
YanıtlaSilEllerine sağlık, ben de bulsam yapacağım bu reçelden İnşallah..:))
ellerinize sağlık.. afiyetle yemek nasip olsun
YanıtlaSilinsan çok isteyince karşısında buluyor demek ki :))
YanıtlaSileline sağlık şifalar olsun
incir nasılda unutulmaya başlandı, bizim gibi incirle büyüyenlerin gözü arıyor ama çocuklarımız aynı mı...afiyet bal olsun...ellerinize sağlık
YanıtlaSilBEND E REÇEL YAPTIM ŞEKERLENDİ ACABA NE DEN OLMUŞTUR???
YanıtlaSilMerhaba,
SilReçelinizin şekerlenmesi saklama koşullarından olmuş olabilir.
Hava alan kavanoz reçelin hem şekerlenmesine hemde küflenmesine sebep olabilir.
Reçelinizi hemen tüketmeyecekseniz kapağı sağlam, temiz ve kuru bir kavanoza pişer pişmez sıcakken doldurup, kapağını kapatın ve kavanozu kapağının üzerine gelecek şekilde ters çevirin, soğuduğu zaman serin ama buzdolabı kadar soğuk olmayan bir yerde muhafaza edin.
Kavanozu açtıktan sonra buzdolabının alt taraftaki raflarında tutabilirsiniz.
Reçelin şekerlenme sebeplerinden birisi de şeker oranı ve limon suyu veya tuzunun eklenmesi ile ilgilidir.
Ben 1 kilo meyveye, 1 kilo şeker oranını kullanıyorum ve mutlaka son 10 dakikasında limon tuzu veya limon suyu ekliyorum.
Birde son bir not; pişirirken tahta kaşık kullanmanızı öneririm.
Kolay gelsin.