22 Aralık 2006 Cuma

YEŞİL BİBERLİ YUMURTA

Son yıllarda pazardan çarliston biber almak riskli bir iş, hele alışveriş yaptığınız tezgahın müşterisi değilseniz en kocaman, en kaba çarlistonları tartıp veriyorlar.
Kızartmalık çarliston alacaksanız, marketten kendi ellerinizle seçmelisiniz.
Pazardan alıp eve gelince kocaman çarlistonlarla karşılaşırsanız, bu tarif tam size göre.
Bu tarif bizde bu sebepten ortaya çıktı, pazardan gelip çarlistonlar kocaman çıkınca "ben bu kocaman çarlistonları nasıl değerlendirebilirim? ne yapabilirim ben bununla" diye düşünürken ortaya çıktı.
Özellikle pazar kahvaltılarımızda sık sık pişiririm.
" Afiyetle Kalın"

YEŞİL BİBERLİ YUMURTA;
Malzemesi
;
1 kilo çarliston biber,
3 adet yumurta,
Tuz,sıvı yağ.
Yapılışı;
Çarliston biberlerin tohumlarını çıkarıp,temizleyin.
Temizlediğiniz biberleri 2 parmak genişliğinde doğrayın.
Teflon tencere yada tavaya biraz sıvı yağ döküp,biberleri ve tuzunu ekleyin.
Biberler 10-15 dakika içinde kavrulunca üzerine yumurtaları kırıp,karıştırın.
İsterseniz karabiber kullanabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

20 Aralık 2006 Çarşamba

GÜVEÇTE ETLİ TÜRLÜ

Hiç güveç kullandınız mı?
Yıllardır güveç almayı düşünüyordum, bu sene yaz tatilinde kısmet oldu.
Kastamonu'nun şirin ilçelerinden Bozkurt'tan tencere tipi güveç aldım.
Aldım ama nasıl kullanacağım? bilmiyordum.
Ocağa koyabilirmiyim? ya kırılırsa? ilk pişirmede ne yapmam gerekir? gibi bir sürü soru vardı aklımda.
Pişirmeden önce kuyruk yağı ile ovmamı tavsiye ettiler, evime sokmadığım yağı güvecime süremezdim.
Bende kullanmadan önce margarinle yağladım.
Eskiden kapağının kenarı hamurla kapatılırmış artık folyo ile kapağı sarmak yeterli oluyor.
Eğer aceleniz varsa güveç tencerenizin yanına bile uğramayın derim.
İnanınır mısınız ocağa koyduktan yarım saat sonra bile güvecin üst kısmı ısınmamıştı.
Ağır ağır önce kendini ısıtıyor sonra içindeki yemeği pişiriyor ama tüm bunlara değer, sebzelerin tadı ve lezzeti bambaşkaydı.
Etli yemek yapacaksanız, eti önceden başka tencerede biraz pişirip, güvece sonradan aktarabilirsiniz.
Bu tarifte kullandığım sebzeler daha çok yaz sebzeleri ama siz kış sebzelerine dönüştürerek yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
GÜVEÇTE ETLİ TÜRLÜ
Malzemesi;

300 gram kuşbaşı et,
2 adet patlıcan,
2 adet patates,
2 adet kuru soğan,
250 gram taze fasulye,
3 adet kabak,
3 adet domates,
3 adet sivri biber,
2 adet havuç,
2 yemek kaşığı biber salçası, tuz,sıvı yağ.

TARİFİ;
Etleri yıkayıp güvece yerleştirin, yumuşayıncaya kadar pişirin.
İsterseniz etleri önceden başka bir tencerede pişirin.
Sebzeler çabuk piştiği için etleri önceden biraz pişirmek gerekiyor.
Patlıcanları alacalı soyup, acısını almak için üzerine tuz serpip, 10-15 dakika bekletin.
Taze fasulyeyi ve diğer sebzeleri ayıklayıp,istediğiniz boy ve şekilde doğrayın, ben halka halinde doğramayı tercih ettim.
Güvecin altına etleri, onun üzerine sertliklerine göre sebzeleri dizin.
Mesela taze fasulye geç pişeceği için en alta yerleştirmekte fayda var.
Sebzeleri yerleştirdikten sonra tuzunu ve 1 çay bardağına yakın sıvı yağı ekleyin.
Biber salçasını 2 su bardağı su ile ezip, sebzelerin üzerine dökün.
Güvecin kapağını folyo ile sarıp, tencerenizin üzerine kapatın.
Yemeğinizi ocakta yada fırında ağır ağır pişirin.
" Afiyet Olsun"
 
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Cevahir Alışveriş Merkezini  görmek ve gezmek ister misiniz?

15 Aralık 2006 Cuma

BAL KABAKLI VE PORTAKALLI PASTA

Muhterem'le Afiyetle
YE # 17 YEMEK ETKİNLİĞİ (KABAKGİLLER)
Bugünün ayın 15'i ve yemek etkinliği günü olduğunu tamamen unutmuşum.
Sabahtan kız kardeşimle Merter'e alışverişe giderken farkettim.
Hemen internete girdim ki herkes tarifini yayınlamış.
Mecburen bilgisayarı kapatıp Merter'e alışverişe gittim.
Biraz geç oldu ama sonunda yazımı yayınladım.
Bu ayki yemek etkinliğinin sahibi "Marifet Teyze" blogundan Vildan'a teşekkür ediyor, kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
"Afiyetle Kalın"