5 Eylül 2007 Çarşamba

HAMSİ BUĞULAMA

2007-2008 BALIK SEZONU AÇILDI.
Balık sevenlerin gözü aydın, sabırsızlıkla bekledikleri sezon açıldı.
Bir balık severde bizim evde olduğu için, balık haberlerini seyrederken ellerini ovuşturup "eve haftada 2-3 kere balık almanın" planlarını yapıyor.
Ağlardan da daha çok İstavrit çıkıyormuş, Palamutun tanesini 30 Ytl'ye sattıklarından bahsediyorlardı.
Bir balığa 30 ytl vermek balık yiyemediğim için bana boşa giden para gibi geliyor.
Tabii balıkseverler için durum öyle değil, bütçede müsait olduktan sonra 30 ytl'yi balığa vermek hiçte zor gelmez.
Balık sevenlere ve yiyenlere saygılarımı sunup, bol balıklı bir sezon diliyorum.
"Afiyetle Kalın"


HAMSİ BUĞULAMA;
Malzemeler;
1 kilo hamsi,
3 adet kuru soğan,
3-4 adet taze soğan,
1 demet maydanoz,
2 adet kırmızı biber,
2 adet limon,
Tuz,sıvı yağ.
Yapılışı;
Hamsileri temizleyip,yıkayın.
Ben kılçığını da tamamen çıkarıp,öyle tepsiye dizdim,yiyenler çok rahat etti.
Sebzeleri doğrayıp,fırın tepsisine dizin.
Üzerine ayıklayıp,yıkadığınız hamsileri dizin.
Tuzunu ve 1 çay bardağı kadar sıvı yağı ekleyin.
Bir çay bardağı kadar su ilave edip,tepsinin üzerini folyo ile kapatın.
Önceden ısıtttığınız fırında sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Balığın suyundan, servis yaparken tabağa eklemeyi unutmayın.
"Afiyet Olsun"

30 Ağustos 2007 Perşembe

TÜRK GECESİ-ETLİ EKMEK

Kastamonu Etli ekmek


Bu tarifi yeni yemek etkinliğimiz olan sevgili Ayşe Yaman'ın düzenlediği Türk Gecesi isimli etkinlik için tekrar yayınlıyorum.
Bu etkinliğin en güzel tarafı tariflerimizin sayfamızda yayınlandıktan sonra önce Ayşe'nin Yaman Tarifler isimli blogunda daha sonra "I love Turkish Food" isimli blogda İngilizce olarak tekrar yayınlanması.
Bu etkinliğe yepyeni bir tarifle katılmak isterdim ama bu aralar boya yüzünden hiç bu işlerle ilgilenemedim.
Etli ekmeğin Türk Gecesi etkinliği için çok iyi bir seçim olabileceğini düşünerek tekrar yayınlıyorum.
Ayşe'ye ve arkadaşına şimdiden kolay gelsin diyorum.
Etli ekmek, Kastamonu denilince tirit kadar meşhur bir yemektir.
Yapılışı kolay, çiğ böreğin biraz daha büyüğü ve mayasız olanı.
En mühimi iç malzemesi, kıyması biraz sulu olmalı, ister su ekleyerek, isterseniz domatesi bol tutarak kıymayı sulu hale getirebilirsiniz.
Piştikten sonra tereyağı ile yağlayıp, geniş şeritler halinde kesebilirsiniz.
Dışarıda etli ekmek yediğinizde servisi hep böyle geniş şerit şeklinde kesilmiş olarak yapılıyor.
"Afiyetle Kalın"

22 Ağustos 2007 Çarşamba

MANTARLI GÜL BÖREK

Mantarı ailece çok severiz, hele bir de kültür mantarı olursa.
Kahvaltıda iri doğranmış sebzelerle sote yaparım.
İçine kaşar rendeleyip, fırında da pişiririm.
Böreklerde de çok güzel oluyor.
Bu sefer ki böreğin iç malzemesi olan mantara, kırmızı biberde ekledim.
Görüntüsü ve lezzeti çok güzel oldu.
"Afiyetle Kalın"
MANTARLI GÜL BÖREK;
Malzemesi;

1 kilo yufka,
1 kilo mantar, (pişince çekip, çok az kalıyor)
1 adet kuru soğan,
2 adet kırmızı biber,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı yoğurt,
1 su bardağı sıvı yağ.
Yapılışı;
Mantarları suda bırakmadan yıkayıp, tencereye yerleştirin.
Mantarlar suyunu salıp, çekinceye kadar pişsin.
Suyunu çekince biraz sıvıyağ ekleyin.
İnce doğradığınız soğanları, haşlayıp zarını soyduğunuz ve doğradığınız kırmızı biberleri ekleyin.
Tuzunu ekleyip, soğuması için biraz bekletin.
Yufkaları dörde bölün, fırçayla üzerlerini yağlayın.
Uzun kenarına mantarlı iç harcını yerleştirin ve rulo gibi sarın.
Sardığınız yufkayı kendi etrafında döndürerek gül şeklinde sarın.
Yağladığınız fırın tepsisine hazırladığınız yufkaları dizin.
Sıvıyağ, yoğurt ve yumurtayı çırparak böreklerin üzerine sürün.
Önceden ısıttığınız sıcak fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun

 
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Boğaz Turu ile ilgili hazırladığım yazıyı ve resimleri görebilirsiniz.
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Boğaz Turu 1. Bölüm