18 Mayıs 2009 Pazartesi

PATATES SEPETİNDE BAKLA

Geçenlerde tarifini verdiğim baklalı fırın makarna 'yı hatırlıyor musunuz?
Bu tarifte yine aynı Lezzet dergisinde yer alıyordu.
Haşlanmış patatesin içinde zeytinyağlı bakla sunumu yapmışlardı.
Görüntüsü çok hoşuma gittiği için dergiyi kaldırmadan bu tarifide denedim.
Hazırlaması kolay, görüntüsü güzel, tadı nefis oluyor.
Hazırladığınız patates sepetini dereotu ve cherry domates ile de sunabilirsiniz, dereotlu-sarımsaklı yoğurdun ortasında da sunabilirsiniz.
1 gün önce pişirdiğiniz zeytinyağlı baklayı ertesi gün bu şekilde sunarak yeni bir şey pişirmiş gibi ev halkına yedirebilirsiniz : )
"Afiyetle Kalın"
PATATES SEPETİNDE ZEYTİNYAĞLI BAKLA;
Malzemeler;
Yarım kilo bakla,
4 iri boy patates,
1 adet soğan,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz,
1 demet dereotu,
Süslemek için;
10 adet cherry domates,
1 su bardağı yoğurt,
4-5 dal dereotu,
2 diş sarımsak.

Yapılışı;
Patatesleri soyun, üzerini örtecek kadar kaynar su ekleyip, diri kıvamda haşlayın.
Baklaları yanlarında ki kılçığını da çıkararak ayıklayın, yıkayın.
Tencerede küçük doğradığınız soğanları, zeytinyağında kavurup, baklaları ekleyin.
Tuzunu ve suyunu ekleyerek pişmeye bırakın.
Dereotunu incecik kıyın.
Pişen baklaya dereotunu ekleyip karıştırın.
Haşlayıp, soğuttuğunuz patatesleri varsa parizyen kaşıkla, yoksa tatlı kaşığı ile oyun.
Ben parizyen kaşık kullanarak oydum ve çıkan yuvarlak parçayı tarifte ki gibi süslemede kullandım.
Patateslere biraz tuz serpmeyi unutmayın.
Baklaları oyduğunuz patateslerin içine yerleştirin.
Her bir sepetin üzerine bir kaç kaşık zeytinyağı dökün.
Hazırladığınız patates sepetini dereotu ve cherry domates ile de sunabilirsiniz, dereotlu-sarımsaklı yoğurdun ortasında da sunabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Müzeler Haftasının ilk günü olan 18 Mayıs'ta tüm müzeler ücretsiz!
Bu fırsatı kaçırmayın, bugün bir müzeye gidin.
Konu hakkında ki ayrıntılı bilgi ve resimler için bakınız;

14 Mayıs 2009 Perşembe

ARPACIK SOĞANLI PİLAV

Muhterem'le Afiyetle

Başlığı görünce pek çok kişinin "soğanın pilavda ne işi var?" dediğini duyar gibi oluyorum.
Biz ailece soğanı çok severiz, özellikle de arpacık soğanını, yemeklerin içinde yada et-tavuk yemeklerinin yanında garnitür olarak sık sık kullanırım.
Bakınız; Arpacık Soğanlı Mantar Sote
Arada sırada da pirinç pilavının içine ama özellikle beyaz renkte olanları ekleyerek yapıyorum.
Büyük beyaz kuru soğanlarıda kahvaltıda yumurtalı olarak pişiriyorum.
Bakınız; Soğanlı Yumurta
Bu pilav için arpacık soğanlarını ayrı bir kapta pişirdim, pilavı pişirdikten sonra ikisini bir araya getirdim.
Dağılabileceğini düşünerek ikisini bir arada pişirmedim.
Renk uyumu için mutlaka beyaz arpacık soğanı kullanın.
"Afiyetle Kalın"


11 Mayıs 2009 Pazartesi

MAŞ FASULYESİ SALATASI

Muhterem'le Afiyetle

Maş fasulyesini bilir misiniz?
Ya da kullanır mısınız?
Ben maş fasulyesini biliyordum, pazarda ki bakliyatçıda da sürekli görüyordum ama almıyordum.
Geçen hafta deneme amaçlı yarım kilo aldım.
Satış yapan teyzeye nasıl pişirildiğini sordum "genellikle çorba gibi,kurufasulye gibi pişirildiğini,bazı yerlerde içine birde kuru börülce eklendiğini" söyledi.
Ben ilk seferde salata olarak hazırlamaya karar verdim.
Bir daha ki sefere kuru börülce ile birlikte çorba gibi pişirmeyi düşünüyorum.
Tadı nasıldı? diye soracak olursanız, bana bildiğimiz bakliyatlardan farklı değilmiş gibi geldi.
"Afiyetle Kalın"