Daha önce yazmıştım, bu yıl yeni yeni otlarla tanıştım.
Bunlardan birisi de labada, nam-ı diğer efelek (evelik) oldu.
Pişirmek için farklı bir tarif uygulamadım.
Klasik zeytinyağlı yemek gibi pişirdim.
İlk önce labadaya bakarak daha sert yaprakları olan otlarla (kaz ayağı-çiriş otu) tanışıp, onları pişirdiğim için labadayı da onlar gibi pişirdim.
Oysa ki labadanın yaprakları çok narinmiş, bu yüzden fazla pişirince lime lime oldu.
Size tavsiyem bu nazlı yapraklı otu fazla pişirmeden hazırlayın.
Bir daha labada pişirirsem yemeğini değil, kavurmasını yapacağım.
Hele geniş yapraklısını bulursam sarmasını yapacağım.
Güncelleme;
Labadanın geniş yapraklısını buldum ve sarmasını yaptım, tarifi 👉 BURADA
Ayrıca, bugüne kadar tarifini verdiğim bütün yenilebilir ot tariflerim 👉 BURADA
"Afiyetle Kalın"
LABADA-EFELEK YEMEĞİ;
Malzemeler;
1 kilo labada,
1 adet kuru soğan,
3 adet domates,
Zeytinyağı, tuz.
TARİFİ;
Labada otunu ayıklayıp, yıkayın ve saplarını küçük, yapraklarını büyük doğrayın.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında hafif pişirin.
İçine, kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri ilave edip, kavurun.
Doğradığınız labadaları tencereye ilave edip, tuzunu ekleyin.
1 çay bardağı su ilave edip, çok kısık ateşte pişirin.
Labadanın sapları pişince yemeğiniz pişmiş demektir.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bugün Muhterem'le Geziye'de gezi yazısı değil, sergi haberi var.
Pek çok kişinin merakla beklediği 14. İsmek Feshane Genel Sergisi bugün açılıyor.
Ayrıntılı bilgi için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-14. İsmek Feshane Sergisi Açılıyor.
31 Mayıs 2011 Salı
30 Mayıs 2011 Pazartesi
ÇİLEK KOMPOSTOSU
Çilek hemen hemen herkesin çok sevdiği bir meyve.
Göz alıcı rengi ve tadı sayesinde tatlı-pasta sunumlarında bol bol kullanılıyor.
Fakat çok narin bir meyve olduğu için hemen tüketilmeyen çilekler pörsümeye hatta küflenmeye başlıyor.
Ben eve çilek aldığım zaman yiyeceğimiz kadarını ayırdıktan sonra artanı hemen komposto olarak hazırlıyorum.
Böylece dolapta kalıp, pörsümesine fırsat vermiyorum.
Yayınladığım diğer çilekli tarifler 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
Göz alıcı rengi ve tadı sayesinde tatlı-pasta sunumlarında bol bol kullanılıyor.
Fakat çok narin bir meyve olduğu için hemen tüketilmeyen çilekler pörsümeye hatta küflenmeye başlıyor.
Ben eve çilek aldığım zaman yiyeceğimiz kadarını ayırdıktan sonra artanı hemen komposto olarak hazırlıyorum.
Böylece dolapta kalıp, pörsümesine fırsat vermiyorum.
Yayınladığım diğer çilekli tarifler 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
27 Mayıs 2011 Cuma
HAŞHAŞLI EKMEK
Bu tarif Lezzet Dergisinin Mart 2009 sayısında yayınlanmış.
Geçenlerde eski yemek dergilerimi karıştırıyorken karşıma çıktı.
Evde ekmek yoktu maya vardı, hemen denedim çok memnun kaldım.
Tarifte ufak tefek 1-2 değişiklik yaptım, 3 olan yumurta sayısını, 1 yumurta+1 yumurta beyazı olarak değiştirdim.
Birde instant maya yazıyordu ama bende yaş maya vardı, yaş maya kullandım.
Tarifte yumurta sarısını 1 kaşık su ekleyerek sürün yazıyordu, bende öyle yaptım ama ekmeklerin rengi tariftekinden daha açık oldu.
O yüzden size tavsiyem su karıştırmadan direkt yumurta sarısı sürün.
"Afiyetle Kalın"
HAŞHAŞLI EKMEK;
Malzemeler;
Yarım su bardağı ılık süt,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 paket instant maya veya 42 gramlık yaş maya,
1 yumurta, 1 yumurta beyazı,
25 gram tereyağ,
2 yemek kaşığı haşhaş,
3 su bardağı ekmek unu,
1 tatlı kaşığı tuz,
Üzeri için;
1 yumurta sarısı.
TARİFİ;
Ilık süt, şeker, yumurta, tereyağ ve tuzu bir kasede karıştırın.
Un, maya ve haşhaş tohumunu ekleyip, yoğurun.
Hamuru yoğurduğunuz kabın üzerini örtün.
Üzerini örttüğünüz hamuru 35 dakika mayalandırın.
Kare bir tepsiyi yağlayıp, hafif un serpin.
Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın ve tepsinin içine dizin.
Hamurlar iki katı büyüklüğüne ulaşıncaya kadar, yaklaşık 30 dakika daha dinlendirin.
Yumurta sarısını bir fırça yardımı ile hamurların üzerine sürün.
200 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirin.
Not;
Ben doğalgazlı fırın kullanıyorum, yukarıdaki ayar derginin önerdiği ayardır.
Gazlı fırın için orta hararette diyebiliriz.
Fırından çıkan ekmeklerin üzerini temiz bir bezle örtüp, yumuşak kalmasını sağlayın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Erguvanların 2. bölümünü ve hazırladığım videoyu izlemek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-İstanbul'da Erguvan Zamanı 2. Bölüm
Geçenlerde eski yemek dergilerimi karıştırıyorken karşıma çıktı.
Evde ekmek yoktu maya vardı, hemen denedim çok memnun kaldım.
Tarifte ufak tefek 1-2 değişiklik yaptım, 3 olan yumurta sayısını, 1 yumurta+1 yumurta beyazı olarak değiştirdim.
Birde instant maya yazıyordu ama bende yaş maya vardı, yaş maya kullandım.
Tarifte yumurta sarısını 1 kaşık su ekleyerek sürün yazıyordu, bende öyle yaptım ama ekmeklerin rengi tariftekinden daha açık oldu.
O yüzden size tavsiyem su karıştırmadan direkt yumurta sarısı sürün.
"Afiyetle Kalın"
HAŞHAŞLI EKMEK;
Malzemeler;
Yarım su bardağı ılık süt,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 paket instant maya veya 42 gramlık yaş maya,
1 yumurta, 1 yumurta beyazı,
25 gram tereyağ,
2 yemek kaşığı haşhaş,
3 su bardağı ekmek unu,
1 tatlı kaşığı tuz,
Üzeri için;
1 yumurta sarısı.
TARİFİ;
Ilık süt, şeker, yumurta, tereyağ ve tuzu bir kasede karıştırın.
Un, maya ve haşhaş tohumunu ekleyip, yoğurun.
Hamuru yoğurduğunuz kabın üzerini örtün.
Üzerini örttüğünüz hamuru 35 dakika mayalandırın.
Kare bir tepsiyi yağlayıp, hafif un serpin.
Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın ve tepsinin içine dizin.
Hamurlar iki katı büyüklüğüne ulaşıncaya kadar, yaklaşık 30 dakika daha dinlendirin.
Yumurta sarısını bir fırça yardımı ile hamurların üzerine sürün.
200 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirin.
Not;
Ben doğalgazlı fırın kullanıyorum, yukarıdaki ayar derginin önerdiği ayardır.
Gazlı fırın için orta hararette diyebiliriz.
Fırından çıkan ekmeklerin üzerini temiz bir bezle örtüp, yumuşak kalmasını sağlayın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Erguvanların 2. bölümünü ve hazırladığım videoyu izlemek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-İstanbul'da Erguvan Zamanı 2. Bölüm
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)