5 Ekim 2013 Cumartesi

PEYNİRLİ DOMATES-SALATALIK DOLMASI

Havalar bir anda soğudu, sonbahara özgü yağmurları ve hafif rüzgarları görmeden bir anda buz gibi soğuk bir havayla karşılaştık.
Sıcak havaların sona ermesi ile yazlık meyve ve sebzelerle yapılan tariflere de ara vermek gerekiyor.
Bugün kü tarifimiz kahvaltı masalarına çok yakışan, masada çiçek açmış etkisi veren bir tarif.
Her daim marketlerde bulunan kiraz (cherry) domates ve salatalık ile yapılıyor.
Ben çok fazla baharat eklemedim ama iç malzemesine kırmızı pul biber gibi baharatlar ekleyebilir, sunum sırasında üzerine zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

PEYNİRLİ DOMATES-SALATALIK DOLMASI;
Malzemeler;
10 adet kiraz (cherry) domates,
2 adet büyük boy salatalık,
1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir,
3-4 dal maydanoz,
Sunum için;
Roka veya tere yaprakları,
Çörek otu.

TARİFİ;
Ezilmiş beyaz peynir ve ince doğranmış maydanozu karıştırıp, iç malzemesini karıştırın.
Domatesleri yıkayıp, tepe kısmını bıçakla azıcık kesin, çay kaşığının sap kısmı ile domatesin içini boşaltın.
İçine hazırladığınız iç malzemesinden doldurun.
Diğer domatesleri de aynı şekilde hazırlayın.
Salatalıkları yıkayın, uç kısımlarını kesin.
Kabuklarını patlıcan soyar gibi alacalı soyun.
Elma çekirdeği çıkaran alet ile orta kısmında ki çekirdekli kısmı çıkarın.
Eğer elma çekirdeği çıkaran aletten yoksa yine çay kaşığının sapı veya ince bir bıçakla salatalığın içini oyun.
Salatalığın içini iç malzemesi ile doldurun.
Dilim dilim keserek hazırlayın.
Sunum için;
Tere veya roka yapraklarını yıkayıp, servis tabağına dizin.
Üzerine hazırladığınız domates ve salatalıkları yerleştirin.
Peynirlerin göründüğü yerlere çörek otu serpin.
"Afiyet Olsun"  

30 Eylül 2013 Pazartesi

BAYAT EKMEK BÖREĞİ

Muhteremle afiyetle
Bayat ekmek ev hanımlarının en büyük sıkıntılarından birisidir.
Günlük hayatta ev halkının tercihleri ve yemeğin cinsine göre ne kadar ekmek tüketileceğini tahmin edip, ona göre ekmek alıyoruz ama iş misafir geldiği zaman tamamen değişiyor.
Misafir geldiğinde "ya yetmezse?" endişesi ile fazladan alınan ekmekler misafir gittiğinde elimizde kalıyor.
Bu yaz, Ramazan ayında ve yaz boyunca bütün bayat ekmeklerimi bayat ekmek böreği yaparak değerlendirdim.
Yumurta ile kızartmak, papara yapmak, köfte için robottan çekip buzluğa kaldırmak gibi seçenekler olsa da, bu tarif ev halkının severek yediği yegâne bir tarif oldu : )
Resimlerde dilim şeklinde bayat ekmek kullandım ama bayat ekmekleri küp küp keserek de kullanabilirsiniz.
İçi için hazırlanan yumurta-yağ ve sütten oluşan sos ekmekleri yumuşacık yapıyor.
Diğer bayat ekmek ve pideleri değerlendirme tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"


24 Eylül 2013 Salı

ÇAY DAVETİ-22

Muhterem'le Afiyetle
Bu yaz köyde ki evimizde misafirlerim için pek çok masa kurdum.
Büyük aile kahvaltıları, iftar masaları, sade ikindi çayları gibi farklı saatlerde masalar hazırladım.
Bu masanın ise benim için anlamı bambaşka, bu masa bir nevi 3 kuşak masası.
Ben 2 yıldır, Kastamonu Çatalzeytin'e bağlı köyümüzde ki evimizde yaz tatillerimi geçiriyorum.
Annem 15-20 kilometre uzaklıkta ki Abana'da ki evinde yaz tatili yapıyor.
Fırsat buldukça bir araya geliyoruz, her hafta sonu anneme ziyarete gidiyoruz.
Annem fırsat buldukça bize ziyarete geliyor.
Bu masada annemi ağırladım ama masada sadece annem-kızım ve ben vardım, bu yüzden bu resimleri 3 nesil masası diye kaydettim : )
Bugünlerde annem, abim ve yengem Hacca gittiği için özlem içindeyim.
Rabbim bütün Hacı adaylarımıza kolaylıklar versin, sağlıcakla gidip dönmeyi nasip etsin.