1 Aralık 2014 Pazartesi

KIRMIZI PANCAR PÜRESİ

Beetroot Puree
Zaman su gibi akıp geçiyor, bugün yılın son ayına girdik.
Bir de bakmışsınız 2015 yılına girmişiz.
Zaman eskiye bakarak daha mı çabuk geçiyor, yoksa biz insanoğlu kendisini oyalayacak çok şey bulduğu için zamanı mı iyi kullanamıyoruz bilmem :(
Bugünkü tarifim kış aylarının en faydalı kök sebzelerinden olan kırmızı pancar püresi.
Et, köfte, tavuk gibi yemeklerin yanına püre yapacaksak genellikle bu patates püresi oluyor.
Peki farklı ve gözalıcı rengi ile  pancar püresi yapmaya ne dersiniz?
Rengi kalbinizi fethedecek bir püre pancar püresi, tadı eğer pancarı ve o topraksı tadını seviyorsanız güzel.
Bu tarifte pancar tek başına değil, bir kaç tane de patates var.
Bu sebeple pancarın baskın tadı biraz hafifliyor.
Ben içine baharat atmadım ama karabiber, kırmızı pul biber gibi baharatları ekleyip, damak tadınıza göre tarifi tatlandırabilirsiniz.
Diğer pancar tariflerim burada
"Afiyetle Kalın"

pancar püresi
KIRMIZI PANCAR PÜRESİ;
Malzemeler;
3 adet orta boy kırmızı pancar,
2 adet orta boy patates,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
Tuz.

pancar püresi nasıl yapılır
PANCAR PÜRESİ TARİFİ;
Pancarı ve patatesin kabuklarını yıkayın.
İçi su dolu tencerede yumuşayıncaya kadar iyice haşlayın.
Haşlanan pancarları ve patatesleri çatalla ezin.
Tuzunu, zeytinyağını ve istediğiniz baharatları ekleyin.
Ezdiğiniz patates ve pancarı mutfak robotunda püre haline getirin.
Not;
Pancar lifli yapsından dolayı patates gibi pürüzsüz püre olmuyor, küçük parçalara bölünüyor.
Bu yüzden patatesle birlikte robottan çekerseniz pürüzsüz olur.
Hazırladığınız pancarı yemeklerin yanında yada cips gibi atıştırmalıkların yanında dip sos gibi kullanabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"


27 Kasım 2014 Perşembe

KURU SEBZELİ PİRİNÇ PİLAVI

Muhterem'le Afiyetle
Kurutulmuş sebze ile aranız nasıl?
Mutfağınızda kurutulmuş sebzeye yer verir misiniz?
Son yıllarda kurutulmuş sebze daha fazla talep edilir ve piyasada bulunur oldu.
Ben şahsen yemeklerimde özellikle çorba ve bulgur pilavında çok severek kullanırım.
Sebze kurusunu bugüne kadar hep çorba ve bulgur pilavında kullandım ama geçtiğimiz günlerde pirinç pilavı yaparken kullandım, sonuç şahane oldu.
Açıkçası bu kadar lezzetli olacağını düşünmemiştim.
Tadı, piyasada satılan "çiftlik sebzeli" pilav harcında ki gibi oldu.
Eskiden o tarz pilav harçlarını kullanırdım ama günümüzün katkı maddesi ve M.S.G sorunu yüzünden artık bu tür ürünlerden uzak durmaya çalışıyorum.

23 Kasım 2014 Pazar

MANTAR TARİFLERİ

mantarlı tarifler
Mantar seveni olduğu kadar sevmeyeni de bol olan bir besin.
Sevmeyenlerin önemli bir bölümü de tadını sevmediği için değil de zehirlenme korkusu ile mantardan uzak duruyor.
Doğada doğal yollardan pek çok mantar çeşidi yetişiyor, ne yazık ki zehirlenmelerin çoğu da bilinmeden toplanan bu doğal mantarlardan oluşuyor.
Doğal ve yenilebilir pek çok mantar çeşidine pazarlarda bile rastlayabilirsiniz.
Bunlar arasında en çok Kanlıca (çintar, melki) mantarı bulunur.
Doğal ortamda ki halleri ile mantar çeşitlerini görmek isterseniz, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Doğal Mantarlar
 
Son yıllarda Mantar yetiştiriciliğinin yaygınlaşması sebebi ile kültür mantarı dışında istiridye ve yaprak mantarı da market ve pazarlarda satılmaya başladı.
Bizim evde mantar çok sevilir, bu yüzden sık sık mantar pişiririm.
Pişirdiğim mantarların önemli bir bölümü kültür mantarıdır, daha sonra Kanlıca mantarı gelir.
Mantarı bu kadar pişirince pek çok mantarlı tarif yayınladım.
Bu dosyada bugüne kadar yayınladığım kültür mantarı ve diğer mantar tariflerini bulabilirsiniz.
Bu yıl sonbahar bol yağışlı geçtiği için köylerde çok mantar varmış.
Bizde bir inanış vardır, "eğer mantar ve ayva bol olursa o yıl kış çok olur" derler, bakalım bu kış nasıl olacak?