5 Şubat 2007 Pazartesi

LAHANA BOHÇASI

Beyaz lahanayı çok sevdiğimden daha önce fasulye diblesi tarifi verirken bahsetmiş, hatta üzerine birde küçük bir şiir yazmıştım.
"Hele beyaz lahana, Ah ben bayılırım ona!
Hayatta en sevdiğim sebze beyaz lahana,
Her çeşidi, her tarifi olur harika,
Afedersiniz!Ben fasulye tarifi vericem sayfada,
Nerden geldi aklıma bu beyaz lahana.
(bu beyaz lahana bana şiir bile yazdırır)" demişim.
Bu tarifi yıllardır yapıyorum, misafirler için de çok güzel ve şık bir tarif oluyor.
Bir araya toplandığımızda bizim ailenin sebze seçen beyleri bile, bu iç pilavlı yemeğe hayır diyemiyor.
Kendinize ya da misafirlerinize mutlaka yapın.
"Afiyetle Kalın"

LAHANA BOHÇASI;
Malzemeler;

9 adet büyük boy lahana yaprağı (kişi sayısına bağlı),
9 adet kaşar dilimi,
2 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
2- 3 tatlı kaşığı kırmızı pul biber.
İç Pilav İçin ;
2 bardak pilavlık pirinç,
1 adet tavuk göğsü (haşlanmış-didiklenmiş),
1 su bardağı bezelye konservesi,
1 çay bardağı kuş üzümü,
Yarım demet dereotu,
Sıvı yağ, tuz.
TARİFİ;
Önce lahana yapraklarını biraz haşlayın.
Sertlikleri gitsin yeter,birazda hazırlanınca pişecekler çünkü.
İç pilav malzemesiyle iç pilavı hazırlayın.
Sıvı yağda daha önce ıslanmış ve süzülmüş pirinci iyice kavurup,
haşlanıp didilmiş tavuğu-kuş üzümünü-bezelyeyi-tuzunu ve suyunu ekleyin.
Pilavın pişmesine yakın dereotunu doğrayın ki dereotunun rengi solmasın.


Hazırladığınız iç pilav biraz dinlenip- soğuyunca,lahanaları bir kasenin içine kenarları dışarı sarkacak şekilde yerleştirin.
Lahananın ortasına iç pilavdan yerleştirin, dışarı sarkan uçları lahananın ortasına toplayarak üstünü kapatın.


Kaseyi yemeği pişireceğiniz tencerenin içine ters çevirerek lahanaları yerleştirin.
Bütün lahana yapraklarına aynı işlemi uygulayın.
Eğer kalabalık misafire bu yemeği yapacaksanız, tencereye sığmıyorsa fırın tepsisinde hazırlayıp, üzerini folyoyla sardıktan sonra fırında pişirebilirsiniz.


Bütün lahanalar bittikten sonra salçayı suyla iyice ezerek topaklığını giderin ve tencereye, lahananın üzerine dökün.
Yemeğinizin tuzunu ve suyunu ayarladıktan sonra fazla harlı olmayan, kısık ocakta ağır ağır pişirin.


Lahanalar piştikten sonra ocağı kapatın ve lahanaların üzerine birer dilim kaşar peynir yerleştirin.
Peynirler lahananın sıcağıyla eriyorlar.
Üzerine isterseniz, birer çay kaşığı kırmızı biber serpebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...