30 Mart 2009 Pazartesi

KURU KAYISILI PASTA


YAMAN ETKİNLİK; KURUTULMUŞ MEYVELER
Bu ayın etkinlik konusu "kurutulmuş meyveler"
Ev sahibimiz; Sarıkuş blogunun sahibi Seher Hanım.
Bundan önceki etkinliğe de kuru meyve ile hazırlanmış bir tarif ile katılmıştım.
Bakınız; Kuru Meyvalı Toplar
Yine kuru kayısı ile hazırladığım tart için bakınız; Kayısılı-Fıstıklı Tart
Mart ayının etkinlik konusu belli olunca bu sefer ne zamandır denemek istediğim
kuru kayısılı pastayı yapmaya karar verdim.
Pastanın üzerindeki kayısıları komposto olarak pişirip, bir gün buzdolabında bekletiyorsunuz ve kuru kayısıların görüntüsü yaş kayısı ile aynı oluyor.
Ben kompostoyu pişirdikten sonra 1 gün dolapta bekletmeyip, aynı gün pastayı hazırladım, şekilleri o yüzden çok muntazam olmadı.
Pandispanyayı kakaolu kullandım.
Taze portakal suyu ile pandispanyayı ısladım.
İç kısmına iri çekilmiş ceviz içi serptim.
Kenarlarını file fındık ile kapladım.
Tam orta kısmında pudra şekeri ile çırpılmış 1 çay bardağı taze krema kullandım.
"Afiyetle Kalın"



KURU KAYISI;
Önemli mineraller ve vitaminler içeren yaş ve kuru kayısının insan vücuduna birçok yararı vardır.
* Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stres azaltır.
* Karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamirini sağlar.
* Kemiklerin daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar.
* Dişlerin daha sağlam olmasında önemli rol oynar.
* Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur.
* Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin oluşmasına engel olur.
* Ülserlerin iyileşmesinde de önemli rol oynar.
* Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır.
* Üreme sistemi üzerinde olumlu rolü vardır.
* Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
* Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli olarak çalışmasını sağlar.
* Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
Kayısının, potasyumca zengin sodyumca fakir ve A vitaminin öz maddesi proteince zengin olması insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırmaktadır.



KURU KAYISILI PASTA;
Malzemeler;
20-25 adet kuru kayısı,
Komposto yapmak için ;1 su bardağı toz şeker,
1 adet kakaolu pandispanya,
Pandispanyayı slatmak için;
1 adet portakalın suyu,
1 paket krem şanti,
Krem şanti için; 1,5 su bardağı soğuk süt,
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi,
Yanlarını kaplamak için;
1 su bardağı file fındık.
Yapılışı;
Kuru kayısıları yıkayıp,üzerine 1 su bardağı toz şeker ilave edin.
3 bardak su ile komposto gibi pişirin.
Kompostoyu mümkünse bir gün boyunca buzdolabında iyice soğutun.
Komposto ne kadar dolapta dinlenirse kayısılar o kadar güzel oluyor.
Pandispanyanın yarısını portakalın yarısı ile ıslatın.
Üzerine krem şanti sürüp, iri çekilmiş ceviz içini serpin.
İsterseniz arasına muz gibi başka meyveler yerleştirebilirsiniz.
Pandispanyanın diğer yarısını da portakalın diğer yarısı ile ıslayıp,cevizlerin üzerine kapatın.
Krem şanti ile kekin her yerini kaplayın.
Yanlarını muntazam yapmanıza gerek yok,çünkü yan kısımlarını fındık veya başka kuruyemişle kaplayabilirsiniz.
Pastanın üzerine iyice soğuyup, şişen kayısıları dizin.
Krem şanti ile açık kalan kısımlarını süsleyin.
İsterseniz kayısıların üzerine tart jölesi döküp, daha parlak bir görüntü elde edebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

8 yorum:

  1. nefis görünüyor.ellerine emeğine sağlık.güzel bir hafta geirmen dileğiyle sevgilerimi bırakıyorum

    YanıtlaSil
  2. Sahane bir pasta olmus, ellerine sglik. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. canım ellerine sağlık kayısılı lezzetleri çok severim..
    ellerine sağlık..
    öpüyorum..
    pastan harika görünüyo...

    YanıtlaSil
  4. ellerine saglik canim.
    cok güzel görünüyor.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. süslü püslü hemde vitaminli olmuş.çok güzel ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  6. harika görünüyor...

    ne diyim..olsaydı bi çırpıda yerdim...

    insanın bazen böyle şekeri düşebiliyor benim gibi....

    teknoloji gelişmeli ve elimizi monitörden içeri sokabilmeliyiz...

    :)))

    ellerine sağlık muhteremcim...seni çook öpüyorum çook...

    YanıtlaSil
  7. Bayilirim kayisiya.Sende faydalarini yazmissin zaten.
    Pastada harika görünüyor ellerine saglik.
    Sevgilerle.

    YanıtlaSil
  8. Harika bir yemek blogu! Degisik tatlar goruyorum ve fikir almak icin tekrar tekrar geri donecege benziyorum.:)

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...