11 Mart 2009 Çarşamba
DENİZ BÖRÜLCESİ
Pazar günü Beylikdüzü'ndeki Real markete gittim.
Bir yemek blogcusu için tam bir cennet diyebilirim.
Sebze ve meyva reyonunda aklınıza gelebilecek pek çok çeşidi bulmak mümkün.
Birde tabak-züccaciye reyonu varki kızımın beni o reyondan ayırması oldukça zor oldu : )
Sebze reyonunda çok çeşit var, her yerde karşınıza çıkmayacak çeşitlerden bahsediyorum.
Yemek dergilerinde gördüğüm kendisiyle bizzat karşılaşmadığım deniz börülcesini de sebze reyonunda buldum.
Yanında 1 pakette taze soya filizi aldım.
Niyetim ikisinide ayrı ayrı pişirmekti ama sonradan ikisinide 1 tarifte kullanmaya karar verdim.
Eve gelince ilk yaptığım işlerden biri internetten deniz börülcesi ile ilgili bilgiler aramak oldu.
Doğrusu kılçıklı bir bitki olduğunu, haşlayınca kılçıklarından sıyırmamız gerektiğini bilmiyordum.
Birde deniz kenarında yetiştiği için tuzlu olduğunu ve pişiriyorken asla tuz atmamamız gerektiğini bilmiyordum.
Tarifler genellikle aynıydı, haşlayıp-kılçıklarını çıkardıktan sonra ya zeytinyağı-limon-sarımsakla servis yapılıyordu, yada yoğurtlu olarak servis yapılıyordu.
Ben biraz renkli olsun diye közlenmiş kırmızı biber ve taze soya filizi ile servis yaptım.
Çok lezzetli ve güzel olmuştu, tavsiye ederim.
"Afiyetle Kalın"
DENİZ BÖRÜLCESİ HAKKINDA BİLGİLER;
Deniz börülcesi (Salicornia europaea),
Ispanakgiller (Amaranthaceae) familyasından bir bitki türü.
Deniz börülcesi, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bir bitkidir.
Deniz kıyılarında suyun gel-git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama lezzetlidir.
Daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbahara doğru deniz tuzunu iyice içine çeker.
Haşlanarak salatası yapılır.
İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelir.
İdrar artırıcı ve kuvvet vericidir.
Çiğ tüketildiğinde mutlaka sirke kullanmak gerekir.
Sarımsak, limon ve zeytinyağı karıştırılarak yapılan sos ile de tüketilir
Sirkeyle tatlandırılıp tek başına veya salata içinde de hazırlanabilir.
Mayıstan itibaren toplanır, başakları kullanılır.
Hem deniz suyunda hem de tuzlu topraklarda yaşayabildiğinden deniz suyunda bulunan pek çok minerali içinde biriktirir.
Bu yüzden sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, kükürt, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, manganez ve bakır bulundurur.
Bu bilgiler Vikipedia' dan alınmıştır.
DENİZ BÖRÜLCESİ;
Malzemeler;
1 bağ deniz börülcesi,
1 kase taze veya konserve soya filizi,
1 kavanoz közlenmiş kırmızı biber,
1 adet kuru soğan,
Yarım limon,
1 diş sarımsak,
1 çay bardağı sızma zeytinyağ.
Yapılışı;
Deniz börülcesinin saplarını kesip,yıkayın.
Kaynayan suyun içine atıp, haşlayın.
DİKKAT; Deniz börülcesi tuzlu olduğu için hiç tuz ilave etmeyin.
Haşlanan börülceleri, soğuk sudan geçirip, kılçıklarını çıkarın.
Kılçıklarını çıkarmak için;
Börülceyi sap kısmından tutup, dallarından tutun ve kendinize doğru çekerek kılçıklarından sıyırın.
Ayıkladığınız börülceye biraz sızma zeytinyağı ve ezilmiş sarımsak ilave ederek karıştırın.
Soya filizini taze aldıysanız, 1 adet küçük doğranmış kuru soğan ile birlikte zeytinyağında soteleyin, soya filizine biraz tuz ekleyebilirsiniz.
Servis tabağına önce közlenmiş kırmızı biberleri dizin.
Üzerine deniz börülcesini, en üstte de sote yapılmış soya filizini ekleyin.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
değişik bir bitki,hiç yemedim.ama görüntüsü harika olmuş yemeğinin.ellerine sağlık canım.sevgilerimle...
YanıtlaSilCanim ellerine saglik.
YanıtlaSilBende senin gibi hic denemedim.Ama cok merak ediyorum.
Soya filizini cin restorantlarinda yedim ama?
Sevgilerle.
canım rengarenk iştah açıcı lezzetli bir görüntü.ellerine sağlık.sevgilerimle nilgün
YanıtlaSilsoya filizini dnemek isterim güzel görünüyor...ellerine sağlık deniz börülcesinide çok severim ayıklaması çok zevkli tadıda süper....
YanıtlaSilBizi evde severek tüketilir canım, ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgiler,
Evren
selam canım.deniz börülcesini eşim çok sever.ama ben evde hiç denemedim...bu tarif ile süpriz yapacagım.ellerine saglık.sevgiler.
YanıtlaSilselam.tariflerin çok güzel ve anlaşılır arkadaşım,denediğim birçok tarif oldu hepsi de birbirinden güzeldi .Birkaç tanesinin fotoğrafını da çektim bloğuma koyacağım tabiki de tariflerin senden olduğunu söyleyerek. ayrıca karadeniz yemeklerine bakarken ne kadar özlediğimi de birkez daha anladım,paylaşımın için teşekkürler ben de beklerim,güzelliklerle kal
YanıtlaSilEtkinliğime buyurun
YanıtlaSilGönderen :http://arzumhobii.blogcu.com/
38. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM
SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;
http://porselendemlik.blogcu.com
http://birdemliksohbet.com
http://gelibolu17.blogspot.com/
http://selmahlc.blogcu.com/
tarafından hazırlanmış olan porselen demlik çay saati için
09 MART 2009-23 MART 2009 TARİHLERİ ARASINDA
http://arzumhobii.blogcu.com/ YANİ BEN YAPACAĞIM.
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLERİ KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ.
TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.
VE TARİFİNİZE"PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 38.HAFTA " BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI VE BANA YORUM BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.C BOXA BIRAKILAN NOTLAR GÖZDEN KAÇABİLİR LÜTFEN YORUM YAZIN.SENİ VE BU YORUMU OKUYAN HERKESİ DAVET EDİYORUM ZİYARET EDİPTE BİZZAT DAVET EDEMEDİĞİM DOSTLARIM LÜTFEN BU YAZIYI NERDE OKURSANIZ SİZDE KATILIN EMİNİMBU ETKİNLİK SAYESİNDE BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ OLUYOR MUTLAKA KATILIMIZI BEKLİYORUM.. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.
merhaba nasılsınız.sevgiler selamlar sağlıcakla kalın.
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilBiz Egeliyiz,deniz börülcesini çok severek tüketiyoruz.
Fazle bir şey yapmadan haşlayıp,zeytinyağı ve limon,sarımsakla buluşturup,afiyetle yeriz.
Müge...