3 Mart 2009 Salı

FIRINDA KIYMALI KARNABAHAR

muhteremle afiyetle
Karnabahar, çoğu kimsenin sevmediği bir sebze.
Piştiği zaman evde bıraktığı kokuda hiç hoş değil ama faydaları da saymakla bitmeyecek bir sebze.
Pişirme şeklinde değişiklik yaparak kendi ağız tadınıza uygun olan karnabahar yemeğini ortaya çıkarabilirsiniz.
Sevmeyenler;
Fırında bu şekilde bol kaşarlı ve beşamel soslu olarak pişirip, karnabahara bir şans daha verin.
"Afiyetle Kalın"




KARNABAHARIN FAYDALARI;
Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve içeriğinde, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan 'indol-3 karbonal' bulunan karnabaharın,
lahanadaki besin değerinin çoğuna sahip olduğunu bildiren uzmanlar,
"Karnabahar çiçek olduğu için, bol bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu,
bol E vitamini ve protein içerir.
Bu maddeleri ile cinsel gücü arttırır, buna bağı olarak kalp rahatsızlıklarını da giderir.
Sinirleri ve beyni iyi çalıştırır, onların yıpranmasını önler" diyorlar.
Başta potasyum minerali olmak üzere, beden için yararlı önemli besin maddelerini bolca içermesinin yanı sıra;
*Karnabahar, tüm Turpgiller'deki sebzeler gibi bedenin kansere yakalanma rizikosunu aza indirger:
Özellikle kalınbağırsak ve mide kanserlerine karşı etkilidir.
* Antioksidan madde yönünden de zengin olduğu için kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma rizikosunu da azaltır.
* Karnabahar, demir minerali oranı yüksek olduğu için kansızlığı önler.
* Potasyum minerali yönünden zengin olduğu için de yüksek tansiyonu düşürür, tansiyonu belli düzeyde tutar.
Bilgiler bu adresten alınmıştır.


FIRINDA BEŞAMEL SOSLU KARNABAHAR;
Malzemeler;
1 adet orta boy karnabahar,
300 gram kıyma,
1 adet orta boy soğan,
Tuz,karabiber,kırmızıbiber, zeytinyağ.
Beşamel sos için;
2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin.
1 su bardağı un,
3 su bardağı süt,
Tuz.
Üzerine;
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.

FIRINDA KIYMALI KARNABAHAR TARİFİ;
Karnabaharı çiçek çiçek ayırın.
Kaynayan suda hafif diriliğini kaybedecek kadar haşlayın.
Haşlanan karnabaharları tepsiye yerleştirin.
Soğanı küçük küçük doğrayın,yarım çay bardağı zeytinyağında kavurun.
Kavrulan soğanların içine kıymayı ve istediğiniz baharatı ekleyerek pişirin.


Kavrulmuş kıymayı, tepsideki karnıbaharın üzerine yerleştirin.
Beşamel sosu pişirmek için;
Tereyağını eritip,unu ekleyin ve biraz kavurun.
Kavrulan unun içine ılık haldeki sütü ekleyin.
Mümkünse, pürüzsüz olması için el blenderi ile iyice çırpın.
Tuzunu ekleyip, muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin.


Pişen beşamel sosu tepsideki karnabaharın üzerine yayın.
Önceden ısıtılmış,orta ısıdaki fırında beşamel sos biraz kızarıncaya kadar pişirin.
Fırından çıkarmadan 10 dakika önce rendelenmiş kaşar rendesini de ekleyerek, kaşarlar nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

12 yorum:

  1. bayılırım canım karnıbahara bendede böyle bir tarif var.ellerine emeğine sağlık harika olmuş.

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım.çok severim.harika olmuş fırında.afiyet olsun.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. CANIM ELLERİNE SAĞLIK...

    YanıtlaSil
  4. Besamel sos neyin uzerine dokulse cok yakisiyor,biraz kasar peynir de guzelce kizarsin himm...

    YanıtlaSil
  5. Ben de hiç sevmem karnıbaharı. ancak bu şekilde yiyebiliyorum. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. anneannemde bu sekılde yapar ben bayılırım buna cok hafıf ve lezzetlı oluyor ellerıne saglık

    YanıtlaSil
  7. Adsız12:12

    Muhtermcigim firinda karnibahar nefis gorunuyor ellerine saglik canim karnibaharin vucudumuza bu kadar yaralarini bilmiyordum bundan boyle daha fazla tuketecegim.
    Annem icin iyi dileklerine cok tesekkur ederim.İyiki sizler gibi dostlarim var sagolun var olun canim.
    Kucak dolusu SEVGİLERR.

    YanıtlaSil
  8. canım ellerinesağlık

    YanıtlaSil
  9. Adsız17:30

    yemeklerin resimlerini çekerken yardımcınız var mı acaba?çatal muhteşem bir zarafetle tutulmuş çatalı tutana teşekkürler ellerine sağlık çatalı güzel tutan kimse..

    YanıtlaSil
  10. Sanırım son yorumu yazan kişi,resmi çekiyorken yanımdaydı ve çatalı tutanı gördü : )
    Hatta çatalı tutan bizzat kendisiydi: )
    Canım kardeşim,çatalı tuttuğun için çok teşekkür ederim : )

    YanıtlaSil
  11. Adsız00:28

    ESIM FIRINDA KARNIBAHAR ISTEMISTI BENDE TARIFLERE BAKARKEN SIZIN TARIF DIKKATIMI CEKTI UZERINDE KIYMA OLMASI BENIM ICIN GUZELDI CUNKU KARNIBAHAR PEK SEVMEM. ESIME ICINDE KIYMA VAR DEDIGIM ZAMAN PEK HOSUNA GITMEDI AMA YEDIKTEN SONRA INANILMAZ BEGENDI SON ZAMANLARDA YEDIGIM EN GUZEL YEMEK DEDI. BENDE AYNI SEYI SOYLEYEBILIRIM. TARIF ICIN TESEKKURLER

    YanıtlaSil
  12. Adsız15:57

    KARNIBAHAR NEFİS GÖRÜNÜYOR ELLERİNİZE SAGLIK
    İNŞALLAH EN YAKIN ZAMANDA DENİCEM

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...