22 Ocak 2018 Pazartesi

YAYLA ÇORBASI

Muhterem'le Afiyetle
Yayla çorbasının bence birinci vazifesi, artan pilavı değerlendirmek 😄
Yani bu benim için hep böyle olmuştur, artan pilavı genellikle yayla çorbası yaparak değerlendiririm.
Biraz fazla arttıysa Pirinç salatası veya Kadınbudu köfte olarak değerlendiririm.
Birde geçenlerde öğrendiğim bir tarif var, ismi "Gelik Pilavı" onda da artan pilavı kullanarak tarifi hazırlayabiliyorsunuz.
Gelik pilavının tarifini önümüzde ki günlerde vereceğim.
Yayla çorbası, yoğurtlu bir çorba olduğu için yaz aylarında en çok tercih edilen çorbaların başında gelir.
Ramazan ayı yaz aylarına geldiği zaman yine yayla çorbası cana can katar.
Benim için yayla çorbasının olmazsa olmazı bembeyaz olması ve kuru nanesidir.
Çorba yaparken varsa eğer et-tavuk suyu kullanırız ama ben rengini değiştireceği için yayla çorbasında et-tavuk suyu kullanmam.
Yoğurtlu çorbaların en büyük sıkıntısı olan yoğurdun kesilmesi ihtimali ne yazık ki bu çorbada da var.
Ben yoğurtlu çorba yaparken uyguladığım yöntemleri buraya ekliyorum😊
Yoğurdun kesilmesini engellemek için ısısını iyi ayarlamanız yeterli oluyor.
Yoğurdu çorbaya eklemeden önce ayrı bir kasede un ve yumurta ile iyice çırpın, tencereden azar azar çorbanın suyundan ekleyin.
Yoğurdun ısısı tenceredeki suyun ısına yakın olunca kesilmiyor.
Tuzunu da çorba piştikten sonra, ocağı kapatmadan önce eklemeniz gerekiyor.
"Afiyetle Kalın"


yayla çorbası nasıl yapılır?
YAYLA ÇORBASI;
Malzemeler;
1 büyük çay bardağı pirinç pilavı veya yarım çay bardağı pirinç,
2 su bardağı yoğurt,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı un,
5 su bardağı su,
1 yemek kaşığı tereyağ,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
Tuz.

yayla çorbası resimli tarifi
YAYLA ÇORBASI TARİFİ;
Tencereye 5 bardak su koyup kaynatmaya başlayın.
Kaynadıktan sonra içine pirinçleri ilave edin.
Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.

yayla çorbası malzemeleri
Not;
Eğer pilav yerine pirinç kullanırsanız, pirinç haşlanıncaya kadar kaybedeceği suyu düşünerek 6 su bardağı su kullanın.
Artan pilavı kullanırsanız, pilav pişmiş olduğu için su çekmeyecektir.

yayla çorbasının meyanesi
Yoğurt, un ve yumurtayı iyice çırpın.
İçine, azar azar tencerede kaynamakta olan sudan ilave edin.
Hazırladığınız yoğurtlu sosu karıştıra karıştıra tencereye ilave edin.
Yoğurtlu sosun ısısı, tencerede ki suyun ısısına yakın olduğu için kesilmeyecektir.
Sosunu ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatıp, tuzunu ilave edin, ocağı kapatın.
Not;
Tuzunu erken eklemek yoğurdun kesilmesine sebep olabilir!
Tereyağını ve zeytinyağını el tavasına alın.
Tereyağ eriyince hemen altını kapatın, naneyi ilave edin.
Hazırladığınız tereyağını çorbanın üzerine dökün.

pirinçli yoğurt çorbası tarifi
"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...