Nisan yada Mayıs ayında yemek dergileri enginara özel tarifler veriyorlar.
Çoğu hepimizin bildiği klasik enginar tarifleri.
Lezzet'in Nisan sayısında ise "asma yaprağında enginar dolması" adında nefis bir enginar dolması tarifi vardı.
Ben ismi ve resmi gördüğüm anda sanki o asma yaprağının hafif buruk ve mayhoş tadını ağzımda hissettim.
"Ben bunu mutlaka denemeliyim" diyerek ilk fırsatta aldığım enginarları dergide ki tarife göre pişirdim.
İnanın lezzeti bir harika oluyor, asma yaprağının verdiği o buruk tat enginara çok yakışıyor.
Niyetim dergide ki gibi ve daha önce yaptığım "kereviz dolması" gibi bembeyaz yani salçasız yapmaktı ama artan asma yapraklarını da sarınca yaprakların üzerine salçalı sos dökmeden duramadım.
NOTLAR;
Enginarları asma yaprağı ile tamamen sarıp, içine pirinçli içi yerleştirdim (dergide bohça usulü yapılmış, enginar doldurulduktan sonra asma yaprağı ile bohça gibi kapatılmış)
Pişerken pirinçler dağılmasın diye pirinçlerin üzerine birer asma yaprağı kapattım.
Yaprağınız büyükse tek yaprakla, küçükse bir kaç yaprağı birleştirerek enginarı kaplayabilirsiniz.
Bugünlerde taze asma yaprağı bol bol mevcut, mevsimindeyken salamurasını değilde tazesini haşlayıp, kullanmanızı öneririm.
Ben dolma içlerimi hiç kavurmadan çiğ olarak kullanıyorum.
Bu tariftede malzemeleri çiğ olarak karıştırıp, doldurdum.
"Afiyetle Kalın"
ASMA YAPRAĞINDA ENGİNAR DOLMASI;
Malzemeler;
4 adet enginar,
1 adet limon,
Yeterli sayıda asma yaprağı,
Dolma içi malzemesi;
1 su bardağı pirinç,
1 adet orta boy küçük doğranmış soğan,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
Yarım çay bardağı kuru nane,
yarım demet dereotu,
Tuz-zeytinyağı.
ASMA YAPRAĞINDA ENGİNAR DOLMASI TARİFİ;
Asma yapraklarınız taze ise biraz haşlayın, limonla ovduğunuz enginarları asma yaprakları ile kaplayın.
Dibi geniş bir tencereye, kapladığınız enginarları dizin.
Dolma içini çiğ olarak hazırlayın ve enginarların içini doldurun.
Doldurduğunuz enginarların üzerine birer yaprak kapatın.
Tuzunu, zeytinyağını, isterseniz salçalı olarak hazırladığınız suyunu ekleyin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
"Afiyet Olsun"
Çoğu hepimizin bildiği klasik enginar tarifleri.
Lezzet'in Nisan sayısında ise "asma yaprağında enginar dolması" adında nefis bir enginar dolması tarifi vardı.
Ben ismi ve resmi gördüğüm anda sanki o asma yaprağının hafif buruk ve mayhoş tadını ağzımda hissettim.
"Ben bunu mutlaka denemeliyim" diyerek ilk fırsatta aldığım enginarları dergide ki tarife göre pişirdim.
İnanın lezzeti bir harika oluyor, asma yaprağının verdiği o buruk tat enginara çok yakışıyor.
Niyetim dergide ki gibi ve daha önce yaptığım "kereviz dolması" gibi bembeyaz yani salçasız yapmaktı ama artan asma yapraklarını da sarınca yaprakların üzerine salçalı sos dökmeden duramadım.
NOTLAR;
Enginarları asma yaprağı ile tamamen sarıp, içine pirinçli içi yerleştirdim (dergide bohça usulü yapılmış, enginar doldurulduktan sonra asma yaprağı ile bohça gibi kapatılmış)
Pişerken pirinçler dağılmasın diye pirinçlerin üzerine birer asma yaprağı kapattım.
Yaprağınız büyükse tek yaprakla, küçükse bir kaç yaprağı birleştirerek enginarı kaplayabilirsiniz.
Bugünlerde taze asma yaprağı bol bol mevcut, mevsimindeyken salamurasını değilde tazesini haşlayıp, kullanmanızı öneririm.
Ben dolma içlerimi hiç kavurmadan çiğ olarak kullanıyorum.
Bu tariftede malzemeleri çiğ olarak karıştırıp, doldurdum.
"Afiyetle Kalın"
ASMA YAPRAĞINDA ENGİNAR DOLMASI;
Malzemeler;
4 adet enginar,
1 adet limon,
Yeterli sayıda asma yaprağı,
Dolma içi malzemesi;
1 su bardağı pirinç,
1 adet orta boy küçük doğranmış soğan,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
Yarım çay bardağı kuru nane,
yarım demet dereotu,
Tuz-zeytinyağı.
ASMA YAPRAĞINDA ENGİNAR DOLMASI TARİFİ;
Asma yapraklarınız taze ise biraz haşlayın, limonla ovduğunuz enginarları asma yaprakları ile kaplayın.
Dibi geniş bir tencereye, kapladığınız enginarları dizin.
Dolma içini çiğ olarak hazırlayın ve enginarların içini doldurun.
Doldurduğunuz enginarların üzerine birer yaprak kapatın.
Tuzunu, zeytinyağını, isterseniz salçalı olarak hazırladığınız suyunu ekleyin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
"Afiyet Olsun"
Canımmmm vallahi bravo ellerine sağlık süper bir lezzet paylaştığın için teşekkür ederim iyi akşamlar
YanıtlaSilKesinlikle güzel bir lezzet olduğu belli...Ayrıntılı resimlemende çok iyi olmuş...Ellerine sağlık canım harika olmuş...Sevgiler...
YanıtlaSilMuhteremcim, nasıl güzel bir yemektir bu böyle, ağzım açık resmine bakıyorum.. Kimbilir ne lezzetlidir..Ellerine sağlık canım benim,
YanıtlaSilÖpüyorum seni...
Canım bayılıyorum senin şu güzel tariflerine sunumlarına. Harika bir dolma olmuş, hele de enginar seven biri olarak, süper bir lezzet, ellerine sağlık güzelim, sevgilerimle öpüyorum...
YanıtlaSilslm canım.harika olmuş,ellerine sağlık.gerçektende bilindiğin dışında bir tarif.ellerine sağlık.sevgilerimle
YanıtlaSilmuhteremcim güzel yorumun beni çok rahatlattı..dediğin gibi internet bizim için büyük nimet....görüşürüz elbet.......
YanıtlaSilve blog gibi bi bağlantımızda var nasılsa.......
ellerine sağlık...tarifin harika...nefis görünüyor......
özellikle sarmaları alsam.....
öpüyorum seni....
Canım harika bir tarif,Ellerine sağlık.İstanbul'daki enginarlar kılçıklanmaya başladı bile:(ama asma yaprağıyla denemek istiyorum
YanıtlaSilsevgiyle kal
'Allah'ım ömrümü affınla sona erdir..emelimi,rahmetini ummaya yönelik kıl..rızana ulaşma yollarını benim için kolaylaştır ve bütün hallerimde amelimi güzelleştir..amin....
YanıtlaSilhayırlı cumalar,sevgiler canım
aaaa çok değişik olmuş iyiki denemişsin sayende bizde bu harika görüntüyle tanışmış olduk...
YanıtlaSil