Katıklı dolma, kabağın 2 parmak genişliğinde dilimlenip, içinin kıymalı-ince bulgurlu ve reyhanlı bir iç malzemesi ile doldurulması ve yoğurtlu bir sos ile sunulması ile hazırlanan nefis bir dolma.
Yaz aylarına, özellikle iftar masalarına çok yakışan bir tarif.
Mönüsünde "Katıklı Dolma" olan iftar masasına ait resimler 👉BURADA
Kabak ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
KATIKLI DOLMA;
Malzemeler;
1 kilo sakız kabak (ince-uzun)
İç Malzemesi;
300 gram orta yağlı kıyma,
1 su bardağı ince bulgur,
1 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı kuru reyhan,
2-3 dal ince kıyılmış taze reyhan,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı kimyon,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
Yarım çay bardağı zeytinyağ,
Tuz,
Servis için;
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı salça,
5-6 adet taze reyhan yaprağı.
KATIKLI DOLMA TARİFİ;
İnce ve uzun kabakları yıkayın, kabuklarını çentikli soyacakla kazıyın.
2 parmak genişliğinde dilimleyin.
İç kısımlarını kaşıkla veya kabak oyacağı ile çıkarın.
İçini hazırlamak için;
İnce bulguru ayıklayıp, yıkayın.
Kıymaya, ince bulgur, rendelenmiş soğan, kuru ve taze reyhan ve diğer baharatları, tuzu, zeytinyağını ekleyerek yoğurun.
Kabak dilimlerini hazırladığınız iç malzemesi ile çok sıkı olmayacak şekilde doldurun.
Dibi geniş tencereye doldurduğunuz kabak dilimlerini peşpeşe dizin.
Üzerine zeytinyağı dökün, tuz serpin, 2 su bardağı su ilave ederek kısık ocakta pişirin.
Servis yapacağınız tabağın altına ince bir tabaka sarımsaklı yoğurt yayın.
Üzerine kesik yeri yukarı bakacak şekilde dolmalardan yerleştirin.
Dolmaların üzerine yoğurttan 1 tatlı kaşığı yerleştirin.
Küçük bir el tavasına zeytinyağını dökün, salçayı ilave ederek biraz kavurun.
Dolmanın üzerinde ki yoğurdun üzerine birer tatlı kaşığı salçalı sos dökün.
Reyhan yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Minik minik olması da çok güzel görünüyor. İnsan hop hop yer gider :)))
YanıtlaSilEllerine emeklerine sağlık canım.
Ellerine sağlık. Papatyanın yorumuna aynen katılıyorum...
YanıtlaSil