11 Mayıs 2020 Pazartesi

EKŞİ MAYALI SOMUN EKMEK

Muhterem'le Afiyetle
Korona virüs günlerinde evinde ekmek yapmayan kaldı mı acaba?
Evde ekmek yapmak, hem çok fazla dışarı çıkmak istemediğimiz için, hemde satın aldığımız ekmeğin güvenli olup olmadığından emin olamadığımız için daha mantıklı geldi.
Evde ekmek yapmanın elbette olumlu tarafları var.
Mesela nasıl yapıldığını bildiğiniz için güvenli olması, kendi el emeğiniz olması, içine istediğiniz malzemeyi ekleyebilmeniz yada istediğiniz çeşitte unla yapabiliyor olmanız kesinlikle çok güzel.
Olumsuz taraflarına bakarsak, mayalanma sürecini beklemek gerektiği için bir ekmeğin ortaya çıkması biraz vakit alıyor.
Birde tabii ekmeği pişirdiğiniz fırının yakıt gideri var.
Günümüzde yeni fırınların hepsi elektrikli olduğu için, sık sık fırında ekmek pişirmek elektrik faturalarında artışa sebep oluyor.


home made bread
Tabii evde ekmek yapmanın birde malzeme boyutu var.
Bu pandemi durumu ortaya çıkınca, pek çok kişi evde ekmek yapmaya başlayınca, piyasada maya kalmadı.
Ciddi anlamda, piyasada ki özellikle instant maya dediğimiz toz maya tükendi.
Ben hâlâ toz maya bulamıyorum, geçen hafta büyük boy yaş maya buldum, onu aldım.
İlk günler yaptığım ekmeklerin hepsini daha önce aldığım mayalarım ile hazırladım.
Evde kendi mayanızı hazırlayabiliyorsunuz ama ben bugünlerde bir mayanın oluşması için gereken sabra sahip değilim, bu yüzden hazır mayalarla ekmek yapmaya devam ediyorum.

evde ekmek tarifi
Bugünkü tarifimizi hazır paketlerde satılan ekşi maya ile beyaz un kullanarak hazırladım.
Bu ekmeği somun ekmek olarak hazırladım.
Biz somun ekmeği genellikle Kastamonu'da köydeki evimizde olduğumuz zaman alırız, İstanbul'da pek tercih etmiyoruz.
Ben ekmek çeşitlerinde en çok çiçek ekmek severim, 3 ekmek yapsam ikisi mutlaka çiçek ekmektir.
Minik toplar halinde olması, sandviç yapmaya uygun olması sebebiyle çok severek yaparım.
Bu hamur malzemesi ile ayrıca çiçek ekmek de hazırladım, onun tarifini de en kısa zamanda ekleyeceğim.

Daha önce yayınladığım ve güncel olan Ekmek tariflerim 👉BURADA

pak maya ekşi mayalı ekmek harcı
EKŞİ MAYALI SOMUN EKMEK;
Malzemeler;
Yarım kilo un, (4 veya 4,5 su bardağı)
1 paket (30 gr.) ekşi maya, (normal maya kullanarak da bu tarifi yapabilirsiniz)
1 su bardağı yoğurt, (tercihen ev yoğurdu)
1,5 su bardağı ılık su,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı toz şeker.

EKŞİ MAYALI SOMUN EKMEK TARİFİ;
Hamur yoğuracağınız kabın içine bir su bardağı unu eleyerek dökün.
İçine ılık suyu, zeytinyağını, yoğurdu, mayayı, tuzu ve şekeri ilave edin.
Bu malzemeleri tahta kaşıkla iyice karıştırın.
5-6 dakika bekletin.

Malzemelerin üzerine eleyerek un ilavesi yapın.
Not;
Un miktarı kullandığınız unun çeşidine, markasına göre değişiklik gösterebilir.
Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar un ilave etmelisiniz.

Hamurunuz elinize yapışacak kıvamda ve esnek olmalı.
Ekmeğinizin hamuru ne kadar yumuşaksa o kadar güzel oluyor.

Hamurun üzerini streç filmle hava almayacak şekilde kapatın, üzerini örterek 45 dakika kadar dinlendirin.

Mayalanan hamurunuzu un serptiğiniz tezgaha alın, bir keç kez yoğurun.
Hamur elinize çok yapışırsa un serperek veya elinizi ıslatarak çalışabilirsiniz.
Somun ekmeklerde katlama tekniği ile şekli veriliyor.
Esnek olan hamurunuzu, bir sağdan bir soldan ortaya katlayın.
Daha sonra bir üstten, bir alttan ortaya katlayın.
Katlama yerleri altta kalacak şekilde diğer tarafını çevirin.
Kenarlarından çevire çevire yuvarlayarak pürüzsüz bir şekilde olmasını sağlayın.

Ekmeğinizi yağlanmış ve mutlaka unlanmış bir kalıba veya tepsiye yerleştirin.
Ben somun veya çiçek ekmek yapmak için kelepçeli kalıp kullanıyorum.
Not;
Kalıbı yağlamak yerine yağlı kağıtta yerleştirebilirsiniz.
Ekmeğin kurumaması için kalıbın üzerini örtün.

Kalıbın içinde yarım saat veya 45 dakika kadar, hamur iki katına ulaşıncaya kadar bekletin.

Hamurun üzerine fırça ile ince bir tabaka su sürün.

Süzgeçle, hafifçe un serpin.

Keskin bir bıçakla, ekmeğin üzerini kesin.


ekmek pişirme yöntemleri
Ekmeğinizin pişerken kurumaması için, fırının içine ısıya dayanıklı bir kap içinde sıcak su koyun.
Önceden ısıtılmış, 220 derecelik fırında pişirmeye başlayın.
Tahiminen 25-30 dakikalık sürede pişecektir.
Not;
Pişme süresi fırının elektrikli veya gazlı olmasına, markası ve modeline göre değişiklik göstermektedir.

home made bread
Ekmeğiniz piştikten sonra fırından çıkardığınız zaman mutlaka üzerini bez ile örtün.

sıcak ekmek
Sıcakken üzerine tereyağ sürüp afiyetle yiyin😊
"Afiyet Olsun"

2 yorum:

  1. Corona salgini maya satislarin patlatt
    gercekten de, hala
    Marketlerde yok satiyor instant maya��Gececek
    Bu gunlerde insalah����Elinize saglim nefis olmus ekmeginiz.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçecek İnşaAllah,
      Çok teşekkür ederim :)

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...