13 Kasım 2006 Pazartesi

YEŞİL ZEYTİNLİ, KUBBE PATATES SALATASI

YE # 16 PATATESLİ TARİFLER
Bir yemek etkinliğin de daha birlikteyiz.
Bu ayın konusu, patates.
Eminim blogcu arkadaşlar tüm hünerlerini gösterip, çok ilginç tarifler hazırlamıştır.
Ben bu ay ki etkinliğe "yeşil zeytinli, kubbe patates salatası" tarifi ile katılıyorum.
Bu tarifi "şımartan tatlar-mezeler ve zeytinyağlılar" kitabında gördüğüm anda yapmaya karar vermiştim, kısmet etkinliğe hazırlamakmış.
Bu salatanın tek zor tarafı biberli zeytinleri kesmek ve kaseye dizmek.
Bu ay ki etkinlikte Evren'e (anneminmutfakokusu ) konuk oluyoruz, kendisine teşekkür ediyor, kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.

*Zeytinlerin dizilişini daha ayrıntılı yazmam konusunda istek var.
İşte ayrıntılar;
Zeytinleri doğradıktan sonra kasenin ortasından başlayarak,
kenarlarına doğru dize dize kasenin içini kaplayın.
Kasenin dibi bitince, kenarlarına başlayın.
"Afiyetle Kalın"

YEŞİL ZEYTİNLİ, KUBBE PATATES SALATASI;
Malzemeler;

1 Kilo haşlamalık patates,
2 Orta boy kuru soğan,
1 demet dereotu,
1 Çay bardağı sıvıyağ- tuz,
300 Gram biberli yeşil zeytin,
Süslemek için;Maydanoz yaprakları.
TARİFİ;
Patatesleri iyice yıkayıp, haşlayın.
Haşlanan patatesleri sıcakken soyup, ezerek püre yapın.
Soğanları rondo da iyice kıyıp, 2 kaşık yağ ile kavurun.
Patates püresinin içine kavrulmuş soğanları, incecik kıydığımız dereotunu, sıvıyağı, tuzu ve istediğiniz baharatı ekleyerek iyice karıştırın.
Yuvarlak bir kaseye halka halka doğradığımız biberli yeşil zeytinleri, hiç boşluk kalmayacak şekilde dizin.
Zeytinleri bozmadan kasenin içine kaşık kaşık patates püresini bastırarak yerleştirin.
Buzdolabında 1 saat dinlendirdiğiniz salatanızı, düz bir servis tabağına ters çevirerek çıkarın.
Maydanoz yapraklarıyla süsleyip, servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

10 Kasım 2006 Cuma

TENCEREDE KUZU ŞİŞ

Artık havalar soğudu, balkonda-bahçede yada terasta mangal yapmak riskli iş.
Sanki terasım-bahçem varmış gibi yazıyorum, ne yazık ki terasım ve bahçem yok.
Balkonda da komşulara karşı mangal işi olmuyor.
Mangal işlerini bizim ailede terası olan abim, bahçesi olan eniştem yapar.
Bende elektrikli bir ızgara var,onunla avunuyorum.
Çöp şişleride ya fırında pişiriyorum yada bu tarif gibi salçalı sosla tencerede pişiriyorum.
Misafiriniz geldiğinde de yapabilirsiniz, pilavın yanına çok yakışıyor.
"Afiyetle Kalın"

TENCEREDE KUZU ŞİŞ;
Malzemeler;

1 Kilo kuzu kuşbaşı,
Yarım kilo arpacık soğan,
2 Yemek kaşığı biber salçası,
Tuz ve 1 paket çöp şiş.
İsteğe bağlı kekik.
TARİFİ;
Arpacık soğanları soyup hazırlayın.
Etleri yıkayıp,1 et, 1 arpacık soğan olmak üzere şişe geçirin.
Karnıyarık tenceresi gibi yayvan bir tencereye, hazırladığınız şişleri dizin.
Üzerine biraz sıvıyağ gezdirebilirsiniz,kuzu eti yağlı olduğu için ben yağ kullanmadım.
2 yemek kaşığı biber salçasını 1 su bardağı su ile ezip,etlerin üzerine dökün.
Tuzunu,kekiğini serpip,ağır ateşte ara sıra şişlerinden çevirerek pişirin.
"Afiyet Olsun"

9 Kasım 2006 Perşembe

BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU PASTA


Bu pastayı yaptığım gün annemle birlikte bir aile dostumuzun mevlidine katılmıştık.
Mevlid Anadolu yakasındaydı.
Sağolsun eşim, akşam saatinde yollarda uğraşmayalım diyerek gelip bizi aldı.
Eşimle, "annemi yemek yedirmeden bırakmayalım" diye düşündük.
Hemen abim ve yengemlere de haber verdik.
Ben evdeki malzemelerden çorba-pilav-salatayı hazırladım.
Eşimin aldığı tavukları da hazırlayıp, fırına verdim.
Ben bir yandan "acaba tatlı yapsam mı, yoksa bu koşuşturmanın içine tatlıyı hiç araya sıkıştırmasam mı" diye düşünerek yemeği hazırladım.
Sonra aklıma evdeki hazır pasta tabanı ve çikolata sosları geldi.
Hemen hem beyaz hem çikolatalı olan sosları ayrı ayrı pişirdim.
Evde ki muzları ara kata, file fındıkları yanlarına döşedim.
Bol soslu bu pastayı 15 dakikada hazırladım.
Tadı nefisti fakat soslar akıcı bir kıvamda olduğu için sürekli bir yayılma eğilimindeydiler : )
Yine de iyiki yapmışım tatlıyı çok seven yeğenlerime, kızıma ve bize çayın yanında güzelce eşlik etti.
"Afiyetle Kalın"
BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU PASTA;
Malzemeler;
1 paket hazır pasta tabanı,
1 poşet beyaz çikolata sosu,
Sosu pişirmek için; 2 su bardağı süt,
Keki ıslatmak için;
3 adet tatlı mandalina,
İçi için;
2 adet muz,
Süslemek için;
1 su bardağı file fındık,
1 paket çikolata sosu,
Sosu pişirmek için; 2 bardak süt.
TARİFİ;
Pasta tabanının yarısının iç kısmına 1.5 mandalinayı iyice sıkın.
Mandalinanın etli bölümlerinden de eklemenizi tavsiye ederim.
İkişer bardak süt ile beyaz ve çikolatalı sosları ayrı ayrı pişirin.
Mandalinanın suyu ile ıslattığınız iç kısma biraz beyaz çikolatalı sos sürün.
Üzerine muz doğrayın.
Kekin diğer yarısını da kalan 1.5 mandalina ile ıslatıp, muzların üzerine kapatın.
Beyaz çikolatalı sos ile pastanın her tarafını kaplayın, düzgün olmasına gerek yok.
Nasıl olsa kendi bildiğince akacak.
Pastanın kenarlarına döndüre döndüre file fındıkları yapıştırın.
Pastayı vaktiniz varsa buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten sonra servis yapın.
"Afiyet Olsun"