23 Şubat 2007 Cuma

HAMSİ ŞİŞ

muhteremle afiyetle
Balık yiyemiyorum ama arada balık yiyenlere de böyle güzellikler yapmak gerek, bizimkiler bu hamsi şişlere bayıldılar.
Mızmızlanarak balık yiyen (kime çektiyse😊) kızım bile severek yedi.
Tabakta balıklar, bir varmış bir yokmuş oldular.
Ben işim kolaylaşsın diye hamsilerin bazılarını bütün rulo yaptım ve sardım ama olmadı.
Sabit durmadılar, şişten kopup döküldüler.
Siz siz olun hamsiyi temizledikten sonra mutlaka ortadan ikiye ayırarak rulo yapın.
"Afiyetle Kalın"

HAMSİ ŞİŞ;
Malzemeler;

1 Kilo hamsi,
1 su bardağı mısır unu,
Kızartmak için,sıvı yağ-tuz.
Hamsileri dizmek için şiş.
HAMSİ ŞİŞ TARİFİ;
Hamsileri kılçığından temizleyin.
İyice yıkayıp süzün, tuzlayın.











Tam ortasından yukardan aşağıya ayırın, mısır ununa bulayıp rulo yapın, şişlere dizin.


Kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartın.
"Afiyet Olsun"


*Muhteremle Geziye güncellendi,
Kışın çekilmiş Abana resimlerini örnek alarak aynı yerlerin yaz aylarında resmini çektim.
Yaz-Kış Abana resimlerini görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Yaz-Kış Abana 

 

20 Şubat 2007 Salı

MAYALI RULO KEK


Muhterem'le Afiyetle
MAYALI RULO KEK;
Yemek etkinliği için hazırladığım 2. tarif Mayalı Rulo kek.
Bu tarifi "Yuva maya" tarif kartlarından öğrenmiştim.
Tarifteki ölçülere uyunca ne tatlı, nede tuzlu diyebileceğim bir tat çıkıyordu ortaya.
Bende şeker oranını arttırarak, üzerine ceviz serperek tatlı bir kek, şeker oranını düşürüp, tuzunu arttırarak, üzerine çörek otu serperek tuzlu bir kek elde ediyorum.
Her mayalı tarifte olduğu gibi bu tarifte de bekleme süresine uyarsanız, sonuç sizi memnun ediyor.
Ben vaktim az diye düşük ayarlı fırında mayalandırdım, yanlarında çatlamalar oldu.
Tabakta ki kekte gördüğünüz çentikler o çatlamanın ürünü : )
Kendi halinde mayalanmasını beklerseniz içi gözenekli ve çok daha iyi oluyor.


MAYALI RULO KEK;
Malzemeler;
500 gram un,
1 su bardağı süt,
2 çay bardağı şeker,
1 yumurta,
80 gram margarin,
1 tutam tuz,
1 paket 11 gramlık kuru hamur mayası,
Üzerine; 1 yumurta sarısı,
Kakaolu hamur için; 3 çorba kaşığı kakao.
TARİFİ;
Un, tuz, şeker ve mayayı karıştırın.
Süt ve yumurtayıda karışıma ekleyerek hamurunuzu ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun.
Hamurunuza oda sıcaklığındaki margarinide ekleyerek, hamur parlak ve pürüzsüz olana kadar yoğurun.


Hamuru iki eşit parçaya ayırın, bir parçasına kakaoyu ekleyin.
Kakao eklediğiniz hamuru kahverengi renk alana kadar iyice yoğurun.
Hamurların üzerini nemli bir bezle örterek oda sıcaklığında 20 dakika dinlendirin.


Dinlenen hamurları merdaneyle ayrı ayrı dikdörtgen olacak şekilde ve 40 cm. uzunluğunda açın.
Beyaz hamur altta kalacak şekilde, iki hamuru üst üste koyarak rulo şeklinde yuvarlayın.


Rulo kekinizi yağlanmış dikdörtgen Borcam kek kalıbı gibi bir kalıba yerleştirin.


Üzerine temiz bir bez örtün ve sıcak bir yerde, iki kat kabarana kadar bekletin.


Kabaran hamurun üzerine yumurta sarısı sürerek ısıtılmış fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"

 

19 Şubat 2007 Pazartesi

DAMALI BATON KEK ve MAYALI RULO KEK

Muhterem'le Afiyetle

YE # 19 YEMEK ETKİNLİĞİ = KEK TARİFLERİ
19. Yemek etkinliğimizin konusu kek tarifleri olarak belirlendi.
Ben bu ay 2 tarifle etkinliğe katılıyorum.
Damalı baton kek "şımartan tatlar" kitabının kapağında yer alıyordu.
Geçen haftada Hürriyet'in eki olan kitapçıkta tarifi vardı.
Mayalı rulo keki ise Lezzet'in yıllar önce verdiği Yuva mayanın hazırladığı tarif kartlarından öğrenmiştim.
Bu ay ki ev sahibimiz http://www.kekevi.com/ sitesinin sahibi Ayşenur Hanıma teşekkür ediyor, kolay gelsin diyorum.
"Afiyetle Kalın"