Çupra mı? Çipura mı? pek emin değilim, bazı kaynaklarda her iki isimde yazıyordu.
Bende onun için her iki ismini de yazdım.
Çupra için söyleyebileceğim tek şey, tadına baktım ve bana tavuk yiyormuşum gibi geldi.
Mezgit için tavuk balığı derler ama bence çupra da aynı tavuk tadında.
Tadına baktım ama gerisi gelmedi, hâlâ balık yiyemiyorum.
Bu arada yeri gelmişken anlatayım;
Bundan 1 ay kadar önce, eşim ve kızımla bir yere gittik.
Dönüşte Kumkapı balık halinin önünden geçerken eşim "buraya gelmişken, bari taze balık alalımda pişirirsin" dedi.
Bende "olur alalım, pişiririm, yersiniz" dedim ve balık haline girdik.
Tezgahlar arasında dolaşırken bir baktık atv kameraları balıkçılarla
röportaj yapıp, çekim yapıyorlar.
Nasıl olsa balıkçılarla konuşuyorlar deyip, biz alışverişe devam ettik.
Eşim istediği balıkların siparişini verdi, siparişlerin hazırlanmasını beklerken
bir baktım, muhabir bana mikrofon uzatmış, soru soruyor.
Bizimkilere baktım, baba-kız ortalıkta yoklar.
Mecburen muhabirin sorduğu sorulara sanki balığı çok yiyormuşum gibi cevap verdim.
Muhabirle aramızda geçen 10 saniyelik konuşma;
Muhabir:Balık fiyatlarını nasıl buluyorsunuz, ucuz mu?
Muhterem:Ucuz değil aslında, hamsinin kilosu 7 Milyon! olmuş (heyecandan 7 ytl, diyeceğime 7 milyon demişim)
pekte ucuz değiller ama yinede taze olduğu için buradan geçiyorken alışveriş yapmadan durmuyoruz.
Aslında daha çok konuştuk, küresel ısınmadan balıkların etkilenip, etkilenmediğini bile konuştuk,
ben balık yiyemediğimi bile söyledim ama sadece bu kadarını yayınlamayı uygun görmüşler.
Onlar gitti ben bizimkileri arıyorum, meğer muhabirin bize doğru geldiğini gören kızım "saçım-başım düzgün değil, beni çekmesinler" diye ortadan kaybolunca eşimde onun peşinden gitmiş.
Muhabirle konuşmakta bana kaldı.
Dün tekrar Kumkapı'ya uğradık, balıklar pahalıydı mesela çuprayı 12 ytl'ye aldım ama herkes balık alışverişi için tezgahların önünü doldurmuştu.
Tezgahlar ve insanlar cıvıl cıvıldı.
"Afiyetle Kalın"
ÇUPRA;
Malzemeler;
4 adet çupra, (kişi sayısına bağlı)
2 Adet fırın poşeti,poşetin içine serpmek için 2 yemek kaşığı un,
Tuz ve her bir balığa bir çay kaşığı tereyağ.
ÇUPRA TARİFİ;
Balıkçıda temizlettiğiniz çupraları yıkayın, tuzunu ekleyip, üzerini keskin bıçakla kesin.
Fırın poşetine birer kaşık un serpiştirin, yoksa poşete yapışabilirler.
Balıkların içine birer kaşık tereyağ ekleyin.
İkişerli olarak balıkları poşete yerleştirin.
Poşetin ağzını klipsiyle bağlayıp, tepsiye yerleştirin.
Poşeti bir iki yerinden delmeyi unutmayın.
Fırında pişen balığı yeşillikle birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Köyümüzün doğal güzelliklerini çiçeğini ve böceğini! görmek istermisiniz?
Bakınız; Çatalzeytin-Doğal Yaşam
12 Mart 2007 Pazartesi
8 Mart 2007 Perşembe
MUHALLEBİLİ PASTA
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN!
Dünya kadınlar gününün 8 Mart'ta kutlanması tesadüf değilmiş.
8 Mart, tarihte 19.yüzyılda Amerika'da ağır koşullar altında çalışan kadın işçilerin kötü koşulların düzeltilmesi için isyan bayrağını açtıkları ilk günmüş.
O tarihten bu yana, tüm dünya kadınlarının günü olan 8 Mart; kadınlarla erkekler arasında ki eşitsizliklerin gündeme geldiği, tartışıldığı, çözümlenmeye çalışıldığı özel bir gün olmuş.
Erkeklerin kadınlardan daha çok çalıştığı fikri kabul görsede, biliyoruz ki biz kadınlarda en az erkekler kadar çok yoruluyoruz.
Ev hanımı yada çalışan, genç yada yaşlı, evli yada bekar hiç farketmez, bitmek bilmeyen ev işlerini hergün yeniden yeniden yapıyoruz.
Sadece ev işleri değil, çocukların bakımı yada yaşlı ve hastaların bakımı gibi hem yorucu hem de özen isteyen işler, hep kadınların görevleri arasında.
Üstelik erkek işten gelince dinlenip, keyfine bakabilir.
Kadın çalışsın yada çalışmasın yatıncaya kadar sürekli çalışıp,koşturur.
İşte bile aklı evdedir, ya ne yemek yapsam ? yada okulda olsada olmasada çocuğun durumunu sürekli düşünür.
Velhasıl kadına dinlenmek yoktur, bedenen dinlense bile aklında mutlaka çözülmesi gereken sorunlar vardır.
Neyse birazda eğlenceli şeyler yazalım.
Bugünlerde Çiçek Taksi dizisinde ki Ömer Şen karakteri gibiyim.
Kafiyeli şiir yazmak gibi bir ruh hali üzerimde.
Fark eden oldumu bilmiyorum ama Lama Mutfaktaya yorumlarım son günlerde hep şiirli oldu.Kendiliğinden cümleler gelmeye başlayınca yazıyorum ama illa kafiyeli olacak.
Ben şiire şiir demem, şiir kafiyeli olmayınca : )
Oğlum 15 gün önce okula geri döndü, hasret özlem bende bugünlerde tavan yaptı : (
Oğluma 5 kıtalık anne nasihatı şiirini yazdım, kızım kıskandı, birde kızıma yazdım.
Bugünde kadınlar günü için kendiliğinden kalemimden dökülen 1 kıtalık şiiri sizinle paylaşıyorum.
Ustalıkla yazılmış bir şeyler beklemeyin, ilkokul tarzı bir şey oldu : )
8 Mart dünya kadınlar gününüz kutlu olsun,
Kıymetinizi bilen hep bulunsun,
Üzüntü-elem-keder sizden uzak olsun,
Sağlık-huzur-mutluluk hep sizinle olsun.
"Afiyetle Kalın"
MUHALLEBİLİ PASTA;
Bu pasta içinde ki muhallebisi ve keki meyva suyuyla ıslandığı için pamuk gibi oluyor.
Hazır pandispanya kullandım,muhallebi beyaz olduğu için pandispanyayı kakaolu aldım.
Farkında olmadan 3 dilimli pastaban almışım ama daha haşmetli ve güzel oldu.
Keki ıslatmak için bu sefer hazır elma suyu kullandım.
Muhallebi artarsa hiç üzülmeyin,çocuklar bir çırpıda bitirir.
Malzemesi;
1 adet hazır kakaolu pasta tabanı,
Keki ıslatmak için;
2 su bardağı elma suyu,
Muhallebi için;
2 yemek kaşığı margarin,
2 su bardağı süt,
2 çay bardağı un,
2 çay bardağı şeker,
1 paket vanilya.
1 Paket kakaolu pasta kreması ve 1 bardak süt,
1 tatlı kaşığı margarin.
1 poşet beyaz krem şanti,
1 çay bardağı soğuk süt.
Yapılışı;
Muhallebi için margarini eritin,unu ekleyip kavurun.
Karıştırarak sütünü ve şekerini ilave edin.
Blendırla pütürsüz olacak şekilde çırpın,vanilyayı ekleyin.
Muhallebi kıvamına gelince ocağı kapatıp,karıştıra karıştıra muhallebiyi soğutun.
Pasta tabanının alt bölümünü servis tabağına yerleştirin,1 bardak meyva suyu ile ıslatın.
Üzerine muhallebiden sürüp,diğer tabanı üzerine kapatın,pasta tabanınız
üçlüyse tekrar muhallebi sürüp,son pasta tabanını üzerine kapatın.
Kakaolu pasta kremasını 1 su bardağı süt,1 tatlı kaşığı margarin ile
pütürsüz olacak şekilde çırpın.
Pastanızın üzerini ve yanlarını pasta kreması ile kaplayın.
En sonunda beyaz krem şantiyi 1 çay bardağı soğuk süt ile çırpın ve pastanızı süsleyin.
"Afiyet Olsun"
|
*Muhteremle Geziye güncellendi.
Çatalzeytin'i ve yemyeşil köyümüzü gezmek ister misiniz?
5 Mart 2007 Pazartesi
PORTAKALDA KABAK TATLISI
Kabak tatlısı yaptınız, biraz fazla olmuş bir türlü bitmiyor.
Hemen portakalları oymaya başlayın.
Bu tatlı sizi hem fazla kabak tatlısından kurtaracak, hemde yepyeni bir tatlı yapmışsınız gibi olacak.
İçinde ki portakal parçaları, iri ceviz parçaları ve krem şanti sayesinde çocuklar ve ev halkı seve seve yiyecektir.
Tamamen orjinal, doğaçlama ortaya çıktığı için hiç kimsenin bilmediği bir tarif oldu. Keşke bu tatlıyı kabak etkinliğinde yapsaydım diye çok iç geçirdim, etkinlikte benim pasta da dahil olmak üzere çok sayıda kabaklı pasta tarifi vardı.
Bu tatlıyı yapmak için lazım olan kabak tatlısı tarifi 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
Hemen portakalları oymaya başlayın.
Bu tatlı sizi hem fazla kabak tatlısından kurtaracak, hemde yepyeni bir tatlı yapmışsınız gibi olacak.
İçinde ki portakal parçaları, iri ceviz parçaları ve krem şanti sayesinde çocuklar ve ev halkı seve seve yiyecektir.
Tamamen orjinal, doğaçlama ortaya çıktığı için hiç kimsenin bilmediği bir tarif oldu. Keşke bu tatlıyı kabak etkinliğinde yapsaydım diye çok iç geçirdim, etkinlikte benim pasta da dahil olmak üzere çok sayıda kabaklı pasta tarifi vardı.
Bu tatlıyı yapmak için lazım olan kabak tatlısı tarifi 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)